Koronaviruspandemia alkoi levitä kunnolla Suomeen juuri, kun oli aika pelata Suomen Cupin neljännesvälieriä. Pelipäivä oli lauantai 14.3., ja Palloliitto tiedotti otteluiden siirtämisestä myöhempään ajankohtaan vain päivää aikaisemmin.

Pian tämän jälkeen selvisi, etteivät myöskään kotimaan jalkapallosarjat pääse alkamaan ajallaan. Nyt tositoimiin on päästy Kakkosessa ja Kansallisessa Liigassa, ja Ykkönen ja Veikkausliigakin käynnistyvät parin viikon kuluttua.

Maalis-huhtikuussa kaikki Suomen Cupissa yhä mukana olevat 16 joukkuetta viihdyttivät kansaa ”kriisiajan Suomen Cupilla” pelaamalla pelit Twitterissä ”Neljän suoralla”. Jännittävien vaiheiden päätteeksi mestariksi julistettiin KTP.

Tänään, tiistaina 16. kesäkuuta on vihdoin se päivä, että Suomen Cup palaa nurmikentille. Koronatilanne on Suomessa parantunut sen verran paljon, että pallo liikkuu jälleen. Yleisömäärärajoitukset ovat kuitenkin yhä voimassa, joten täysiä katsomoita ei juurikaan nähdä. Kotikatsojien onneksi Ruutu kuitenkin televisioi kaikki Suomen Cupin ottelut.

Kilpailun tässä vaiheessa kaikki kahdeksan mukana olevaa Veikkausliiga-seuraa kohtaavat vieraskentällä alemman sarjatason joukkueen. Kotijoukkueista neljä pelaa Ykkösessä, kaksi Kakkosessa ja kaksi Kolmosessa. Ottelut on jaettu kahdelle päivälle ja neljälle eri kellonajalle, joten TV-katsojien on mahdollista katsoa helposti jopa neljä ottelua.

Tiistain alkuillassa Veikkausliigaan noussut TPS kohtaa Vantaalla Kolmosen Tikkurilan Palloseuran. Mielenkiintoinen pelaaja isäntien kokoonpanossa on tietysti Aleksi Ristola, joka on pelannut urallaan 179 veikkausliigaottelua. 30-vuotias kärkimies on kiertänyt monissa seuroissa, mutta eniten pelejä Ristolalla on juuri TPS:n paidassa, 90.

Koska joukkueiden välissä on kolme sarjaporrasta, on TPS tietysti suosikki. Optimaalinen sen lähtötilanne ei kuitenkaan ole. Harjoituspelit ovat olleet nihkeitä, ja loukkaantuneina ovat Rasmus Holma, Eliécer Espinosa, Jesper Karlsson, Alim Moundi ja Jonni Peräaho. Lisäksi Aldayr Hernández on pelikiellossa.

TiPS avasi kautensa Kolmosessa 3-0 -voitolla PuiUsta, 235 katsojan läsnäollessa. Yleisöä pääsee Tikkurilaan tänäänkin, ja liput ovat käyneet hyvin kaupaksi. Ottelussa on auki myös olutkatsomo.

Helpolla ei pääse koitoksessaan välttämättä HJK:kaan. Se kohtaa vieraissa Veikkausliigasta viime kaudella pudonneen KPV:n.

Ottelu pelataan Ykspihlajan urheilukentällä eli ”Wembleyllä”, sillä Kokkolan Keskuskentän tekonurmi on vielä viimeistelyvaiheessa. Peli on loppuunmyyty. Viime elokuussa KPV kukisti juuri eurokentiltä pudonneen HJK:n Kokkolassa maalein 2-1. Molemmat lukeutuvat tällä kaudella omissa sarjoissaan suurimpiin voittajasuosikeihin, joten odotettavissa voi olla tasainen peli.

Kotkassa cup-voittoa puolustava Ilves kohtaa viime kaudelta tutun joukkueen. KTP ja Ilves pelasivat viime vuonna samassa vaiheessa vastakkain, ja Ilves vei voiton 2-0 Iiro Järvisen ja Paul Tendengin maaleilla. Asetelmat ovat nyt oikeastaan samat. Tappioitta lohkovaiheen selvittänyt Ilves on suosikki, mutta KTP kuuluu neljännesvälierävaiheen yllätysvalmiimpiin ryhmiin. Arto Tolsa -areenalle myydään 450 pääsylippua.

Mikkelissä kohtaavat kaksi sarjanousijaa, Ykköseen noussut MP ja Veikkausliigaan palannut Haka. Lippuja peliin on myyty vain ennakkoon, eikä niitä saa enää portilta.

Jalkapallon Suomen Cup

@SuomenCup
Enää reilu vuorokausi siihen, että #SuomenCup pääsee jatkumaan! Tätä on TODELLA odotettu. Tässä vielä kertauksena Neljännesvälierien otteluparit sekä tiivis ennakko tulevista otteluista.👇

palloliitto.fi/jalkapallouuti…

Keskiviikkona FC Inter saa matkustaa kauas Joensuuhun JIPPO:n vieraaksi. Mehtimäen stadionille otetaan reilut 400 katsojaa. Lippuja sen sijaan ei kannata enää haikailla toiseen samaan aikaan pelattavaan otteluun KaaPo-KuPS, sillä se myytiin loppuun jo maanantaina. Puolustavan suomenmestarin vierailu on selvästi vedonnut kaarinalaisiin.

Ehkä kaikkein eniten yllätystä voi odottaa ottelusta AC Oulu-Honka. Kotijoukkueen riveissä on runsaasti veikkausliigakokemusta, kaikkein tunnetuimpien pelaajien ollessa pääsarjalegendat Rafinha ja Juho Mäkelä. Honka on hävinnyt molemmat kesäkuun harjoituspelinsä (FC Lahtea ja HJK:ta vastaan), ja AC Oulu pelasi puolestaan RoPS:ia vastaan perjantaina maalittoman tasapelin. Hongan kevättä häiritsi myös pelaajien palkanmaksun keskeyttäminen kokonaan koronaviruskriisin aikana.

Myös tämä pari kohtasi toisensa viime vuonna samassa vaiheessa Suomen Cupia. Tuolloin Honka vei ottelun nimiinsä 1-0 Gideon Baahin 85. minuutilla tekemällä maalilla.

FC Lahti on yksi koko kierroksen suurimmista suosikeista vieraillessaan Kotkassa Peli-Karhujen vieraana. On vaikea nähdä Kolmosen PeKa:n pystyvän laittamaan Lahdelle kunnolla kampoihin.

Jalkapallon Suomen Cup

@SuomenCup
HUOMENNA! Miesten #SuomenCup'in neljännesvälierät!⚽💥

Tässä lohkovaiheen TOP5-maalit! Mikä osumista on sinun suosikkisi?

5️⃣ Nana Boateng, @KuPS1923
4️⃣ Lucas Kaufmann, @EsportHonka
3️⃣ Eetu Vertainen, @hjkhelsinki
2️⃣ Iiro Järvinen, @IlvesEdustus
1️⃣ Eetu Muinonen, @ropsrovaniemi

Viime vuonna puolivälierissä ei nähty yhtään yllätystä, vaan kahdeksan parhaan joukkoon eteni kahdeksan veikkausliigajoukkuetta. Voi olla, että tänä vuonna käy samoin, mutta tokihan futiskansa rakastaa cup-yllätyksiä ja tuhkimotarinoita. SuomiFutis povaa suurimpia yllätyssaumoja neljännesvälierävaiheessa AC Oululle ja KPV:lle.