FLOP-listaus: Näistä pelaajista löytyy Veikkausliigan ensi kauden flopit – tosi-tv-tähti, menneisyyden vangit sekä reistailevat pääkopat

© Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigan kausi 2020 käynnistyy parin päivän päästä. Luvattoman pitkäksi venynyt odotus palkitaan vihdoin. Korona vei joukkueilta tärkeimmän harjoituskauden kokonaan pois, joten yllätyksiä varmasti nähdään jonkin verran.

Hankintoja on jälleen tehty. Valtaosa hankinnoista ehdittiin tehdä jo hyvissä ajoin ennen koronaepidemian leviämistä. Viime hetken hankintoja ei kuitenkaan tällä kaudella nähty juuri ollenkaan, sattuneesta syystä.

Eniten vaihtuvuutta nähdään viime kaudella epäonnistuneessa HJK:ssa, jossa kriisikauteen on reagoitu kovalla kädellä. Sarjanousijat Haka ja TPS sekä HIFK, Honka, KuPS ja Ilves ovat pysyneet kohtalaisen hyvin kasassa viime kaudesta.

Hankintoihin sisältyy aina odotuksia. Aina odotukset eivät täyty, johon voi olla monia syitä. SuomiFutis listaa tulevan kauden suurimmat pettymykset.

Viime vuonna nimesimme floppeihin muun muassa SJK:n Eremenkot (Sergei ja valmentaja Alexei), joiden ennustettiin lähtevän kesken kauden. Tämä ennustus toteutui. Lisäksi flopeissa olivat muun muassa HIFK:n Njazi Kuqi, RoPS:n Aleksandr Kokko sekä KPV:n Yessy Mena, jotka kaikki jättivät itsestään vähintään kehnon kuvan.

Sen sijaan HIFK:n brassihankintojen kohdalla ennustus meni osittain mönkään. Hyökkääjä Tiquinho oli yksi kauden sensaatioista, mutta Toró ei täysin lunastanut odotuksia. Ensi kaudella Toró pelaa lainalla Jarossa Ykköstä.

Huomionarvoista on, että lähtökohtaisesti toivomme tietysti jokaisen pelaajan onnistuvan.

Tosi-tv-tähteys tuo taakkansa

  • Bruno Rodrigues, KuPS

Bruno Rodrigues sai Playoff-tv-sarjan myötä sopimuksen ensi kaudeksi hallitsevan mestarin riveihin. Playoff-tv-sarja oli jo itsessään floppi, kun ammattilaissopimusta oli hakemassa kaikenkirjava joukko divarijääkiekkoilijasta aina kisan voittaneen Mats Haakenstadin kaltaiseen huippuammattilaiseen saakka. Tv-formaatin mukaan voittajalle annettiin lapaan 100 000 euron pelaajasopimus.

Rahakas sopimus meni ilmeisesti Haakenstadille, joka lunasti odotuksia jo cupin otteluissa. Kakkoseksi sijoittunut Rodrigues palkittiin myös pelaajasopimuksella, mutta mitä häneltä todellisuudessa voidaan odottaa? 23-vuotias portugalilaislaituri pelasi viime kaudella Kakkosta Salon Palloilijoissa. Hyppäys Veikkausliigaan on valtava.

Rodrigues saattaa saada saumansa liigassa, mutta mitään sateentekijää miehestä on turha odottaa. Eipä häneltä kovin kummoisia luultavasti odotetakaan, mikä itsessään tekee tv-sarjasta naurunalaisen.

Menneisyyden vangit

  • Macoumba Kandji, FC Honka
  • Atomu Tanaka, HJK
  • Medo, Haka
  • Anthony Annan, FC Inter

Kun puhutaan pelaajista, jotka ovat aiemmin urallaan olleet Veikkausliigan parhaimmistoa, odotukset hipovat pilviä. Menneisyys on yhtä kuollut kuin särkynyt äänilevy, totesi 1900-luvun merkittävimpiin kirjailijoihin kuuluva Ernest Hemingway.

Vanhemmiten alkoholisoituneen kirjailijan sanoissa piilee vahva viesti myös jalkapallokentille. Ovatko Macoumba Kandji, Atomu Tanaka, Medo sekä Anthony Annan menneisyytensä vankeja?

MacKandji pelasi upeasi HJK:n paidassa Eurooppa-liigan lohkovaiheessa kaudella 2014-15. Kuva: Getty Images.

