Näkökulma: Jalkapallo teki paluun ihmisten kotisohville – pelaajien valmius herätti ison kysymyksen, mutta Jürgen Kloppin sanat varjostuivat kentälle

© Kuva: Getty Images

Jalkapallo on virallisesti takaisin ja vauhdikkaan viikonlopun jälkeen on sopivasti aikaa ladata akkuja vajaan viikon verran ennen seuraavaa kierrosta. Bundesliiga ei taaskaan pettänyt ja saimme seurata monia todella viihdyttäviä otteluita. Tässä tekstissä ei ole tarkoitus pureutua niinkään taktisiin elemementteihin vaan kyseessä on enemmän pinnan alla kuplivia ilmiöitä. Jos tiukempi, pintaa syvemmältä analyysi kiinnostaa niin kannattaa ottaa talteen BVB-S04 taktinen analyysi. Aloitetaan.

Pelaajien valmius

Yksi viikonlopun eniten puhuttavia aiheita olivat lihasvammat. Tarkemmin sanottuna kahdeksan lihasvammaa ensimmäisessä kuudessa ottelussa.

Artikkeli jatkuu tweetin jälkeen

Monet joukkueet yllätettiin ilmeisesti housut kintuissa ja valmistautuminen ei ole ollut tarpeeksi progressiivista. On ymmärrettävää, jos Suomen Kakkosen seura ei kykene valmistautumaan optimaalisella tavalla, mutta nyt puhutaan kuitenkin miljoona-operaatioista. On anteeksiantamatonta, jos henkilökunta sekä pelaajat eivät ole valmistautuneet tarpeeksi hyvin uusiin vaatimuksiin, vaikka haasteita riittää.

Kaikki data on nykyään sähköistä, pelaajien kuntokäyriä ja tarkkaa tietoa unesta, liikkumisesta sekä pulssista pystyy seuraamaan etänä. Kaiken lisäksi treeni- ja ravinto-ohjelmat on mahdollista luoda tänä päivänä hyvin tarkasti yksilöllisten tarpeiden mukaan. 

Argumentin toisella puolella ovat kuitenkin seurat kuten Bayern München sekä Bayer Leverkusen. München hyödynsi ainoastaan kolmea vaihtoa ottelun aikana, joista ensimmäinen tuli 71 minuutin kohdalla. Leverkusen juoksi taas Bremeniä vastaan 124 kilometriä, mutta käytti kaikki viisi vaihtoa. Oli kuitenkin yllättävää nähdä, että esimerkiksi Kerem Demirbay sekä Charles Aránguiz jaksoivat liikkua todella intensiivisesti koko ottelun keskikentän pohjalla Peter Boszin vaativassa systeemissä.

Aránguiz tunnetaan kestävyydestään, mutta Demirbay ei ole mielestäni koskaan näyttänyt näin hyvältä. 

Artikkeli jatkuu tweetin jälkeen

Kotietu?

Jalkapallossa kotiedulla on tunnetusti suuri merkitys, jos kyseessä ei ole tämän kauden Hoffenheim. Joukkueen xGA (maaliodottama omiin) on selkeästi suurempi kotona kuin vieraissa. Saksassa kotiedun merkitys korostuu tietyissä tapauksissa upeiden fanien takia. Yhdeksässä pelatussa ottelussa nähtiin kuitenkin ainoastaan yksi kotivoitto, ja kaiken lisäksi viidessä ottelussa kotijoukkue lähti otteluun suosikkina. Otanta on kieltämättä pieni, mutta tätä ilmiötä on syytä tarkkailla tarkemmin.

Joukkoon mahtui toki todella epäonninen RB Leipzig, joka oli Freiburgia selkeästi parempi sekä Kölnin sulaminen. Maaliodottaman suhteen viisi joukkuetta olivat tosin parempia kotona, joten ei vedetä missään nimessä vielä liian suuria johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen. 

Artikkeli jatkuu tweetin jälkeen

Jalkapallo ilman faneja on hieman outoa… mutta okei?

