Albion Ademi kolme maalia, Roope Riski kolme maalia, Ilari Mettälä kaksi maalia ja siihen päälle Riku Sjöroos, Eero Tamminen, Matej Hradecky sekä Niklas Fiberg yksi maali. Veikkausliigan alku on ollut TPS:lle synkkä. Edellä olevaa listaa yhdistää se, että kaikki pelaajat ovat olleet TPS:n organisaation tuotoksia tavalla tai toisella, mutta he kaikki tekevät nykyään maalinsa muualla.

TPS:n alku Veikkausliigassa on ollut vaikea. Neljän pelin jälkeen seura on sarjataulukon pohjalla hävittyään kaikki ottelunsa maalierolla 1-7. Huomionarvoista on toki sekin, että TPS:n alkuohjelma on ollut vähintäänkin haastava. Turpaan on tullut HJK:lta, Hongalta, Ilvekseltä sekä SJK:lta. Neljästä ensimmäisestä pelistä ei siis luultavasti oltu budjetoitu kovinkaan montaa pistettä.

TPS:n päävalmentaja Tommi Pikkarainen myönsi keskiviikkoisen HJK-tappion jälkeen, että kurssin on käännyttävä nopeasti. TPS:llä on edessään otteluita, joista on pakko raapia pisteitä, jos seura haluaa pitää sarjapaikkansa.

– Suoraa palautumista seuraavat 48 tuntia ja sen jälkeen fokus FC Lahti -peliin. Nyt tarvitaan pelkkää positiivisuutta ihan jo joukkuehengen nimissä. Meillä on nyt kaksi todella tärkeää peliä edessä, joista pitää tulla tulosta. Lahti ja RoPS ovat niitä joukkueita, joilta pitää saada myös pisteitä, Pikkarainen myönsi TPS:n nettisivuilla.

Surullinen tilanne

TPS on ajautunut Veikkausliigan ja Ykkösen väliseksi hissijoukkueeksi. Sitä on turha kiistää. Sen takia joukkue on myös kokenut paljon muutoksia viime vuosien aikana. On kuitenkin tyly fakta, että TPS on menettänyt pelaajia, jotka – jos eivät loista – niin ainakin suorittavat tasaisesti Veikkausliigassa. Palloseuran ongelman ydin vain on se, että nämä pelaajat suorittavat jossain muualla kuin Tepsissä.

Raha ratkaisee. On täysin selvää, ettei sarjaan noussut TPS voi kilpailla esimerkiksi HJK:n kanssa Roope tai Riku Riskin kaltaisista pelaajista. Talous sanelee pitkälti sen tosiasian. Voidaan silti pohtia, ovatko Ilari Mettälä, Riku Sjöroos tai Niklas Friberg sellaisia pelaajia, joista Palloseura olisi voinut pitää kiinni? Tai olisiko pitänyt?

Artikkeli jatkuu twiittien jälkeen.

IVEEL

@leevieemeli
Pisteitä 0
Tehtyjä maaleja 1
Päästettyjä maaleja 7
Punaisia kortteja 2
Annettuja rankkareita 2
Tepsiä vastaan osuneet entiset palloseuralaiset 3

Erkka Tammi

@TohtoriTammi
Entisistä #FCTPS-pelaajista ovat neljän kierroksen jälkeen kaudella 2020 R. Sjöroos, E. Tamminen, M. Hradecky ja N. Friberg tehneet yhtä monta maalia kuin Tepsi. I. Mettälä, Ro. Riski ja A. Ademi enemmän. #veikkausliiga

Samaan aikaan TPS on rakentanut joukkuettaan ulkomaalaispelaajien varaan. Talvella Palloseura hankki muun muassa Rodney Strasserin, Babacar Diopin, Masahudu Alhassanin, Tehe Olawalen. Viime kaudella Ykkösessä TPS:n avainpelaajia olivat toppari Aldayr Hernández, Alim Moundi sekä hyökkääjä Eliécer Espinosa.

