Skotlantilainen Livingston FC antoi tällä viikolla päätäntävaltaa faneilleen hyvin poikkeuksellisella tavalla. Jo keskeytetyn Skotlannin Valioliigan viidenneksi sijoittunut Livingston perusti maanantaina Twitteriin äänestyksen, jossa se kysyi kannattajilta, pitäisikö maalivahti Gary Maleylle tarjota jatkosopimusta vai ei. 37-vuotiaan veräjänvartijan nykyinen sopimus oli päättymässä kesäkuun loppuun.

Livingston Football Club

@LiviFCOfficial
📋| Quite possibly a football first but we’re giving you the chance to decide on the future of goalkeeper @Maley1Gary.

With his contract expiring next month, we’re leaving it in the hands of the fans as to whether or not we offer “Stretch” an extension.

Stay or go - you decide!

Vastauksia äänestykseen tuli huima määrä, lähes 200 000. Heistä 70,4 prosenttia oli sillä kannalla, että Maley ansaitsee jatkosopimuksen. 29,6 prosenttia vastanneista olisi osoittanut miehelle ovea.

Skotlantilainen Maley siirtyi Livingstoniin vuonna 2018, eikä pelannut kaudella 2019-2020 juurikaan. Hän toimi joukkueen kolmosvahtina, ja pelasi vain yhden pelin Challenge Cupissa, päästäen pelissä kolme maalia.

Livingston totteli kuuliaisesti fanien tahtoa ja äänestystulosta, ja solmi Maleyn kanssa yksivuotisen jatkosopimuksen. Seura tiedotti kontrahdista kotisivuillaan keskiviikkoiltana. Samassa yhteydessä Livingston kertoi, että julkisuustempun taustalla on myös hyväntekeväisyys, eikä kyse ollut pelkästään pelillisestä ratkaisusta.

Livingston kertoo Maleyn olevan seurassa vain osa-aikaisena, sillä hän työskentelee päätoimisesti insinöörialan yrityksessä. Hän on pelannut seuran paidassa vuosien varrella yhteensä yhdeksän ottelua, ja pitänyt näissä nollan neljä kertaa. Yleisesti ottaen Maley on tyytynyt mielihyvin pelaavien maalivahdien sparraajan rooliin.

Maanantaina Livingstonin apulaisvalmentaja Davie Martindale pyysi Maleyta stadionille vilkaisemaan ykkösjoukkueen pukukopin putkivikaa. Martindale ja Maley ovat olleet ystäviä juniorivuosilta lähtien. Maley ehdotti Martindalelle, että hän voisi lähteä joukkueesta, jotta säästyneet palkkarahat voitaisiin ohjata nuorille maalivahdeille. Olihan hänellä itsellään kokopäivätyö siviilimaailmassa.

Rupattelun tuloksena syntyi ajatus Twitter-äänestyksestä, jossa kysyttäisiin fanien kantaa siihen, pitäisikö Maleyn jatkaa seurassa. He arvelivat äänestykseen kertyvän kenties 400-500 ääntä. Lisämausteeksi sovittiin hyväntahdoneleestä. Martindale lahjoittaisi hyväntekeväisyyteen punnan jokaisesta annetusta äänestä. Jos taas Maleyn jatkoa tukeva kanta voittaisi, maalivahti lahjoittaisi hyväntekeväisyyteen kahden kuukauden palkkansa.

Äänestys laitettiin Twitteriin maanantaina kello 18 Ison-Britannian aikaa. Vain neljä tuntia myöhemmin ääniä oli annettu jo yli 100 000, Livingston FC trendasi Twitterissä ja maailman lehdistökin heräsi. Davie Martindalea alkoi mietityttää ajatus lahjoittaa punta joka äänestä.

Niinpä sääntöjä hieman muutettiin. Maley piti edelleen voimassa ajatuksen kahden kuukauden palkkansa lahjoittamisesta, mutta Martindale lahjoittaa hyväntekeväisyyteen tuhat puntaa reilun 140 000 punnan sijaan.

Hyväntekeväisyyskohteeksi valikoitui John O’Byrne-säätiö. Sen kautta avustetaan sairaalassa vaikeista ja usein parantumattomista sairauksista kärsiviä lapsia. Säätiö haluaa ilahduttaa lahjoitusten avulla lasten ja heidän perheidensä lomia ja retkiä, tai hankkia heille lautapelejä ja syntymäpäiväkakkuja. Livingston kannustaa tiedotteessaan muitakin lahjoittamaan avustusta kyseisen säätiön kautta.