TOP 5 -topparit: FC Inter löysi alakertaansa uuden pomon

© Kuva: Juha Tamminen

Veikkausliigan kauden alkuun on aikaa enää puolitoista viikkoa. Olemme siirtyneet ennakoissa pelipaikkakohtaisten TOP 5 -listausten pariin. Maanantaina framille astelivat maalivahdit, ja nyt on keskuspuolustajien vuoro.

Tunkua listalle oli yllin kyllin. Tässä ovat valintamme keskuspuolustuksen luunkovaksi vitoseksi.

5) Tero Mäntylä, SJK

29-vuotiaalla Mäntylällä on iso kausi edessä. Hän on Seinäjoen oma poika, joka lähti jo juniorina maailmalle, Portsmouthin akatemiaan. Nyt Mäntylä palaa pitkän kierroksen jälkeen takaisin kotiin, uuden valmentajansa Jani Honkavaaran tavoin. Mäntylän tehtävänä on johtaa puolustuslinjaa joukkueessa, joka mielii monen vaikean vuoden jälkeen takaisin mitalitaisteluun.

Mäntylä ei ole toppariksi järin isokokoinen (185 cm), mutta sitäkin fiksumpi. Hän on pallovarma pelaaja, ja sijoittuu erinomaisesti. Suoritusvarmuus on vakaalla tasolla.

Poikamaajoukkueiden taannoinen vakiokasvo voitti Ludogorets Razgradissa neljä bulgarianmestaruutta ja palasi Norjan kautta takaisin Suomeen vuonna 2017. Mäntylä onnistui hyvin sekä Interissä että HIFK:ssa, ja nyt häneltä odotetaan SJK:n paidassa paljon. Takana 94 veikkausliigapeliä, mutta ei vielä ainuttakaan maalia.

Tero Mäntylä nähdään viimein aikuisten tasolla kotikaupunkinsa Seinäjoen joukkueessa. Kuva: Juha Tamminen

4) Robert Ivanov, Honka

FC Konnussa jalkapalloilun aloittanut Ivanov on kulkenut Hongan kanssa jo pitkän matkan. Ura aikuisten sarjoissa alkoi FC Myllypurossa, josta hän siirtyi Viikinkien kautta Honkaan vuonna 2016. Hongan kanssa tuli siis jo kuljettua Kakkosessa ja Ykkösessä ennen nousua Veikkausliigaan karsintojen kautta vuonna 2017.

Nyt takana on kaksi kautta Veikkausliigaa. Niillä molemmilla Ivanov on ollut Hongan puolustuksen ehdottomia tukipilareita. Tyylikäs ja pitkänhuiskea 197-senttinen toppari on pelaaja, johon Hongan puolustus luottaa.

Kaksi A-maaotteluakin pelannut Ivanov on pallovarma pelaaja, jolla on annettavaa myös erikoistilanteisiin. 25-vuotias puolustaja on tehnyt Veikkausliigassa viisi maalia. Joko tämän kauden jälkeen lähtisi hakemaan kokemuksia ulkomailta?

Robert Ivanov on noussut ryminällä Veikkausliigan eliittiin. Kuva: Juha Tamminen

3) Juuso Hämäläinen, FC Inter

Interin oma kasvatti palasi takaisin kotiin kolmen RoPS-kauden jälkeen, ja pelasi heti totutun vahvan kauden. 26-vuotias Hämäläinen loistaa ennen kaikkea sijoittumisellaan, oikea-aikaisuudellaan ja peliälyllään.

Interin pelitavassa myös toppareilta odotetaan hyvää pallollista pelaamista, ja siihen taktiikkaan Hämäläinen on mies paikallaan. Miehen rauhallisuus alakerrassa luo turvallisuuden tunnetta koko linjan tekemiseen. Sitä tarvitaankin, jos wing-backien nousut luovat vastustajille tilaisuuksia iskeä vastaan. Saa kesällä 200 veikkausliigaottelua täyteen.

Juuso Hämäläisen rauhallisuus tekee Interin alakerralle hyvää. Kuva: Juha Tamminen

2) Baba Mensah, Ilves

25-vuotiaalta ghanalaistopparilta jäi koko kausi 2018 kokonaan väliin polvivamman vuoksi, mutta hän palasi viime vuonna ryminällä kehiin. Ilveksen puolustus onnistui kaudella 2019 erinomaisesti, ja yksi sen tärkeimmistä pelaajista oli juuri 190-senttinen Mensah.

