Saksassa ollaan Suomen tavoin keventämässä koronavirusrajoituksia suhteellisen paljon muun muassa moniin Etelä-Euroopan maihin verrattuna. Ja samoihin aikoihin kuin Suomessa tiedotettiin Kansallisen liigan ja Veikkausliigan alkamisaikataulusta, kerrottiin Saksassa myös Bundesliigan paluusta saksalaisten arkeen.

Saksalaisjoukkueet ovat harjoitelleet pienryhmissään jo jokusen viikon, ja tuotapikaa on määrä aloittaa täydet joukkueharjoituksetkin. Uutta otteluohjelmaa käsitellään torstaina, ja näillä näkymin pelit jatkuvat joko 15.5. tai 22.5.

Jalkapalloilijoiden saamaa erityiskohtelua on Saksassa arvosteltukin. Bundesliiga kuitenkin jatkuu, mutta vain ja ainoastaan tiukkojen ja kurinalaisten hygienia- ja varotoimien rajoittamina. Yleisöä ei loppukauden otteluihin enää päästetä.

Vaikka kansan parissa on päätös herättänyt närääkin, otettiin saksalaisseuroissa uutinen ilolla vastaan. Kaikki kuitenkin tiedostavat, että pelien jatkumiseen liittyy suuri vastuu.

– Olemme yhteiskuntana edelleen vaikeassa tilanteessa taistelussa pandemiaa vastaan. Siitä huolimatta meidät kaikki valtasi helpotuksen ja odotuksen tunne: saamme taas pelata jalkapalloa! Jalkapallo on enemmän kuin työmme. Se on intohimomme, ja kaikista rajoituksista huolimatta maltan tuskin odottaa, että taistelemme taas pisteistä FC:n, faniemme ja kaupunkimme puolesta, 1. FC Kölnin toimitusjohtaja Horst Heldt kommentoi.

Borussia Dortmundin toimitusjohtaja Hans-Joachim Watzke muistutti eritoten futisväen vastuusta.

– Monilla aloilla palataan hiljalleen ja tiukkojen sääntöjen puitteissa taas arkeen. Se koskee myös ammattijalkapalloilua. Me Borussia Dortmundissa tiedostamme suuren vastuumme, Watzke totesi.

– Tiedämme, ettei mitään takeita ole, mutta yritämme parhaamme mukaan, etteivät pelaajat tai heidän perheensä saa uusia tartuntoja.

– Tyhjille katsomoille pelaaminen on etenkin BVB:n kaltaiselle seuralle, joka saa paljon voimaa faniensa intohimosta, valtava haaste. Se, että Bundesliigassa pidettäisiin taukoa niin pitkään että katsojat pääsevät taas stadioneille, ei kuitenkaan olisi ollut seuroille taloudellisesti kestävää.

Myös liigaorganisaatio DFL:n toimitusjohtaja Christian Seifert korosti sitä, kuinka tärkeää pelien jatkaminen on seuroille taloudellisesti.

– Pelit ilman katsojia eivät ole kenenkään toiveissa. Se on kuitenkin ainoa mahdollisuus turvata liigojen jatkuminen nykyisessä muodossaan, sillä kriisi on uhannut joidenkin seurojen olemassaoloa. Kiitän liittovaltion ja osavaltion päättäjiä heidän luottamuksestaan, Seifert totesi.

[readmore from=Bundesliiga]

TV-rahat tulevat mahdollisesti pelastamaan useita saksalaisseuroja, mutta 2. Bundesliigan Dynamo Dresdenin urheilujohtaja Ralf Minge ilmaisi kuitenkin huolestumisensa tunnelman puuttumisesta tulevissa peleissä.

– Jalkapallo on eittämättä yleisölaji. Se tulee pian selviämään viimeisillekin epäilijöille. Dynamo Dresdenillä on kokemusta tyhjille stadioneille pelaamisesta ja siksi voimme sanoa: Se, mikä meitä tulevina viikkoina odottaa, ei pääse lähellekään sitä jalkapallon kiehtovuutta, jota tässä lajissa rakastamme.

Lähde: Kicker