Jalkapallo on täällä taas – lue tuhti ennakkopakettimme Bundesliigan uudesta alusta

© Kuva:
Hradecky kovassa paikassa Bayernia vastaan! Lyö veto ja hyödynnä talletusbonus!

Koronaviruspandemia on pitänyt maailman jalkapalloilun lähes kauttaaltaan tauolla noin kahden kuukauden ajan. Lauantaina on kuitenkin jalkapallofaneilla suuri päivä, sillä pelit jatkuvat Saksan ykkös- ja kakkos-Bundesliigassa.

Muista ottaa haltuun myös Bundesliigan erikoissivumme, josta löytyvät muun muassa kaikki sarjaa käsittelevät uutisemme ja muuta taustatietoa.

Pelipäivää on tavattu jalkapallopiireissä nimittää juhlapäiväksi, mutta tässä kohtaa olen ilmaisun kanssa varovainen. Pelien jatkamista on nimittäin laajalti vastustettukin koronakriisin uuden yltymisen pelossa (lue juttu eurooppalaisten faniryhmien kannanotosta). Saksassa pallo pannaan joka tapauksessa peliin lauantaina, halusi sitä tai ei.

Asia on niin, että jos joku jalkapallohullu sanoo nyt, ettei hänellä ole futista ikävä, hän luultavasti valehtelee. Kyllä, kansanterveys ja epidemian hillitseminen ovat etusijalla, mutta olohuoneessa jos toisessa voi olla korkea kynnys olla avaamatta televisiota ensi lauantaina.

Moni asia on kuitenkin koronakriisin aikana toisin. SuomiFutis listaa tässä jutussa pelillisiä ja ei-pelillisiä asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Artikkelin alkupuolella kädenjälki kuuluu Heikki Kupariselle. Käsittelyssä on tällöin enemmän ilmiöitä poikkeustilan ja sarjan yleiseen tilanteeseen liittyen. Loppupuolella ääneen pääsee Kim Keränen, joka analysoi taktisia nyansseja.

Kiihkeä mestaruustaistelu

Bundesliigakausi on pysynyt erittäin jännittävänä läpi koko kauden. Kestosuosikki Bayern München oli suurissa vaikeuksissa syyskaudella ja päätyi erottamaan päävalmentajansa Niko Kovacin. Bayernin mittapuulla 17 voittoa 25 ottelusta on vähän.

Kovacin korvanneen Hansi Flickin johdolla meno on kuitenkin ollut pirteää. 11 viimeisen pelin saldo on kymmenen voittoa ja yksi tasapeli. Mestarien liigassa Bayern on ainoana voittanut kaikki seitsemän otteluaan.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Aluksi väliaikaisvalmentajana aloittanut Hansi Flick voitti nopeasti Bayernin seurajohdon luottamuksen puolelleen. Kuva: Getty Images

Kun kausi keskeytyi maaliskuussa – yhdeksän kierrosta ennen sarjan päättymistä – oli Bayern München jo vallannut sarjan kärkipaikan, mutta mestaruustaistelu on silti kaikkea muuta kuin ohi. Borussia Dortmund vaanii neljän, RB Leipzig viiden ja Borussia Mönchengladbach kuuden pisteen päässä. Bayern kohtaa molemmat Borussiat seuraavan kuuden kierroksen aikana.

Bayernin huolenaiheena on Philippe Coutinhon nilkkavamma, eikä brasilialainen mahdollisesti enää loppukauden aikana pelaa. Loukkaantumishuolia on tosin muillakin kärkiryhmillä.

Lukas Hradecky ja Bayer Leverkusen

Suomalaisittain mielenkiintoista seurattavaa on luonnollisesti, mihin saakka yltää Lukas Hradeckyn Bayer Leverkusen. Myös Werkselfin vire on ollut tämän vuoden puolella hyvä, sillä 11 ottelusta (kaikissa kilpailuissa) se on hävinnyt vain yhden. Koronatauko tuli Leverkusenin kannalta huonoon aikaan, mutta toisaalta ainakin Hradecky on vakuutellut, että joukkue kyllä syttyy tosipelien alkaessa.

Paikka vähintään Eurooppa-liigassa on tukevasti Leverkusenin hyppysissä, sillä eroa seitsemäntenä olevaan Wolfsburgiin on 11 pistettä. Leverkusen taistelee kuitenkin tiukasti myös Mestarien liigaan pääsystä, sillä sarjan nelonen Mönchengladbach on kerännyt vain kaksi pistettä enemmän.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Lukas Hradecky lukeutuu tälläkin kaudella Bundesliigan parhaisiin maalivahteihin. Kuva: Getty Images

Hradeckylla on pelissä myös henkilökohtainen kunnia, sillä hän on vain kahden nollapelin päässä sarjan nollapelitilastoa johtavasta Manuel Neuerista. Neuerilla on nollapelejä kymmenen, Hradeckylla ja kahdella muulla maalivahdilla (Roman Bürki ja Péter Gulácsi) kahdeksan.

