Tilastot puhuvat karua kieltä korona-ajasta – tyhjät katsomot veivät Bundesliigasta kotiedun

© Kuva: Getty Images

Ei ole tavatonta, että kotiyleisöä kuvaillaan jalkapallossa joukkueen 12. pelaajaksi. Äänekäs kannustus, laulut ja katsomot reaktiot saavat pelaajat antamaan aivan kaiken itsestään ja kiihdyttämään vielä vähän kovempaan vauhtiin, vaikka reidet olisivatkin jo maitohapoilla. Onpa sitäkin arveltu, että yleisön äänekäs älämölö sopivassa kohtaa vaikuttaa myös tuomarien tekemiin päätöksiin.

Koronaviruspandemian keskellä katsomot pysyvät kuitenkin tyhjinä useimmissa jalkapallosarjoissa. Näin myös ensimmäisenä käynnistyneessä Saksan Bundesliigassa. Stadionien lehtereillä istuskelee vain toimihenkilöitä, seurojen johtohenkilöitä ja median edustajia. Kaiku on korvannut kannattajat.

Sarjaa on pelattu nyt korona-aikakaudella kolme täyttä kierrosta, eli 27 ottelua. Tilastot kertovat karua kieltä siitä, kuinka tyhjät katsomot ovat vieneet joukkueilta kotiedun. Näistä 27 pelistä vain viisi on päättynyt kotijoukkueen voittoon. Vastavuoroisesti 12 kertaa vierasjoukkue on poistunut kentältä voittajana. Kymmenen kertaa on pelattu tasan.

Ensimmäisellä tauon jälkeisellä kierroksella nähtiin vain yksi kotivoitto, kun Borussia Dortmund rökitti Ruhrin derbyssä Schalken 4-0. Toisella kierroksella Hertha kaatoi Berliinin derbyssä Union samoin 4-0 -lukemin, ja Bayern München Eintracht Frankfurtin 5-2. Eilen päättyneellä kolmannella kierroksella Hoffenheim löi kotonaan Kölnin 3-1 ja Düsseldorf Schalken 2-1.

Kahdella ensimmäisellä tauon jälkeisellä kierroksella vierasvoittoihin päättyi peräti viisi ottelua per kierros, toisin sanoen yli puolet otteluista. Kolmannen kierroksen saldo oli maltillisempi, vain kaksi vierasvoittoa, mutta silti edelleen vierasvoittojen määrä on selvästi suurempi kuin kotivoittojen.

2. Bundesliigan tilastot eivät yhtä karuja ole, sillä sillä sarjatasolla on yhä voitettu useammin kotona kuin vieraissa. Pelejä on pelattu 23, ja niistä yhdeksän on päättynyt kotivoittoon. Tasapelejä on kymmenen, ja vierasvoittoja neljä.

Aika näyttää, seuraako vierasvoittotrendi myös muissa Euroopan sarjoissa, kun ne koronavirustauoltaan palaavat. Bundesliigassa seuraava ottelu on perjantaina pelattava Freiburg-Bayer Leverkusen.