Kandji tuli elokuussa auttamaan Honkaa, ja onnistui tärkeissä paikoissa maalinteossa. Hyökkääjä malttoi jäädä talveksi Espooseen ja on saanut harjoitella joukkueen kanssa, koronaa lukuun ottamatta, hyvin. Odotukset ovat siis korkealla. Pystyykö Kandji vastaamaan odotuksiin? Ja mikä olisi Kandjilta onnistuminen? Riittääkö onnistumiseen kymmenen maalia sarjan kärkipään joukkueen ykköshyökkääjältä? Ei välttämättä.

Tanaka suorastaan dominoi Veikkausliigaa kausina 2015-17. Silloin väkkärä japanilainen hyökkäävä keskikenttäpelaaja oli jalkapalloilijana parhaassa iässä. Nyt mittarissa on 32 vuotta, ja Tanakalle ominaisen kymppipaikan pelaajat ovat hiljalleen poistumassa kuvasta.

Tanaka pystyy pelaamaan laidalla ja hän viihtyy hyvin kymppialueen taskuissa, mutta HJK:n kivenkovassa hyökkäyksessä ja Koskelan suosimassa 4-3-3-pelijärjestelmässä japanilaispelaaja tuskin mahtuu edes avaukseen. Onko se sitten pettymys? Siitä voidaan toki kiistellä, mutta odotuksiin nähden on.

Medo Boltonin paidassa vuonna 2014. Kuva: Getty Images.

Kahdesti Veikkausliigan mestaruuden voittanut Medo oli yksi nimekkäimmistä paluumuuttajista. Sarjanousija Haka yllätti monet laji-ihmiset, kun HJK:ssa ihastuttanut Medo päätti monista vaihtoehdoista valita lopulta Valkeakosken. Keskikentän keskustassa peliä tekevä Medo on vielä 32-vuotiaana erinomainen vahvistus, mutta kestääkö kroppa tiheää pelitahtia.

Anton Popovits jatkanee Hakan keskikentän pallollisena kapellimestarina. Medolle jäänee rikkojan rooli. Sopiiko rooli Medolle vai viekö kapteeninnauhaa kantava Jacob Bushue kovalla työmoraalillaan entisen tähden minuutit? Tai valmentajan oma poika Maximus Tainio?

Anthony Annan saapui Interiin kesken viime kauden. Esitykset jäivät kauaksi niistä, mitä HJK:ssa nähtiin kausilla 2015-18. Asetelmat eivät olleet myöskään Annanin puolella, kun pelikunto oli keskeneräinen ja samalla Inter taisteli mestaruudesta.

Annan sai vaikeasta viime kaudesta huolimatta sopimuksen kaudelle 2020. Sitä ei kaikki Inter-kannattajat täysin ymmärtäneet. Nyt Annan ainakin saa reilun mahdollisuuden palata tasolleen. 33-vuotias keskikentän pohjapelaaja on parhaimmillaan liigan parhaimmistoa, mutta riittääkö pelinopeus edelleen? Miten koronatauko vaikuttaa kokeneen pelimiehen liikkeeseen?

Surunsuloinen on murhe menneistä ajoista. Armaiden muistojen kultainen auer kangastelee niiden yllä. Mutta ne eivät ikinä palaja uudelleen, kertoi meille jo Eino Leino.

Kestääkö pää?

”Olin loppuaikoina koko seurassa ainoa henkilö, jolle Wato puhui”, totesi RoPSissa Kuatéa valmentanut Toni Koskela Pallokerho-podcastissa. Kommentti kertoo karua kieltä siitä, miten tulehtuneiksi välit ehtivät mennä Rovaniemellä kaudella 2018. Lopulta Kuaté pakkasi laukkunsa ja lähti. Tulevaksi kaudeksi mies palasi Rovaniemelle, mutta sopimus ehdittiin purkaa jo ennen kuin tämä artikkeli ehdittiin julkaista.

Eikä kyseessä ollut ensimmäinen kerta, kun kuppi meni nurin. Kaudella 2016-17 Kuaté edusti Skotlannin Mestaruussarjassa pelannutta Dundee Unitedia. Keskikenttäpelaaja lähti Skotlannista ovet paukkuen. Hänen silloinen managerinsa Ray McKinnon totesi Hamiltonia vastaan pelatun karsintaottelun jälkeen, ettei Kuaté pelaisi enää peliäkään seurassa, koskaan.

Kuaté on parhaimmillaan loistava pelaaja, mutta hän myös itse tietää tämän erittäin hyvin. Ikää on vasta 24 vuotta, joten Kuatélla voi olla erinomainen tulevaisuus vielä edessään. Ehkä ikä on tuonut hieman malttia. Jos ei, Kuaté lähtee tälläkin kaudella Rovaniemeltä ovet paukkuen. Ja näinhän siinä lopulta kävi ennen kuin kausi edes ehti käynnistyä.