Kipparoiko Niklas Moisander Werder Bremenin kuiville?

Jännitettävää riittää myös sarjan häntäpäässä. Putoamisviivan alla ovat nyt piskuinen Paderborn sekä erittäin perinteikäs Werder Bremen, jota kipparoi suomalainen Niklas Moisander.

Bremenillä on takaa-ajettavanaan neljä pistettä karsijan paikalla olevaan Fortuna Düsseldorfiin ja kahdeksan pistettä viimeisellä säilyjän paikalla olevaan Mainziin. Werdalla on kuitenkin yksi rästiottelu pelaamatta.

Täysin kuivilla putoamistaistelussa ei ole myöskään Fredrik Jensenin Augsburg, jolla on Düsseldorfiin etumatkaa viisi pistettä. Augsburg joutuu pärjäämään viikonlopun ottelussaan ilman valmentajaansa Heiko Herrlichia, joka rikkoi karanteenimääräyksiä käytyään torstaina lähikaupassa ostamassa hammastahnaa ja ihovoidetta.

Werder Bremenille putoaminen olisi katastrofi, sillä seuran taloudellinen tilanne on jo muutenkin melko epävakaalla pohjalla. Huolestuttavaa kuitenkin on, että Bildin väitteiden mukaan Bremen oli yksi seuroista, joka olisi halunnut jatkaa kautta vasta viikkoa myöhemmin – tiettävästi joukkueen riittämättömän kuntopohjan vuoksi.

Bremen on voittanut vuoden 2020 otteluistaan vain yhden, ja se on ollut yksi sarjan kehnovireisimmistä joukkueista. Jostain pitäisi kuitenkin alkaa voittoja kaivaa, jotta Werda nähtäisiin pääsarjassa ensi kaudellakin.

Bremenin putoaminen olisi iso paukku, sillä seura on Bundesliigan maratontaulukon kakkosena, ja pelannut otteluita Bundesliigassa enemmän kuin mikään muu seura. Werder Bremen on ollut poissa toistaiseksi vain yhdeltä bundesliigakaudelta sarjan historian aikana.

Joel Pohjanpalo ja HSV:n nousutaistelu

Jos on Werder Bremen hankaluuksissa, niin sarjaporrasta alempana parrasvaloihin paluusta taistelee Nordderbyn toinen osapuoli Hamburger SV. HSV oli kaksi vuotta sitten tapahtuneeseen putoamiseensa saakka ainoa seura, joka oli ollut mukana jokaisella bundesliigakaudella.

Vielä viime kaudella välitön sarjanousu jäi haaveeksi ja käteen jäi Kakkosbundesliigan neljäs sija. Nyt HSV on sarjassa kolmantena, eli karsijan paikalla. Arminia Bielefeld on turvallisessa sarjajohdossa seitsemän pisteen päässä ja VfB Stuttgart HSV:tä pisteen edellä. Lähin uhkaaja Heidenheim on HSV:tä kolme pistettä takana.

HSV on paitsi saksalaisen jalkapallon dinosaurus, niin myös suomalaisittain mielenkiintoinen seurattava siksi, että seurassa pelaa Bayer Leverkusenista lainalla Joel Pohjanpalo. Huuhkajien hyökkääjä pelasi ennen koronataukoa HSV:ssä viidessä ottelussa yhteensä 160 minuuttia, ja teki näissä kaksi maalia super-subin roolissa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

HSV:ssä toivotaan, että Joel Pohjanpalon ruuti on kuivaa. Kuva: Getty Images

Pohjanpalo on nyt terve ja janoaa varmasti vastuuta ja maaleja. Äskettäisessä haastattelussa hän kertoi olevansa hyvin tyytyväinen oloonsa Hampurissa ja jatkavansa mahdollisesti seurassa mielellään ensi kaudellakin. Loppukauden näytöillä on varmasti iso rooli siinä, pelaako Pohjanpalo ensi kaudella Leverkusenissa, HSV:ssä vai jossain muualla.

HSV:n junioreissa kypsyy suomalaispelaajista myös Tobias FagerströmAnssi Suhonen sekä veljekset Juho ja Jesse Kilo. Suomalaisittain ajateltuna voi siis hyvin suositella hyppäämistä HSV:n bandwagoniin loppukauden koitoksissa

Nähdäänkö loukkaantumisia viiden vaihdon säännöstä huolimatta?