Monet fanit vapisivat etukäteen jo pelkästään ”haamuotteluiden” ajatuksesta. Jalkapallo kuuluu faneille ja nyt pitäisi pelata ilman heitä? Ilman ultria? Skandaalimaista! Osana omaa positiivista kuvaa viikonlopun tapahtumista saattaa olla vahvat vieroitusoireet jalkapallosta, mutta henkilökohtaisesti nautin suuresti näkemästäni. Jalkapallo itse kentällä oli ehkä jopa yllättävän laadukasta odotuksiin nähden. Huudot kentällä toivat mieleen enemmän divariotteluita, missä fanien puute loistaa poissaolollaan paikallista sikakatsomoa lukuun ottamatta.

Tämä on kuitenkin tällä hetkellä uusi todellisuus ja itseä se ei haittaa ollenkaan. Kukapa ei kaipaisi tai arvostaisi faneja – mutta pelko aivan eri lajista oli ennenaikaista. Jürgen Klopp totesi osuvasti, että: ”kaikki aloitamme pelaamaan jalkapalloa ilman faneja, ja puhtaasti rakkaudesta lajiin.”

Yksi päällimmäisistä ideoista jalkapallon ”uudelleenaloittamisessa” oli, että yhteiskunta palaisi hiljalleen kohti normaalia. Tässä onnistuttiin hyvin. Joku voi varmasti argumentoida, että jalkapallo ja urheilu ”yliarvioivat” oman tärkeytensä ja, että kaikki jotka haluavat nähdä jalkapalloa pelattavan taas ovat itsekeskeisiä. Se on kuitenkin aivan eri väittely, ja samalla väittely, joka ei suoraan sanottuna itseä kiinnosta tippaakaan. Olen yksinkertainen mies. Jos näen hyvää jalkapalloa, katson sitä.

Artikkeli jatkuu tweetin jälkeen

Kärkikamppailujen kärkikamppailu

Bundesliiga-ennakossa hehkutettu tiukka kärkitaistelu koki heti kättelyssä mielenkiintoisia juonenkäänteitä. Neljä joukkuetta viidestä voittivat oman kamppailunsa ja tämä tarkoittaa, että Dortmund, Mönchengladbach, Leipzig ja Leverkusen ovat kaikki neljän pisteen sisällä. Bayern Münchenilla on niin ikään neljän pisteen kaula toisena majailevaan Dortmundiin, mutta yksi lipsahdus saattaa kääntää koko asetelman päälaelleen. 

Ei tarvitse varmasti mainostaa sen enempää tulevan kierroksen Mönchengladbach – Leverkusen -kamppailua. Lauantai iltapäivällä panokset ovat tapissa ja molemmat joukkueet lukeutuvat Euroopan viihdyttävimpiin. Ottelu on yksinkertaisesti pakko nähdä!

Muita herkkupaloja ovat muun muassa Berliinin derby perjantaina, Wolfsburg – Dortmund sekä Bayern München – Eintracht Frankfurt. Wolfsburg ja Dortmund pelaavat molemmat erittäin viihdyttävää ja agressiivista jalkapalloa, Bayern ja Frankfurt taas keskittävät eniten koko Bundesliigassa ja molemmat sijoittuvat kymmenen parhaan joukkoon Euroopan viiden parhaan pääsarjan vertailussa.

Suomalaiset

Eilen nähtiin meidän kahden suurimman Bundesliigan vientituotteen Niklas Moisanderin sekä Lukas Hradeckyn kohtaaminen. Leverkusen on selkeästi parempi joukkue ja Moisander ei varmasti muistele ottelua lämmöllä.

Werder Bremenin puolustaminen on ajoittain koomista ja joukkue lisäsi taas yhden erikoistilannemaalin omaan päähän. Bremen johtaa tätä tilastoa sarjassa kuuden maalin marginaalilla, mikä ei luonnollisesti ole hyvä tilanne.

Artikkeli jatkuu tweetin jälkeen

Muissa uutisissa Leverkusen ei ole hävinnyt kertaakaan nuoren burkinafasolaisen topparin Edmond Tapsoban hankinnan jälkeen tammikuussa. Tapsoba on erinomainen pallon kanssa, nopea ja kaiken lisäksi erittäin rauhallinen. Hän on aina tiellä ja tulee melko todennäköisesti kehittymään yhdeksi maailman parhaista toppareista. 

