HIFK:n Arnold Origilta painavaa asiaa toimittajan harkitsemattomasta twiitistä: ”En ole koskaan kuullut pelaajaa kyseenalaistettavan tällä tavalla”

© Kuva: Juha Tamminen

Viikonvaihteessa Veikkausliigassa kuohutti ottelun Inter-HIFK loppuhetkien tapahtuma ja siihen Twitterissä liittynyt erikoinen välikohtaus. Ilta-Sanomien toimittaja Pekka Holopainen twiittasi HIFK:n maalivahti Arnold Origin kahden pikaisen keltaisen kortin jälkeen hyvin ristiriitaisesti vihjaillen, että Origi olisi syyllistynyt ottelumanipulaatioon.

– Oliko pelannut koko 8000 euron kausiansiollaan nigerialaiselle saitille tulosta, Holopainen kirjoitti sittemmin poistamassaan twiitissä.

Holopaisen twiitti sai somessa rajua arvostelua osakseen. Ottelumanipulaatiosyytös on äärimmäisen vakava. Jotkut tulkitsivat twiitissä myös rasistisen vivahteen. Ainakin voi spekuloida sillä, olisiko Holopainen kirjoittanut samoin, jos kyseisen ulosajon ottanut pelaaja olisikin ollut sukunimeltään vaikkapa Koponen tai Marttinen, ja kansalaisuudeltaan suomalainen.

Inter voitti HIFK:n ottelussa maalein 3-2. Voittomaali syntyi pelin loppupuolella Connor Ruanen ottelun toisesta rangaistuspotkusta. Rangaistuspotkuun johtanut tilanne oli hieman kyseenalainen, ja sai Origin polttamaan päreensä. Ensimmäisen varoituksensa hän sai ennen pilkkua, ja toisen rankkarin jälkeen. Koska HIFK oli jo käyttänyt kaikki vaihtohetkensä, pelasi lopun pelistä maalissa kenttäpelaaja Matias Hänninen.

Holopainen poisti twiittinsä, mutta ylimieliseltä kalskahtanut pahoittelukaan ei kaikkia vakuuttanut. Toimittaja pahoitteli viestinsä aiheuttamaa ”älyllistä kärsimystä”. Tapaus nousi esiin HIFK:n tiedotteen myötä, josta myös SuomiFutis täällä uutisoi.

Kuvaavaa on, etten ainakaan itse tämän jutun kirjoittajana muista yhtään vastaavaa syytöstä kansainvälisten jalkapallon huippumaiden toimittajilta – ja seuraan muun muassa saksalaista, espanjalaista, meksikolaista ja englantilaista jalkapallomediaa erittäin paljon. Tällaisesta koituisi toimittajalle niin sanotuissa ”kulttuurimaissa” mahdollisesti hyvinkin painavia seuraamuksia.

Myös HIFK:n Mika Lönnström otti Twitterissä tapaukseen vahvasti kantaa. HIFK:ssa harkitaan rikosilmoituksen tekoa, ja Lönnström toivoi kannanottoa myös Suomen urheilun eettiseltä keskukselta SUEK:lta ja Julkisen sanan neuvosto JSN:ltä.

Ääneen tapauksen timoilta pääsi keskiviikkona myös ulosajon suunsoitosta ottanut Arnold Origi itse. Jalkapallon pelaajayhdistys JPY julkaisi Origin haastattelun kotisivuillaan.

– Kuulin Holopaisen twiitistä seuralta. Olin siihen erittäin pettynyt ja pidin sitä hyvin epäkunnioittavana, Origi sanoo.

– Nimeni Origi ei ole vain oma nimeni, vaan koko sukuni nimi. Se nimi on rakennettu kurilla, rehellisyydellä, rehellisellä kovalla työllä ja lahjomattomuudella. Siksi en voi enkä aio hyväksyä sitä, että nimi mainitaan vedonlyönnin, uhkapelin tai epärehellisen toiminnan yhteydessä.

Origi korostaa vastauksissaan toimittajille kuuluvaa vastuuta ja pitää tapausta esimerkkinä ”vihapuheesta”.

– Näinä aikoina nettikiusaamisesta ja trollaamisesta on tullut valtavaa hallitsemattomaan someen ja internettiin pääsemisen myötä. Merkittävän henkilön, joka on palkittu vuoden toimittajana ja jolla on korkea asema yhteiskunnassa, joka pyrkii taistelemaan tällaisia asioita vastaan, pitäisi tietää paremmin.

– Hänelle kuuluvien seurausten pitäisi toimia esimerkkinä kaikille, joiden mielestä on hyväksyttävää mennä someen ja loukata jonkun henkilön tunteita, rehellisyyttä tai luonnetta vain, koska he kokevat olevansa vahvoja näppäimistön takana. Tällaisia asioita ei pitäisi sallia yhteiskunnassa näinä aikoina.

Origi tuli Veikkausliigaan viime vuonna ja pelasi ammattilaisena Norjassa vuosina 2007-2018. Hän pelasi pitkään myös Kenian maajoukkueessa. Hänen näkemyksensä mukaan toimittajan ajattelematon syytös tekee hallaa koko Veikkausliigan maineelle.

– Minusta ne kommentit eivät olleet epäkunnioittavia vain minua, vaan koko liigaa ja kaikkia siinä työskenteleviä kohtaan. Veikkausliigassa ei nautita muiden eurooppalaisten liigojen kaltaisia tähtitieteellisiä palkkoja eikä edes yhtä suuria kuin Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

– Se ei silti tarkoita, että vaarantaisimme riippumattomuutemme. Missään tapauksessa se ei anna kenellekään oikeutta kyseenalaistaa rehellisyyttämme liigan pelaajina.

– Samanlaisia tapauksia, mitä Inter-pelissä tapahtui on tapahtunut myös liigoissa, joissa pelaajat ansaitsevat runsaasti rahaa ja jotka ovat statukseltaan suurempia. En ole silti koskaan kuullut pelaajaa kyseenalaistettavan tällä tavalla.

– Johtuuko se siitä, että ihmiset ajattelevat, että voisimme ansiotasojemme takia alentua niin alas, että vaarantaisimme rehellisyytemme? Kaikkien liigaan kuuluvien toimijoiden – pelaajien, seurojen, valmentajien ja tuomarien – rehelllisyyttä pitäisi kunnioittaa.

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykki80

KUPSILLA KUUMAT PAIKAT KOTONA – MARKKINA ON SEKAISIN KUIN SEINÄKELLO!