Ottelutahti Bundesliigassa tulee olemaan sopivan maltillinen. Yhdeksän kierrosta pelataan seitsemän viikon aikana. Kahden kuukauden tauko eristäytymisineen ja karanteeneineen ei silti ole optimaalinen lähtökohta puolentoista kuukauden rypistykseen. Vastuu kunnon ylläpidosta on ollut yksilöiden varassa, ja joukkueharjoituksia on ehditty vetää vain viikon ajan ennen toukokuun ensimmäisiä otteluita.

On hyvin todennäköistä, että valmentajat käyttävät tulevissa otteluissa totuttua suurempaa rotaatiota. Leveä materiaali palkitaan loppukauden koitoksissa. Kuormitusta helpottamaan Saksassakin otetaan käyttöön sääntömuutos. Loppukauden peleissä joukkueet voivat tehdä halutessaan viisi vaihtoa yhdessä ottelussa. Nämä pitää kuitenkin tehdä korkeintaan kolmella eri pelikatkolla. Puoliaikaa ei lasketa.

Siitä huolimatta asiantuntijat ja lääkärit ovat huolissaan kohonneesta loukkaantumisriskistä. Edes kahden kauden välissä pelitauko ei ole näin pitkä, sillä uuden kauden harjoitusottelut alkavat yleensä hyvissä ajoin ennen sarjaa. Nyt treenipelejä ei ole alla yhtään.

Puuttuva kotietu, pahvikatsojat ja Skyn keinotekoinen tunnelmanluonti

Kuten tiedetään, katsojat pysyvät loppukauden otteluista poissa. Bundesliiga ottaa jo siinä riskin – mielestään hyvin hallitun sellaisen – että turvaväleistä ja fyysisistä kontakteista luovutaan otteluihin osallistujien kohdalla, mutta katsojia Saksan hallitus ei tartuntariskille alista. Siitäkin huolimatta, että etenkin ex-huippumaalivahti Jens Lehmann on vaatinut äänekkäästi katsomoita avattaviksi osittain.

Yleisön puuttuminen katsomoista poistaa käytännössä otteluista kotiedun. Neutraaleilla stadioneilla pelejä ei pelata, mutta pelkkä tuttu nurmi ja pukukoppi tuskin antavat kotijoukkueelle ratkaisevaa etua.

Saksan fanikulttuuri on kenties Euroopan vahvin ja tunnelma on korkealla jokaisen seuran kotiotteluissa Bundesliigasta aina alemmille sarjatasoille asti. Eniten suljetuista katsomoista luulisi kärsivän ryhmien, joiden peleissä fiilis on kaikkein sähköisin. Borussia Dortmund menettää maineikkaan ”Keltaisen seinänsä” ja Union Berlin intohimoiset duunarifaninsa.

Konkreettisesti tyhjiä eivät kaikki katsomot ole. Ainakin Mönchengladbach valmistautuu miehittämään lehterit pahvisilla katsojilla, ja voi olla, että muutkin seuraavat esimerkkiä. Muun muassa St. Paulin kotipeleissä puolestaan vaihtopelaajia joutuu istumaan katsomon puolella, sillä kaikki vaihtomiehet eivät mahdu turvaetäisyyksien puitteissa vaihtopenkille.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Borussia Mönchengladbachin fanit saivat tukea seuraansa ostamalla oikeuden saada oman pahvikuvansa kotistadionille. Onpahan tavallaan peleissä läsnä. Kuva: Getty Images

Seurat saavat soittaa peleissä omia sisääntulolaulujaan ja maalilaulujaan, joten ”You’ll Never Walk Alone” kuultaneen heti lauantaina Ruhrin derbyssä. Tämä voi kostuttaa silmäkulmia monissa olohuoneissa.

Katsojien puuttuminen sai Bundesliigan TV-oikeuksia Saksassa hallinnoivan Skyn luovuuden kukkimaan. Sky nimittäin tarjoaa katsojille mahdollisuuden kuunnella ottelun ohella fanilaulua, älämölöä ja kannattajien maalijuhlia – tallenteina aiemmista otteluista. Ääniteknikoilla ja -insinööreillä on kuitenkin melkoinen sarka päättäessään, mihin kohtaan kuuluu Dortmundin kannatuslaulu ja mihin Mainzin ”Humba”-huudot.

Keinotekoinen äänimaailma on täysin valinnainen ja eri kanavan takana. Futisfanit eivät ehdotukselle ole lämmenneet alkuunkaan.