Samalla mainittakoon, että 20-vuotias superlupaus Kai Havertz oli tasoa muiden yläpuolella, ja hän onnistui kahdesti maalinteossa sekä kantoi kapteeninnauhaa. Tällä kertaa Havertz pelasi poikkeuksellisesti peliä tekevänä kärkenä.

Artikkeli jatkuu tweetin jälkeen

Kamera käy

Yksi mielenkiintoinen detalji on, että vasten yleisiä odotuksia, niin joukkueet juoksivat enemmän. Mielestäni tähän löytyy kaksi selitys:

  • Vähemmän pelikatkoja
  • Kaksi ylimääräistä vaihtoa normaaliin verrattuna

Pelikatkojen puute loisti poissaolollaan ja se toimii tietyllä tapaa aasinsiltana seuraavaan ajatukseen. Kuinka iso merkitys yleisöllä on pelikatkojen määriin? 

Kysymykseen ei voi vielä tarkasti vastata, mutta toinen detalji, joka kiinnitti huomion oli, että pelaajat eivät korostaneet kontakteja. Todella harvoin näki pelaajien kierivän maassa. Tämä johtuu oletettavasti yleisön puutteesta ja tietynlaisen reaktion puutteesta. Show, vihellykset ja huudot korostavat yleensä tilanteen dramaattisuutta ja sillä koitetaan luoda samalla painetta tuomarin suuntaan.

On selkeästi korkeampi kynnys kieriä muutama kierros ylimääräistä, jos paikalla ei ole yleisöä. Kenelle sitä lopulta kierii? Ihmiset tuntuvat janoavan verta sekä draamaa. Se on syvällä meidän luissa.

Nuorissa on tulevaisuutta

Pääsimme myös todistamaan kaikkien aikojen nuorimman pelaajan bundesliigaseuran avauksessa, kun Leverkusenin äsken 17 vuotta täyttänyt Florian Wirtz avasi Werder Bremeniä vastaan. Herra on syntynyt vuonna 2003, mikä laittaa asioita perspektiiviin. Mielenkiintoista on myös, että hänen siskonsa Juliane Wirtz (18) pelaa Bayer Leverkusenin naisissa. Molemmat ovat olleet vakiokasvoja Saksan nuorisomaajoukkueissa.

Tämä on todella harvinainen yhdistelmä. Muita nimiä kuin Reece ja Lauren James sekä Millie ja Jake Turner ei tule äkkiseltään mieleen. 

Dormundin 17-vuotiaan Giovanni Reynan oli myös tarkoitus avata ottelu Schalkea vastaan, mutta lämmittelyssä sattui ilmeisesti lievä loukkaantuminen. Alkaa melkein tuntumaan siltä, että U19 on uusi U21. 

Samaisessa BVB:n joukkueessa tapahtui viikonloppuna yksi uusi sarjan ennätys. Dortmund on ensimmäinen joukkue Bundesliigan historiassa, jossa kaksi teini-ikäistä ovat maalanneet 10 kertaa saman kauden aikana. Kyseessä ovat ei niin yllättäen Erling Håland sekä Jadon Sancho. Hålandilla on kymmenen maalia yhdeksään peliin ja Sancholla on kasassa 14 maalia 23 otteluun.

Loppukevennys

Kesä on hiljalleen tulossa, jalkapallo jatkuu ja elämä hymyilee. Mikä olisi sen parempaa? Itse nautin täysin siemauksin urheilun paluusta ja D-vitamiini tekee muutenkin jokaiselle hyvää, eikä vähintään tautien kamppailua vastaan. Tarkoituksena on purkaa jokaisen kierroksen tapahtumia kauden loppuun asti, ja pyrin pysyttelemään poissa hyvesignaloinista tai moraaliposeerauksesta. Itseä kiinnostaa aidosti vain peli ja siitä puhuminen.

Elämä ei ole niin vakavaa kuin mitä me usein kuvittelemme. Ja vaikka janoamme draamaa, on meillä myös valinta tehdä elämästä komediaa. Tähän kohtaan on mielestäni sopiva lopettaa lyhyellä videolla yhdestä maailman lupaavimmista maalivahdeista, Meownuel Neurista. Palataan asiaan ensi viikolla!

Kim Keränen

Twitter: @keranenkim & @fudiscorner


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.