AL: Veikkausliigan puheenjohtaja nosti kissan pöydälle tyhjille katsomoille pelaamisesta – toukokuusta tulossa kohtalon kuukausi

© Kuva: Juha Tamminen

Hallitus tiedotti keskiviikkona, että yli 500 hengen yleisötapahtumat ovat kiellettyjä ainakin heinäkuun loppuun saakka. Se oli kova isku Veikkausliigalle, joka on elätellyt toiveita kauden aloittamisesta kesäkuussa.

Veikkausliigan puheenjohtaja Matti Apunen kertoi Aamulehdelle, että seurat ovat tällä hetkellä kovassa taloudellisessa kurimuksessa.  Voit lukea Aamulehden artikkelin kokonaisuudessaan täältä.

– Tämä on taloudellista varjonyrkkeilyä. Tietysti mitä pidemmälle kauden aloitus menee, sitä raskaampia nämä vajeet ovat. Koko ajan joudumme pelaamaan epävarmuuksilla. Jos kausi jää kokonaan pelaamatta, se on joillekin seuroille ihan varmasti kohtalokasta, Apunen kertoi. 

Alunperin Veikkausliiga oli suunnitellut kauden aloittamista kesäkuussa. Se on yhä toki mahdollista, mutta näillä näkymin ilman yleisöä. Apusen mukaan sekin auttaisi, että lehtereille voisi saapua alle 500 katsojaa.

– Onko kesä-heinäkuussa mahdollista järjestää jonkin kokoisia tapahtumia 10–500 ihmisen välillä? Siitähän päätetään myöhemmin. Jos on niin, että heinäkuussa olisi mahdollista järjestää korkeintaan 500 ihmisen tapahtumia, se olisi hyvä uutinen meille, Apunen sanoi.

Veikkausliigan tv-oikeudet omistaa tällä hetkellä Sanoma. Tv-sopimus ei tuo seuroille kuitenkaan lähellekään samoja rahoja kuin täydet lehterit. Esimerkiksi Englannin Valioliigassa tv-sopimuksen arvo on niin korkea, että siellä ilman yleisöä pelaaminen olisi seuroille kannattavaa. Suomessa asia ei ole näin. Siksi yleisön pääseminen katsomoihin on nousemassa suomalaisten jalkapallosarjojen kannalta elintärkeäksi aiheeksi.

Aamulehti kysyi Apuselta, olisiko tyhjille katsomoille pelaaminen vaihtoehto.

– On se vaihtoehto jonkin aikaa, mutta ei loputtomiin. Silläkin on turha spekuloida, kun hallitus tekee täsmällisempiä päätöksiä toukokuun alkupuolella. Silloin on paremmat edellytykset arvioida tätä asiaa, Apunen totesi.

MTV Urheilu kertoi aiemmin, että Veikkausliigan seurat ovat keskustelleet sellaisestakin vaihtoehdosta, ettei yksikään seura putoaisi kauden jälkeen.

Tällä hetkellä useammassa seurassa on jo tehty lomautuksia sekä alennettu pelaajien sekä henkilöstön palkkoja. Esimerkiksi Honka keskeytti kokonaan pelaajien palkanmaksun jo maaliskuussa. HJK:ssa ja SJK:ssa pelaajien palkkoja alennettiin. Nousijajoukkue TPS:ssä koko toimiston väki lomautettiin. Samaan aikaan useammassa joukkueessa on jo aloitettu harjoittelu pienryhmissä.