– Ajatus on täyttä hölynpölyä. Fanikulttuuri tapahtuu stadionilla eikä tule ääninauhoilta, totesi Frankfurter Allgemeinelle Borussia Dortmundin yhden kannattajaryhmän edustaja Jan-Henrik Gruszecki.

Suurin osa TV-katsojista tyytyneekin tavanomaiseen lähetykseen ilman keinotekoista hälyä. Sky on kuitenkin luvannut nostaa mikrofonien volyymiä siten, että valmentajien ja pelaajien huutelut kuuluvat TV-katsojille entistä paremmin.

Suomessa otteluita näyttävät tuttuun tapaan Viasat ja Viaplay. Avausviikonvaihteen otteluohjelman näkee tästä twiitistä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Ottelun kulussa suuria muutoksia

Moni käytännön asia on muuttunut koronarajoitusten myötä. Vaihtopelaajat ja valmentajat käyttävät penkillä kasvomaskeja ja istuvat määrätyin turvavälein. Valmentaja saa tosin raottaa maskiaan pelaajille ohjeita jakaessaan.

Joukkuekuvia ei oteta, nuoria saattajia ei ole, eikä tuomareita tai vastustajan pelaajia kätellä sen paremmin ennen kuin jälkeenkään ottelun. Yhteisiä joukkuetuuletuksia suositellaan välttämään eikä läpsyjä tai halauksiakaan katsota hyvällä. Kyynärpää- ja jalkakosketukset sallitaan, joten maalituuletuksissa saatetaan nähdä paljonkin mielikuvitusta.

Pallo saattaa palata kentälle tavallista hitaammin, sillä pallopoikien ja -tyttöjen määrää on vähennetty tuntuvasti. Kentälle syljeskelyn välttämisen luulisi olevan pelaajille kohtalaisen hankala toive toteuttaa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Sylkeminen on nyt tabu. Kuva: Getty Images

Mielenkiintoista tulee olla nähdä, miten pelaajien itsekuri pitää. Kaksi kuukautta on jo melko pitkä aika siihen, että monet uudet tavat – kuten tässä tapauksessa fyysisen kontaktin välttäminen ja turvaväli – alkavat hiipiä alitajuntaan. Väistelläänkö taklauksia ja kaksinkamppailuja? Jätetäänkö torikokoukset väliin, vaikka käämit palaisivatkin? Entä onko miesvartiointi erikoistilanteissa löysempää?

– Voi olla, että näemme myös 5-5 -tuloksia, Eintracht Frankfurtin urheilujohtaja Fredi Bobic totesi Hessenschaulle.

Bobic viittasi varsinaisesti pitkään taukoon ja lyhyeen treenijaksoon ilman harjoitusotteluita, mutta miksei tietynlainen alitajuinen varovaisuus pelitilanteissakin voisi maaliodottamaa nostaa?

Bundesliigan muuttuneista ottelupäivän rutiineista voi lukea lisää täältä.

Maksutonta televisiointia ehdotettiin

Yksi tärkeistä syistä kauden jatkopäätökselle oli epäilemättä se, että seurojen taloudellista ahdinkoa voitiin helpottaa. Näin Sky maksaa seuroille tämän kauden TV-rahat kokonaisuudessaan. Jos kausi olisi päätetty jättää kesken, olisi TV-rahoja jäänyt saamatta 370 miljoonaa euroa. Monen seuran on uskottu olevan akuutin konkurssiuhan alla.

Torstaina Saksan vasemmistopuolue Die Linken kansanedustaja Katja Kipping heitti ilmoille yllättävän ehdotuksen. Kippingin mukaan kaikki loppukauden pelit pitäisi näyttää ilmaiskanavalta. Tällä voitaisiin hänen mielestään ehkäistä sitä, että maksu-TV-palvelun omistajan kotitalouteen tai muuhun yhteistilaan kokoonnuttaisiin pelejä katsomaan. Suuret kokoontumiset voisivat jälleen kiihdyttää viruksen leviämistä.

Sky ei varmaankaan moista ehdotusta omasta pussistaan maksaisi, ja seuroillekin TV-sopimuksen tuomat tulot ovat erittäin tärkeitä. Ainoa ratkaisu voisi olla rahoittaa tällainen radikaali muutos valtionkassasta. Yksi yhteen ei kuluja voi kuitenkaan laskea, sillä jokainen potilaiden tehohoidossa viettämä päiväkin maksaa yhteiskunnalle valtavasti. Kymmenen miljoonaa euroa syntyy jo muutamastakymmenestä tehohoitopotilaasta.