Mosa vie pallon Timo Wernerin nenän edestä vuonna 2016. Löytyykö HIFK:ssa rauha? Kuva: Getty Images.

Viime vuosina Moshtagh Yaghoubi on saanut otsaansa leiman, johon hän on osittain myös itse syyllinen. ”Mosan” sopimus on viime vuosina kerta toisensa jälkeen purettu kesken kauden, klassisesti toki yhteisymmärryksessä. Viime kaudella taustalla oli vakavampi syy. Sopimuksen purkamisen syyksi kerrottiin ylirasitus.

Futsal on lähellä Mosan sydäntä. HJK-aikana Yaghoubi päätti pelata kesken kauden futsalia ja sopimus purettiin. Syyksi ei sanottu futsalin pelaamista, mutta rivien välistä pystyi ymmärtämään, ettei toisen lajin pelaamista kesken mestaruuskamppailun katsottu Klubissa hyvällä.

Viime vuonna meni vajaa kuukausi siitä, kun SJK kertoi Yaghoubin ylirasituksesta, että mies bongattiin jälleen futsalin parista. Yaghoubi pelasi SoVon paidassa lähes täyden pelin lentäen kuitenkin ottelun lopussa suihkuun suoralla punaisella kortilla.

Yaghoubi jakaa mielipiteet, mutta fakta on se, että 25-vuotias keskikenttäpelaaja tarvitsee nyt onnistumisia. Yaghoubi on Kuatén tavoin erinomainen jalkapalloilija, mutta jokin on aina estänyt sen, että mies olisi vakiinnuttanut tasonsa Veikkausliigassa. Portti ulkomaan kentille on vielä raollaan, mutta yksikin SoVon futsal-peli kesken liigakauden saattaa portin jysäyttää kiinni.

Maalintekijä mitataan tehdyissä maaleissa

  • Eero Markkanen, Haka
  • Vahid Hambo, FC Lahti

Eero Markkanen ja Vahid Hambo ovat erinomaisia hyökkääjiä ja parhaimmillaan molemmat kookkaat kärkimiehet mittelevät jopa maalikuninkuudesta. Molempien urat ovat kuitenkin olleet ikävästi laskusuunnassa viime vuodet. Markkasen ja Hambon kohdalla tilanne on ”nyt, jos koskaan”.

Markkasen parhaat pelivuodet sijoittuvat AIK:hon, josta tie vei Real Madridin organisaatioon. Kuva: Getty Images.

Markkanen saa Hakassa ison rooliin, vaikka kirittäjänä onkin Ykkösen viime kauden maalikuningas Salomo Ojala. Ojala pystyy kuitenkin pelaamaan myös Markkasen alapuolella, joten molemmat mahtuvat Teemu Tainion pelitavassa samaan aikaan kentälle.

Viime kaudella Markkanen lähti hakemaan uusia kokemuksia Indoneisan pääsarjasta. Kokemuksia tulikin reppu täyteen. Videopätkissä Markkanen näytti jättiläiseltä muiden pelaajien vierellä. Puskumaaleja tuli ilman, että mies joutui edes ponnistamaan. Ja ponnistaa Markkanen kyllä osaa.

Nyt 28-vuotiaalta hyökkääjältä odotetaan maaleja. Markkanen kuului Huuhkajien pelaajarinkiin ennen Indonesian reissuaan. A-maajoukkue ja mahdolliset EM-kisat kesällä 2021 nostavat varmasti motivaatiota onnistua Veikkausliigassa. Selvää on, että onnistumisia tarvitaan.

Hambo iski Inter-urallaan 13 ottelussa 13 maalia. Kuva: Juha Tamminen.

Vahid Hambo loksautti katsojien leuat sijoiltaan Interin riveissä kaudella 2015. ”Suomen Zlatan” iski maaleja siihen tahtiin, että tie vei nopeasti Brightonin organisaatioon. Sen jälkeen ura on luisunut osittain loukkaantumisten takia väärille raiteille. Liettuan pääsarjassa pelaava Suduva oli tuskin tavoitteena silloin, kun Hambo allekirjoitti Brightonin kanssa sopimuksen.

Talven Suomen Cup herätti lupauksia. Nousisiko Hambo jälleen Veikkausliigan eliittiin? Karua tai ei, Hambon onnistumisen määrittelee Markkasen tavoin maalit. Niitä on tultava tasaisesti, jos 25-vuotias hyökkääjä haluaa kauden jälkeen olla jotain muuta kuin floppi.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.