Tim Sparv kertoi FIFA:n laajassa haastattelussa suomalaisten juhlineen ”kuin hullut” – sivulla ihmeteltiin suomalaisten villiintymistä EM-kisapaikasta

© Kuva: Juha Tamminen

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen kapteeni Tim Sparv oli Kansainvälisen jalkapalloliiton sivuilla laajassa haastattelussa.

FIFA:n sivuilla Sparv kertoi, että 15. marraskuuta 2019 oli hänen elämänsä paras päivä. Voitto Liechtensteinista varmisti Huuhkajille ensimmäisen EM-kisapaikan.

− Koska Suomi ei ollut koskaan päässyt arvoturnauksiin ja koska maajoukkueen edustaminen on niin suuri osa identiteettiäni, kisoihin pääsy jää määrittelemään koko uraani. Se oli ilta, jota en unohda ikinä, Sparv sanoi.

FIFA:n artikkelissa ihmeteltiin, että ”elämän paras päivä” on melkoisen vahva toteamus. Niinkö suuri asia kisapaikka todella oli, jutussa kysyttiin.

− Suomalaiset ovat tunnettuja siitä, etteivät he näytä paljoa tunteita ja ovat kivikasvoisia ja vakavia. Ihmiset ajattelevat esimerkiksi Kimi Räikköstä. Mutta tuona iltana kaikki muuttui ja ihmiset halasivat, pussasivat ja juhlivat kuin hullut, Sparv kuvaili.

Suomalaisille jalkapalloihmisille karsinnat alkoivat tuntua kirotuilta.

Lopulta se päivä koitti, kun miesten jalkapallomaajoukkue ylsi kauan tavoiteltuun saavutukseen.

− Se oli mahtava hetki kaikille ja henkilökohtaisesti erityinen minulle. Olen ollut osa maajoukkuetoimintaa 18 vuotta, ja jotkut taustaryhmässä ovat olleet mukana 40 vuotta, joten tätä oli odotettu, Sparv hehkutti.

Kisojen piti olla tänä kesänä. Ilman koronaviruksen leviämistä Suomessa jännitettäisiin pian EM-kisoja.

Kaikki asiat eivät kuitenkaan ole ihmisten kontrolloitavissa. Koronaviruksen takia kisat siirrettiin vuodella eteenpäin, joten suomalaisten pitää odottaa kisadebyyttiä vielä yhden ylimääräisen vuoden verran.

− Välitön reaktioni oli valtava pettymys. Meillä oli vahva vire päällä ja pelasimme hyvin ja meillä oli itsevarmuutta turnaukseen pääsystä. Odotimme sitä kovasti, Sparv kertoi.

− Mutta tietysti maailman tapahtumien takia on ymmärrettävä, että maailmassa on tärkeämpiäkin asioita kuin jalkapallo, Huuhkajien kapteeni jatkoi.

Samalla Sparv puhui vastuistaan kapteenina. Hänen mielestään kokeneella pelaajalla on velvollisuus vaikuttaa asioihin ja kantaa vastuuta.

− Uskon, että se on osa ammattiani, ja minusta kokeneiden pelaajien pitäisi yrittää auttaa muita. Jalkapalloilijat kantavat harteillaan suuria paineita, ja joillekin nuorille pelaajille se voi olla joskus liikaa, Sparv pohti.

Tanskalaista Midtjyllandia edustava Sparv valotti omaa ajattelutapaansa joukkuepelin lainalaisuuksiin liittyen.

− On tärkeää luoda turvallinen ympäristö, jossa kaikki voivat puhua avoimesti ja tuntea olonsa mukavaksi. Uskon myös, että kun pelaajilla on hyvä olla kentän ulkopuolella, näkyy se positiivisesti kentällä.

Yhtenäisyys näkyy myös maajoukkueessa, Sparv paljasti FIFA:lle.

− Se on maajoukkueemme vahvuus, että pelaajia kuunnellaan ja heidät otetaan mukaan. He varmistavat, että olemme iloisia. Rakastan sitä, että minulle on annettu kapteenina vastuita.