Sen verran Sky tuli futiksennälkäistä kansaa vastaan, että kahtena ensimmäisenä lauantaina se näyttää sekä 1. että 2. Bundesliigasta niin sanotun konferenssilähetyksen ilmaiseksi.

Mitä tapahtuu, jos koronatartuntoja esiintyy joukkueissa tai epidemia yltyy muussa yhteiskunnassa?

Kaikkein keskeisintä toiveelle, että kausi saataisiin pelattua loppuun, on se, että virustartuntoja ei esiintyisi. Jo avausviikonlopulta jouduttiin siirtämään Kakkosbundesliigan ottelu Hannoverin ja Dynamo Dresdenin välillä, koska Dynamon joukkue joutui karanteeniin muutaman pelaajan koronatartunnan takia.

Bundesliigan väljähkö pelitahti sallii joitain ottelusiirtoja, koska arkipäivillä on vielä aika hyvin tilaa. Lisäksi kautta on mahdollista jatkaa tarvittaessa heinäkuunkin puolelle, joskaan tätä ei mielellään tehtäisi. Joka tapauksessa jos koronatartuntoja alkaa esiintyä useassa seurassa, on kauden kesken jääminen edelleen realistinen vaihtoehto. Tällöinkin mestaruus pannaan jakoon, ja sarjasta pudotaan ja sinne noustaan.

Toivottavasti pelaajienkin huolet otetaan vakavasti. Muun muassa 2. Bundesliigan Erzgebirge Auen Philipp Zulechner on kertonut kuuluvansa riskiryhmään taannoisen bakteeri-infektionsa vuoksi.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Bayern Münchenin harjoituskentällä on treenattu väljästi. Kuva: Getty Images

Välttämättä kauden keskeytyminen ei edellytä edes tartuntoja joukkueiden sisällä. Siihen johtanee sekin, jos epidemia äityy pahaksi ympäröivässä yhteiskunnassa. Siksi suurta huolta kannetaan siitä, että fanit kokoontuvat stadionien ulkopuolelle tai muualle yhteen omiaan tukeakseen. Näin kävi Mönchengladbachissa juuri ennen sarjan keskeytymistä tyhjällä stadionilla pelatun ottelun yhteydessä.

Hansakaupunki Bremenin senaattori Ulrich Mäurer pitää sarjan jatkamista ”vastuuttomana”. Mäurer vihjaileekin Spiegelin haastattelussa sillä, että jos maanantaiseen Werder Bremenin kotiotteluun stadionin ulkopuolelle kokoontuu satoja kannattajia, saatetaan Bremenissä kieltää otteluiden pelaaminen kokonaan.

Pelillisten asioiden pariin – Bundesliigan viihdearvo omaa luokkaansa

Jutun tässä osiossa näkyy Kim Keräsen kädenjälki. Keränen käsittelee enemmän sarjan pelillisiä nyansseja, taktisia lähestymistapoja ja kiinnostavimpia pelaajia. 

Bundesliiga palaa ensimmäisenä isoista sarjoista takaisin kehiin, joten intoa on syystäkin hyvin vahvasti ilmassa. Monille sarja saattaa olla kuitenkin hieman tuntematon, vaikka pelillisesti se on todennäköisesti kaikista viihdyttävin. On vaikea hypätä uuden sarjan kyytiin nollasta, mutta helpotetaan transitiota hieman. Kylkeen lista muutamasta asiasta, mitä kannattaa seurata, eli toisin sanoen aloituspakkaus.

Bundesliigassa ei ole pitkään aikaan nähty näin tiukkaa mestaruustaistelua. Taistelu Mestarien liigan paikoista käy myös todella kuumana. Viiden kärki on kahdeksan pisteen sisällä ja Bayern Münchenilla on kenties vaikein jäljellä oleva ohjelma. Jokaisessa kohtaamisessa riittää panosta.

Sarjan toisena majaileva Dortmund sekä viidentenä majailevan Leverkusen ovat myös neljän pisteen sisällä. Villejä tapahtumia ja juonenkäänteitä on takuuvarmasti luvassa. Ei ole väärin väittää, että tällä hetkellä Bundesliiga > Netflix-sarjat.

Mitä seurata?

Bundesliiga ei perustu niinkään muotoihin, vaan nojaa vahvemmin taktisiin prinsiippeihin. Tämän takia joukkueet pystyvät vaihtamaan usein ryhmityksiä lennosta.

