Veikkausliigan käynnistyminen heinäkuussa on iloinen uutinen jalkapallon seuraajille. Vielä on kuitenkin moni asia ratkaisematta. Esimerkiksi se, mitä käytännössä tapahtuu, jos joukkueen sisällä todetaan koronavirustartunta. Hakan toimitusjohtaja Olli Huttunen kertoi, että asia pitää ehdottomasti ratkaista ennen kauden alkamista.

Veikkausliigan otteluohjelma on vielä työn alla. Selvää on tässä vaiheessa vain se, että kausi pelataan 1.7-21.11. välisenä aikana. Aikaväli sisältää 20 viikkoa, johon mahdutetaan jokaisen joukkueen kohdalla 27 sarjaottelua.

Siihen päälle tulee vielä mahdollisesti Suomen Cupin ottelut (niiden joukkueiden osalta, jotka ovat cupissa mukana vielä heinäkuussa) sekä Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan karsintaottelut, joista ei vielä tosin ole varmaa tietoa, milloin ne pelataan.

SuomiFutis-sivuston saamien tietojen mukaan Suomen Cup pyritään käynnistämään jo kesäkuussa neljännesvälierien ja puolivälierien osalta. Joka tapauksessa Veikkausliigan otteluohjelmasta tulee tiukka. Suomeksi sanottuna: Pelejä on paljon.

– Mielestäni tämä (Veikkausliigan aikataulu) on hyvä päätös. Tiivistähän se on, mutta tässä on oltu niin kauan pelaamatta. Pelaajat haluavat pelata, Hakan toimitusjohtaja Olli Huttunen kommentoi 27 ottelun sarjaa puhelimitse SuomiFutis-sivustolle.

Pelkästään sarjaotteluita on keskimäärin 1,35 per viikko. Ahtaassa kalenterissa ei ole kovin paljon tilaa mahdollisille ottelusiirroille. Huttunen on silti luottavainen, vaikka huomauttaa, että joukkueen rinkiä saatetaan joutua vielä laajentamaan.

– Rasitus on tietysti kovempi kuin viime kaudella. Mutta on tässä viime vuosina pelattu kymmeneen päivään neljäkin peliä, että siihen verrattuna se ei ole ollenkaan mahdoton. Pidän tätä tahtia ihan inhimillisenä ja toteutumiskelpoisena.

– Tietenkin nyt kun tiedämme, että pelit pelataan tiiviissä tahdissa, niin meidänkin täytyy miettiä, täytyykö joukkuetta vielä laajentaa. Se antaisi sitten mahdollisuutta kierrättää ja palautua paremmin. Sen toki määrittää sitten loppupeleissä meidän talous, Huttunen sanoo.

Toim. huom. Perjantaina jalkapallon säännöistä päättävä kansainvälinen elin (IFAB) päätti mahdollistaa viiden vaihdon käyttämisen väliaikaisena sääntömuutoksena. LUE AIHEESTA LISÄÄ TÄSTÄ!

Miten mahdollisiin koronavirustartuntoihin reagoidaan?

Olympiakomiten ylilääkäri Maarit Valtonen kertoi Helsingin Sanomille, että yksittäinen tartunta joukkueen sisällä voi viedä koko joukkueen karanteeniin kahdeksi viikoksi. Suoraan se ei silti vielä sitä tarkoita.

– Tämä ei tarkoita automaattisesti kaikkia pelaajia, vaan kaikkia tartunnalle altistuneita eli lähikontaktissa olleita, Valtonen tähdensi HS:lle.

Aihe on todella kriittinen. Mikäli yksikin joukkue joutuisi edes osittain kahden viikon karanteeniin kauden aikana, sillä voisi olla valtavat vaikutukset otteluohjelman läpivientiin. Huttunen ei lähde vielä spekuloimaan sillä, miten mahdolliseen tartuntaan reagoidaan. Selkeä toimintaohjeistus pitää kuitenkin päättää ennen kauden aloittamista.

– Oikeastaan näihin kaikkiin kysymyksiin on tarkoitus saada suunnitelma ennen kauden alkua. Veikkausliigan työryhmä on jo miettimässä vaihtoehtoja, miten toimitaan, ja ne sitten esitetään liigan hallitukselle.

[readmore from=Veikkausliiga]

– Tärkeintä on tietenkin se, että ennen kuin kausi alkaa, niin meillä on kaikkiin näihin kysymyksiin tehty jo selkeät suunnitelmat ja päätökset, ettei sitten kesken kauden ruveta näitä miettimään, että mitäs sitten…

Huttunen oli Valtosen linjoilla liittyen kahden viikon karanteeniin. Eli voi olla mahdollista, ettei koko joukkue joutuisi välttämättä karanteeniin, vaikka joukkueesta löytyisikin tartunta.

– En pidä sitä (kahden viikon karanteenia koko joukkueelle) ihan kiveen hakattuna. Kaikki on oikeastaan tällä hetkellä auki ja kaikkea selvitellään. Tällä hetkellä se on vielä niin avoin käsite. Normaalissa työelämässäkin on hieman erilaiset suhtautumiset siihen (karanteeniin), eli työntekijä (jolla on tartunta) ja ehkä he, jotka ovat läheisesti olleet kontaktissa, eristetään. Ei välttämättä koko työyhteisöä.

– Mutta miten se suhteutetaan jalkapalloon, niin on vielä avoin kysymys. En voi ottaa siihen vielä oikein kantaa, kun en tiedä, Huttunen sanoo.