Suomalainen jalkapallo on tilanteessa, jossa sen ääntä ei kuulla. Jalkapallolta puuttuu Henri Alénin kaltaiset henkilöt, jotka pitävät päivittäin kovaa meteliä oman alansa asioista.

Alén on ollut koronapandemian aikana ravintola-alan äänitorvi. Hän tuo joka päivä esiin esimerkiksi Twitter-tilillään ravintola-alan vaikeaa tilannetta. Alén on ollut haastateltavana tv-kanavilla ja hänen kasvonsa ovat koristaneet myös lehtiotsikoita. Jos hallitus on tehnyt päätöksen, Alén on antanut nopeasti oman arvionsa siitä, miten uusin linjaus iskee ravintola-alaan.

Missä ovat kotimaisen jalkapallon Alénit? Suomalainen jalkapallo antaa itsestään kuvan pienen piirin puuhasteluna, vaikka kyseessä on miljoonia euroja pyörittävä elinkeino.

Liigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa oli tiistaina Ylen A-studiossa kertomassa, että ”olisi ihan kiva, jos vaikka kesäkuussa vielä mietittäisiin sitä 500 henkilön rajoitusta yleisötapahtumiin, kun sitten heinäkuussa pelataan jo pääsarjaa.”

Samaan aikaan karu fakta on se, että osa Veikkausliigan seuroista on viittä vaille konkurssissa, jos nykyiset linjaukset yleisötapahtumiin pysyvät voimassa vielä heinäkuussa. Puhumattakaan, jos elokuussakin vielä katsomotilaisuuksia rajoitetaan kovalla kädellä. Miksei näitä epämukavia asioita huudeta ääneen joka päivä?

Tällä hetkellä elokuussa saisi katsomoon taas päästää katsojia ilman rajoituksia. Tuntuu kuitenkin nykyisten linjausten mukaisesti hyvin kummalliselta, jos rajoitukset kokonaan katoaisivat elokuussa. Niin, että yhdessä yössä seurat voisivatkin päästää 500 katsojan sijasta 17 000 katsojaa stadionille. Seurojen kannalta tämä olisi toki toivottavaa, mutta näen sen hyvin epätodennäköisenä.

Matti Apunen on pariin otteeseen kommentoinut mediassa veikkausliigaseurojen tilannetta. Kuva: Juha Tamminen.

Veikkausliigan hallituksen puheenjohtaja Matti Apunen on laskujeni mukaan antanut pari haastattelua koronan aikana liittyen Veikkausliigaan. Huhtikuussa Apunen sanoi Aamulehdelle, että jos kausi jää pelaamatta, se voi tarkoittaa joidenkin seurojen kohdalla konkurssia.

Sitä ennen Apunen kertoi maaliskuun lopulla Ilta-Sanomille, että Veikkausliigan seurat tekevät kuukaudessa 1,5 miljoonaa euroa tappiota. Sen jälkeen ulostulot ovat olleet vähissä.

Seurat ovat pyrkineet pitämään positiivisuutta yllä omassa viestinnässään. Kauden tärkein ottelu -kampanja on näkynyt sosiaalisen median kanavissa, mutta sen kautta tulevat rahat ovat kissanhiekkaa. Pitäisikö jonkun seuran esimerkiksi kertoa suoraan, että tässä on laitapuolustajamme Pekka, joka elättää perheensä peruspäivärahalla, koska seuralla ei ole tällä hetkellä varaa maksaa hänelle palkkaa?

Suomalaisessa jalkapallossa on tällä hetkellä kriisi päällä. Se pitäisi huutaa kovaan ääneen ilmoille, joka päivä. Niin kuin Alén tekee ravintola-alalla.

Alén twiittaa joka päivä ahkerasti siitä, missä ravintola-alalla mennään. Hän vaatii poliitikoilta vastauksia. Alén kertoo rehdisti, miten rajoitukset ja linjaukset vaikuttavat suoraan ravintolayrittäjän lompakkoon ja sitä kautta työntekijöihin. Alén tekee tätä siis joka päivä, poikkeuksetta. Hän pitää asiaa esillä toivoen, että joku kuulee.

Alla Alénin viimeisin twiitti torstailta. Jos et näe twiittiä, voit katsoa sen tästä. Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Henri Alen

@HenriAlen
Järvenpään puhuttu ja kehuttu gastro bar sesonki pistää ovet säppiin. Kun toimet ja tuet roikkuu, näin käy. Niille jotka syyttäneet minua kitinästä, ymmärtäkää nyt..

Hallituksen tuoreimman linjauksen mukaan kesäkuussa ravintolat saavat ottaa puolet normaalista asiakasmäärästä sisään, alkoholia saa tarjota iltakymmeneen saakka. Lisäksi terasseilla saa vapaasti olla niin paljon ihmisiä kuin sinne mahtuu. Edistysaskel on elintärkeä ravintola-alalle, vaikka ehkä silti osalle ravintoloista riittämätön.

Samaan aikaan suomalainen jalkapallo harmittelee hiljaa nurkassaan, ettei sen ääntä kuunnella tarpeeksi. Suomalainen jalkapallo tarvitsee oman äänitorvensa, joka pitäisi meteliä ja kertoisi rehdisti, kuinka surkea tilanne oikeasti on.