Europeleistä päätöksiä parin viikon päästä – pelataanko Mestarien liiga loppuun miniturnauksena Portugalissa?

© Kuva: Getty Images

Koronaviruspandemia mullisti koko jalkapallovuoden, mutta pikkuhiljaa ollaan palaamassa niin lähelle normaalia päiväjärjestystä kuin se olosuhteiden puitteissa mahdollista on. Saksan Bundesliiga on pyörinyt jo muutaman viikon, ja monet keskisuuret sarjat tekivät sille viikonvaihteessa seuraa. Tänään jatkuu muun muassa Portugalin liiga.

Muista suurista sarjoista La Liga jatkuu 11. kesäkuuta, Valioliiga 17. kesäkuuta ja Serie A 20. kesäkuuta. Ranskan Ligue 1:n kausi on jo jäänyt kesken. Suomen tärkeimmistä sarjoista Kansallinen liiga ja Kakkonen alkavat ensi viikolla, ja Veikkausliiga heinäkuun alussa.

Pyrkimys valtaosassa Euroopan talvisarjoja on, että kansallinen sarja saataisiin pelattua loppuun heinä-elokuun vaihteeseen mennessä. Elokuu pyhitettäisiin sitten maaliskuussa kesken jääneille Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan pudotuspeleille.

UEFA tekee europelien kohtalosta lopullisia päätöksiä kahden viikon kuluttua, keskiviikkona 17. kesäkuuta. Suuria muutoksia ja joustoja joudutaan mitä ilmeisimmin tekemään. Asiasta kertoo sivuillaan espanjalainen Mundo Deportivo.

Näyttää vahvasti siltä, että Mestarien liigan loppuottelupaikkakunta tulee vaihtumaan. Istanbul on aikeissa vetäytyä, sillä tyhjät katsomot aiheuttavat sille liian suuren taloudellisen ahdingon.

Uudeksi finaali-isännäksi on vahvimmin ehdolla Lissabon. Sen asemaa puoltaa myös Portugalin selviäminen koronaviruspandemiasta melko lievin vaurioin moniin muihin maihin verrattuna. Muina vaihtoehtoisina isäntäkaupunkeina on väläytelty Müncheniä ja Madridia, jossa näyttämönä olisi Atlético Madridin kotistadion Wanda Metropolitano.

Mestarien liigan finaalia on suunniteltu pelattavaksi 29. elokuuta. Monet seurat toivovat kuitenkin, että finaalia aikaistettaisiin, sillä muuten niille jää vain hyvin lyhyt aika valmistautua kauden 2020-2021 alkuun. Esimerkiksi Espanjassa uusi La Liga -kausi halutaan aloittaa 12. syyskuuta.

Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan pudotuspelit katkesivat kesken neljännesvälierävaiheen. Mestarien liigasta on alkuperäisen suunnitelman mukaan pelaamatta 17 ottelua ja Eurooppa-liigasta 27. Alustavasti Eurooppa-liigan on suunniteltu jatkuvan 5. tai 6. elokuuta ja Mestarien liigan 7. elokuuta.

Mullistavinta suunnitelmassa on, että Lissabon saattaa isännöidä lopulta lähes kaikkia Mestarien liigan loppuja pelejä. UEFA:n suunnitelmana on ”Final Eight” -lopputurnaus, jossa puolivälierät ja välierät pelattaisiin finaalin tavoin yksiosaisina.

Kylmä tosiasia on, että mikään seura ei pystyisi tekemään pudotuspeliotteluilla taloudellista voittoa, koska pelit pelataan joka tapauksessa ilman katsojia. Näin puolueetonta kenttää ei koeta epäreiluna vaihtoehtona. Siitäkään ei ole vielä varmuutta, millaisia matkustusrajoituksia eri maiden välillä elokuussa on. Lisäksi nopeutettu aikataulu mahdollistaisi finaalin aikaistamista, ja antaisi pelaajille hieman lisää loma-aikaa.

Jos vain finaalipaikkakunnalla on tarjottavanaan riittävästi harjoituskenttiä ja hyvä hotellilogistiikka, ei Final Eight -turnausta pidetä lainkaan mahdottomana. Tällöin puolivälierävaihe, välierät ja finaali olisi mahdollista pelata vain 7-10 päivän aikana loppuun. Loppuottelu voitaisiinkin ehkä pelata jo lauantaina 22. elokuuta.

Yksi keskeinen ongelma suunnitelmassa on kuitenkin televisiointi. TV-yhtiöt ovat maksaneet lähetysoikeuksista valtavia miljoonasummia, ja kaksiosaisista ottelupareista luopuminen vähentäisi niiden pelimääriä huomattavasti.

Eurooppa-liigan loppuottelu on näillä näkymin määrä pelata 26. elokuuta. Isäntänä on toistaiseksi alkuperäisen suunnitelman mukaisesti Gdansk. Myös Eurooppa-liiga pelattaisiin luultavimmin Mestarien liigan tapaisella nopeutetulla aikataululla.

Naisten Mestarien liiga pelataan näillä näkymin loppuun vasta miesten kilpailun jälkeen, joko elokuun viimeisellä tai syyskuun ensimmäisellä viikolla. Finaalikaupunki Wien emännöisi miesten Mestarien liigan tavoin kaikkia loppuja otteluita puolivälieristä alkaen.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.