Tärkein sarjan prinsiippi on vahvasti suunnanmuutoksiin nojaava tyyli. Tämä tekee sarjasta erityisen vauhdikkaan ja nostaa maalimääriä. Mainittakoon, että tällä kaudella on mätetty keskimäärin 3,25 maalia ottelua kohden.

Monet joukkueet eivät kuitenkaan suosi pitkiä pallonhallintajaksoja vaan pyrkivät pelaamaan varsin vertikaalisesti. Joukkueet eivät välttämättä prässää todella korkealta kenttää, mutta prässimuodot ovat tehokkaita, mikä nostaa suunnanmuutosten määriä entisestään.

Perinteisiä vastahyökkäysjoukkeita sarjassa ovat ainoastaan yleensä kohteliaasti sanottuna ne, jotka makaavat syvällä blokissa tai ”bussissa”. Vältetään kuitenkin jälkimmäistä termiä, koska se on harhaanjohtava.

Bundesliigassa on myös tyypillistä koettaa saada ryhmityksellä etuja vastustajaan nähden, vaikka periaatteet säilyvät samana. Sarjassa on taktisen joustavuuden ja siitä tulevan manipulaation myötä poikkeuksellisen haastavaa valmistautua eri otteluihin ja vastustajiin. Ei voi olla koskaan täysin varma siitä, mitä tulee vastaan.

Sarjan dynaaminen, suoraviivainen ja prässiorientoitunut lähestymistapa on usein liitetty Jürgen Kloppin ansioksi, ja hänellä on ehdottomasti ollut oma osansa yhtälöä. Huomattavasti painavampi hahmo on kuitenkin Ralf Rangnick.

Uudet muuttujat

Vahvasti spekulaatioissa ollut uusi viiden vaihtopelaajan sääntö vahvistettiin torstaina 14.5. Uudistus perustuu käytännössä siihen, että pelaajilla ei ole ottelutuntumaa ja loukkaantumisten riski kasvaisi muuten merkittävästi. Tämä tuo kuitenkin mukanaan aivan ennennäkemättömiä mahdollisuuksia sekä haasteita.

Valmentajat, jotka ovat taktisia velhoja pystyvät saamaan tuntuvaa etua aikaiseksi. Joukkueet, joilla on laadukas vaihtopenkki saavat myös merkittävästi etua tästä. Voi olla, että näemme aivan uuden dynamiikan mitä tulee johtoasemien suojeluun sekä tappioasemassa maalien metsästykseen.

On huomattavasti pienempi kynnys lisätä ylimääräinen puolustaja tai varsinkin hyökkääjä kentälle. On myös täysin mahdollista, että näemme 2-3 keskikenttävaihtoa per ottelu, mikä lisää intensiteettiä merkittävästi vaikka lähtökohdat eivät niin sanotusti tukisi sitä ottelutuntuman puutteen takia.

Joukkueet kykenevät lisäämään prässivoimaa kesken ottelun ja tuoreet keuhkot pelin ytimessä luovat mahdollisuuksia.

Toinen merkittävä muuttuja on tyhjät katsomot. Saksassa fanikulttuuri sekä ”ultrakulttuuri” ovat aivan uskomattomalla pohjalla, ja stadioneilla riittää tunnelmaa sekä desibelejä. Olut virtaa.

On mielenkiintoista seurata miten tämä tulee vaikuttamaan vahvoihin kotijoukkueisiin, kuten Dortmundiin ja Frankfurtiin. Yleisö luo tunnelmaa ja painetta. Hornankattila ei ole todellakaan väärin käytetty termi monesta stadionista Bundesliigassa.

Nämä kaksi tekijää vaikuttavat myös olennaisesti pelin rytmiin sekä intensiteettiin. Voi olla, että näemme enemmän liinat kiinni -ilmiöitä ja voi argumentoida, että kotijoukkueen verenhimoa on hyydytetty tämän myötä. Tyytyväisyys saattaa iskeä. Vatsa on kylläinen.

Tulemme myös näkemään rennompia yksilösuorituksia, koska vaikka pisteistä pelataan, on pelaajilla paineettomampi harjoitusottelumainen rentous. Yksilövirheitä tapahtuu myös takuulla enemmän pelaamattomuuden myötä.

Nuorten pelaajien esiinmarssi

Sarja vilisee nuoria lahjakkuuksia, jotka kolkuttelevat läpimurron portteja. Yhä useamman varakkaan seuran fokus alkaa siirtyä yhä vahvemmin kohti Saksaa.

Tähän voisi nostaa kymmeniä nimiä esiin, mutta nostetaan esiin kolme kaikista kirkkainta nimeä sekä yksi, ehkä ei valtavirralle niin tunnettu nimi. Jalkapallo- tai tilastoniiloille ei ole varmasti yllätyksiä luvassa, mutta vähän pohdittavaa löytyy varmasti.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Jadon Sancho on Bundesliigan valovoimaisimpia tähtiä. Kuva: Getty Images

Jadon Sancho, Borussia Dortmund

Nuorta, 20-vuotiasta Jadon Sanchoa on liitetty milloin Manchester Unitediin, milloin Chelseaan ja milloin vuorostaan Espanjan jätteihin. Hinnaksi on arvioitu +100 miljoonaa euroa. Onko hän sen arvoinen?

Jadon Sancho on profiililtaan “double threat” eli tuplauhka. Hän on toisin sanoen erittäin hyvä ratkaisemaan sekä luomaan. Kaiken lisäksi hän on myös erinomainen kuljettamaan ja omaa upean keskityksen. Tässä ei kuitenkaan vielä kaikki. Sancho on hyvä syöttelemään sekä saa paljon kosketuksia boksissa.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

On todella harvinaista, että noin nuori pelaaja omaa kaikki nämä elementit. Tämän takia hintalappu on kova. Laatu maksaa. Sancho ei ole nopeudestaan huolimatta mikään pikakiituri kuten Sadio Mané, Marcus Rashford tai Kylian Mbappé. Se ei kuitenkaan haittaa.

Tämän takia Man United on myös hänen perässään. Havainnollistava esimerkki Valioliiga-faneille toisin sanoen. Sancho on ensisijaisesti luovin laitahyökkääjistä, mutta kykenee paljon muuhunkin. Rashford on enemmän maalivaarallinen ja kyttää juoksuja linjan taakse, Sancho taas viihtyy enemmän linjan edessä ja tarjoilee, mutta ei ole missään nimessä puhdas pelintekijä. Kaikessa on kyse tasapainosta.

Dayot Upamecano, RB Leipzig

Moderni toppari ei ole koskaan näyttänyt paremmalta. Dayot Upamecano edustaa kaikkea mitä nykyaikaiselta topparilta halutaan. Hän on nopea, taitava ja dominoi ilmatilaa. Kaiken lisäksi hänen syöttövalikoimansa hakee vertaistaan, ja Upamecano kykenee yksin murtamaan korkean prässin kuljettamalla. Hän on harvinainen sekoitus taitoa, peliälyä sekä puhdasta fyysistä dominanssia. Se ei toki tee nuoresta miehestä vielä virheetöntä.

Suosittelen avaamaan kuvan tarkemmin. Upamecano löytyy oikealta ja muistuttaa tyylillisesti hyvin paljon Virgil van Dijkia.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Upamecano on kehittynyt Julian Nagelsmannin opissa entisestään. Varsinkin Nagelsmannin suosimassa 3-5-2-muodossa on Upamecano isossa roolissa kolmen topparin keskimmäisenä palasena. Hän on kuitenkin myös yhtä hyvin mukana klassisessa neljän alakerrassa, joten on helppoa nähdä miksi lähestulkoon jokainen iso seura koettaa houkutella Upamecanoa riveihinsä.

Kai Havertz, Bayer Leverkusen

Kai Havertz on Mesut Özilin manttelinperijä Saksan maajoukkueessa. Vaikka 20-vuotias Havertz on luova pelaaja ja vasenjalkainen, omaa hän Öziliä enemmän aseita. Havertz on ensinnäkin 189 senttimetriä pitkä ja muistuttaa hieman Dele Allia liikkeeltään ja tilan tulkinnan osalta. Molemmilla on elegantti askel isoksi mieheksi.

Vaikka Havertz on vasuri, hänellä on myös hyvä oikea jalka. Vasenjalkaisilla on yleensä taipumusta olla virtuooseja suosimalla jalallaan, esimerkkeinä Lionel Messi, David Silva tai Özil. Havertz tuo saksalaista tehokkuutta sillekin rintamalle. Peter Boszin alaisuudessa Leverkusenin ryhmitys on muuttunut tällä kaudella verrattuna edelliseen kauteen ja samalla on myös Havertzin rooli muuttunut. Hän osallistuu entistä vähemmän pelin rakenteluun ja keskittyy enemmän tilan löytämiseen ja pelin linkittämiseen.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Viime kaudella Bosz peluutti ultra-offensiivista 4-3-3-muotoa, jossa Havertz ja Julian Brandt pelasivat ylempinä keskikenttinä. Tätä voi verrata David Silvan ja Kevin De Bruynen rooleihin Manchester Cityssä.

Havertz on tällä kaudella ollut enemmän kymppi ja levittänyt myös laidoille. Alkukausi oli takkuista maalinteon suhteen, mutta aivan kuten Leverkusen, myös Havertz on herännyt loppukautta kohden. Tällä kaudella hän laukoo vähemmän, mutta luo enemmän. Havertz on ilo silmälle ja hän yhdistää pelintekijän elementit saksalaiseen tehokkuuteen todella tyylikkäästi.

Christopher Nkunku, RB Leipzig

RB Leipzigin toinen edustaja listalla on erittäin mielenkiintoinen nimi, ja myös todennäköisesti vähiten tunnettu kyseisistä herroista. Leipzigista olisi voinut helposti poimia puoli joukkueellista nimiä, mutta joskus on pakko suodattaa. Suotavaa olisi tietenkin, että teksti luetaan loppuun asti.

Christopher Nkunku siirtyi kesällä Paris Saint-Germainista Leipzigin riveihin ja hän on todellakin sytyttänyt Bundesliigan tuleen. Hän oli todella arvostettu lahjakkuus PSG:n riveissä, mutta on ottanut askeleen kohti eliittiä tällä kaudella isomman roolin myötä. Nkunku on heittämällä maailman kymmenen lupaavimman alle 23-vuotiaan pelaajan joukossa.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Nkunku menee monella tapaa ”linkkuveitsi-kategorian” alle, sillä hän kykenee pelaamaan 4-5:ttä eri roolia ja hänen ymmärryksensä jalkapallosta on kehittynyt entisestään Julian Nagelsmannin alaisuudessa. Parhaimmillaan Nkunku on kuitenkin jossain kärjen alapuolella ja häntä voisi kenties kuvata ylempänä keskikenttänä.

Yksi harvoja profiileja, joita on vaikea profiloida. Mutta. Hänen tapauksessaan se on positiivinen ongelma ja en ollenkaan epäile, etteikö hän voisi pelata vaikka maalivahtina.

Nkunku luo, maalaa, prässää ja tekee yksinkertaisesti kaiken maan ja taivaan välillä. Hän tulee Nagelsmannin alaisuudessa nousemaan yhdeksi maailman kirkkaimmista tähdistä ja tällä kaudella hän on ollut jo Bundesliigan ehdotonta eliittiä.

Artikkeli jatkuu Tweetin jälkeen.

Kehityksen kärki

Kuten aiemmin on tullut todettua tässä tekstissä, edustaa Bundesliiga monia asioita. Kyseiset asiat tekevät siitä poikkeuksellisen muihin sarjoihin verrattuna ja siksi erityisen mielenkiintoiseksi seurattavaksi.

Sarja on täynnä nuoria lupaavia tähtiä ja tulevaisuuden nimiä. Sarja on myös täynnä maailman lupaavimpia valmentajia, ja jatkuvasti tulee uusia innovaatioita. Kilpailu kasvattaa ja kehitys vie tunnetusti eteenpäin. Sarja on myös täynnä tempoa ja suunnanmuutoksia kuten totesimme. Bundesliigassa on kaikkea ja enemmän, mitä voi toivoa viihteen kannalta.

Muita argumentteja ovat vahva panostus dataan sekä analytiikkaan. Missään muussa maassa ei ymmärretä yhtä paljon hyvän päälle kuin Saksassa. Seurat ovat järkevästi rakennettuja ja kilpailuetuja etsitään kaikesta. Kehityksen kärki on uskokaa tai älkää Bundesliigassa.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Saksalaiset nauttivat loppukauden oluensa kotona eikä stadioneilla. Maistunee silti. Kuva: Getty Images

Uskomattomasta fanikulttuurista emme ikävä kyllä pääse vielä nauttimaan, mutta se on vain yksi useasta syystä, minkä takia kannattaa ottaa riski ja rakastua Bundesliigaan.

Tilaa Viaplay nyt hintaan 9,99 €/kk ilman sitoutumista tästä!

Jos viihdyttävä jalkapallo, tiukka mestaruustaistelu sekä jatkuva oppiminen kiinnostavat, on Bundesliiga takuuvarmasti oikea valinta. Kaiken lisäksi juuri nyt on paras sauma hypätä kyytiin, sillä tulevat vuodet tulevat olemaan uskomattomia, mitä tulee itse jalkapallon sekä sarjan kehitykseen. Oppitunteja on tarjolla niitä janoaville.

  1. Heikki Kuparinen
    Twitter: @Heykki80

Kim Keränen
Twitter: @KeranenKim

Hradecky kovassa paikassa Bayernia vastaan! Lyö veto ja hyödynnä talletusbonus!