Eikä sovi ymmärtää väärin. Joukkueeseen hankittiin myös muun muassa omat pojat Juhani Pikkarainen sekä Juho Lähde. Lisäksi HJK:ta vastaan debyyttinsä avauskokoonpanossa sai 16-vuotias Niklas Pyyhtiä, josta voidaan odottaa ehkä seuraavaa sateentekijää. Mutta nähdäänkö Pyyhtiän parhaat pelit jossain muualla kuin TPS:ssä?

Veli Sorsa

@RikiSorsanveli
Vituttaa kun RAKKAIN #FCTPS koostuu tusinaulkkareista ja divaritasoisista vahvistuksista ja omat kasvatit ovat muiden liigajoukkueiden avainpelaajia.
Syöttöjen ja pallon hallinta järkyttävällä tasolla. Taktiikkana hakea kukkupallolla Diopin päätä? Mä häpeän...

Se, että TPS on menettänyt omia kasvattejaan muihin seuroihin, on osittain luonnollista, mutta kertoo myös tylyllä tavalla Palloseuran nykyisestä tilanteesta. TPS rimpuilee.

Ykkösessä TPS teki yli 300 000 euron tappiot. Talous on sanellut pitkään perinteikkään Palloseuran tekemistä ja tulee sanelemaan jatkossakin. Seurajohdossa on vakuuteltu, että suunta on oikea. TPS haluaa vakiinnuttaa paikkansa Veikkausliigassa. Se on vaikea tehtävä, mutta ei mahdoton. Neljän pelin otannalla on vielä turha sanoa yhtään mitään muuta kuin, että TPS:llä on ollut isoja ongelmia pallollisessa pelaamisessa.

Tällä hetkellä surullisinta Tepsin kannalta on se, että omat koirat purevat ympäri Veikkausliigaa. Samaan aikaan TPS pyrkii pelaamaan korkeita palloja Babacar Diopille, jonka näytöt liigassa ovat olleet vähintäänkin heikot.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Matej Hradecky vaihtoi täksi kaudeksi Seinäjoelle ja upotti avausottelussa voittomaalin TPS:n verkkon. Kuva: Juha Tamminen.

Ennen kautta TPS menetti oman kultapoikansa Matej Hradeckyn Seinäjoelle. Ja totta kai, Hradecky upotti kauden avausottelussa 1-0-voittomaalin TPS:n verkkoon.

– Aika outoa se oli. En ole ikinä pelannut Tepsiä vastaan. Tietenkin tajusin heti, että ei tuuleteta, kun kasvattiseura on vastassa. Se (TPS) on ollut kuitenkin iso osa elämääni, Hradecky sanoi Veikkausliigan omassa podcast-ohjelmassa.

Hradecky totesi myös tylysti sen, miksi hän halusi siirtyä SJK:hon.

– Isoin syy oli Tepsin pelityyli. Se ei sovi minulle. Kuten ehkä pelistä huomasi, niin he pelaavat aika paljon pitkiä palloja eikä keskikenttää käytetä, Hradecky puki sanansa.

Hradeckyn tapaus kertoo siitä, ettei kaikki pelaajat välttämättä ole jättäneet rakasta Palloseuraa vain taloudellisten syiden takia. Pelitavalla on myös merkitystä. Kun Pikkaraisen Tepsiä katsoo, on helppo yhtyä Hradeckyn sanoihin.

TPS rimpuilee kentällä ilman selkeää päämäärää. Viime kauden vahvuus oli puolustus, mutta sarjatasoa ylempänä todelliset ongelmat ovat paistaneet silmään. Ne näkyivät jo viime kaudella, mutta silloin laatu riitti voittoihin. TPS on todella heikko joukkue pallollisena.

Palloseuran alkukautta kuvastaa eniten se, että seuran entiset pelaajat ovat saaneet otteluiden jälkeen kommentoida lehdistölle sitä, miksi jättivät tuulettamatta osumaansa. Se on valitettavan surullinen kuva nykyisestä Turun Palloseurasta. Iso kysymys onkin se, onko jokin todella muuttumassa mustavalkoisessa perheessä tulevaisuudessa?