Allsvenskanin Häckenissäkin pelannut Mensah urakoi viime kaudella isoja minuutteja, ja sama rooli on tarjolla nytkin. Keskuspuolustuksestaan Ilveksen ei tarvitse huolta kantaa, kun Mensahin kaltaiset vahvat pääpelaajat ovat katkomassa keskityksiä. Ilves-puolustuksen pomo.

Baba Mensah on Ilveksen puolustuksen vahva johtaja. Kuva: Juha Tamminen

1) Rick Ketting, FC Inter

Inter teki vuosi sitten sarjan parhaan hankinnan kiinnittäessään riveihinsä Filip Valencicin. Tällä kaudella Rick Ketting on yksi parhaista uusista värväyksistä.

Uusi toppari tarvittiin, kun Miro Tenho siirtyi HJK:hon. Paikkaaminen onnistui hyvin, sillä 24-vuotias hollantilainen on lähtökohtaisesti vielä parempi pelaaja. IFK Mariehamnin pelaajatarkkailu on onnistunut viime vuosina hyvin, ja Ketting oli siitä erinomainen osoitus. Nyt Interkin pääsee hyötymään tuosta puolustajan muutettua mantereen puolelle.

Pelirohkea Ketting nousee ajoittain korkeallekin vastahyökkäyksiä katkomaan. Se tekee hänestä ajoittain myös korttiherkän pelaajan, mutta lähtökohtaisesti Ketting tekee nousujaan viisaasti.

Elintärkeää Interille on myös Kettingin ”maaliahneus”. Puolustaja on tehnyt vähintään yhden maalin viidellä kaudella peräkkäin, ja viime vuonna osumia syntyi peräti neljä. Se on lupaava merkki, sillä viime kauden Interissä yli yhteen maaliin pystyivät vain Valencic, Timo Furuholm ja Mika Ojala. Kettingin erikoistilanneosaaminen tulee siis hyvään käyttöön. Uuden Veikkausliiga-kauden alla Ketting teki maalit kulmapotkuista sekä harjoituspelissä MuSaa että Suomen Cupin neljännesvälieräottelussa JIPPO:a vastaan.

Tuulettaako Rick Ketting maaleja myös Interin peliasussa? Kuva: Juha Tamminen

Bubbling under:

Jaamme lisäksi kunniamainintoja joillekin toppareille, joilta sopii niin ikään odottaa väkevää pelaamista kaudella 2020. Mestarisuosikki HJK:n riveistä löytyy kolmekin erittäin rautaista topparia. Miro Tenho oli hyvä hankinta Turusta, ja Daniel O’Shaughnessy lukeutuu kansallisen sarjan parhaimpiin suomalaispuolustajiin. Myös kauden alla 31 vuotta täyttävään serbialaiseen Ivan Ostojiciin kohdistuvat isot odotukset.

Hongan keskuspuolustus sai mielenkiintoisen lisän Tapio Heikkilästä, joka palasi Suomeen neljän Norjan-vuoden jälkeen. Kausista kaksi meni Norjan pääsarjassa ja kaksi toisella sarjatasolla. Rutinoitunut toppari teki näiden neljän kauden aikana mukavat kymmenen maalia.

Ilveksen riveistä löytyy kaksikin erittäin vahvaa seuran omaa kasvattia, joita kannattaa seurata tarkasti. Sekä 25-vuotias Tatu Miettunen että 22-vuotias Diogo Tomas pelasivat jo viime vuonna erinomaisen kauden, ja nyt on lupa odottaa vieläkin parempaa.

SJK:n alakerrassa jatkaa 35-vuotias brasilialainen Nadson, joka oli joukkueen viime kauden harvoja onnistujia, ja yksi koko sarjan parhaista puolustajia. Seinäjoella toivotaan hartaasti, että rutinoitunut Nadson pysyisi nyt koko kauden terveenä.

Kokenut brasilialainen Nadson onnistui erinomaisesti kaudella 2019. Kuva: Juha Tamminen

IFK Mariehamnin alakerrassa Robin Buwaldaan kohdistuvat entistäkin suuremmat odotukset maanmies Rick Kettingin siirryttyä Interiin. TPS:n kolumbialaistoppari Aldayr Hernández oli puolestaan Ykkösen parhaita pelaajia viime kaudella, ja voi lyödä läpi saman tien Veikkausliigassakin.

Mestaruutta puolustavan KuPS:n alakerta meni joiltain osin uusiksi, mutta jatkuvuutta tarjoaa ainakin 25-vuotias kamerunilainen Tabi Manga. Manga on tälläkin kaudella oletettavasti pelipaikkansa parhaimmistoa.

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykki80