Näkökulma: Bayern otti omansa Mestarien liigassa – Finaalin erityishuomiot ja taktiset yksityiskohdat

© Kuva: Getty Images
Bayern juhlii Mestarien liigan voittoa.(Photo by David Ramos/Getty Images)

Bayern München voitti Paris Saint-Germainin Lissabonin kuplassa 1–0, ja kahmaisi seuran palkintokaappiin sen kuudennen Mestarien liigan pokaalin. Voittomaalin puski Kingsley Coman Joshua Kimmichin keskityksestä noin tunnin pelin jälkeen. Etenkin toinen puoliaika kulki tämän jälkeen täysin Bayernin tempossa, ja PSG joutui vain toteamaan vastustajan paremmuuden — pariisilaisseura ei yksinkertaisesti mahtanut mitään Bayernin hallinnan edessä.

PSG oli rakentanut kaiken tätä iltaa varten. Joukkueen ikärakenne on absoluuttisesti “voita nyt” -muodossa, Neymar ja Kylian Mbappé hankittiin sadoilla miljoonilla euroilla johtamaan joukkue käsiksi siihen suurimpaan palkintoon. Thomas Tuchel on tällä kaudella valmentanut joukkueestaan kokonaisvaltaisesti pelaavan ryhmän, mutta finaalissa se yksinkertaisesti kohtasi parempansa.

Periaatteessa PSG omasi eväät haavoittaa Bayernia, mutta ensimmäistä puoliaikaa lukuunottamatta tämä kaikki oli spekulaatiota ja paperia. Bayernin peli puhui sellaista kieltä kuin pitikin, ja Hansi Flickin totaalinen jalkapallo teki vastustajasta brunssin finaalin jälkeiselle aamupäivälle.

Ennen ottelua suurin puheenaihe oli Flickin peluuttama korkea linja. Päämäärätietoisesti ja rohkeasti Flick ei tätä lähestymistapaansa muuttanut vaan piti suunnitelmastaan kiinni, joka on tuonut Bayernille tällä kaudella edun kilpailijoihin nähden. Ja tämä kannatti, ja näin jälkikäteen on helppo todeta: tottakai. Korkea linja on ehkä juuri se asia, joka tekee Bayernista niin hyvän kuin se on.

PSG otti vastaan viiden linjalla. Etenkin toisella jaksolla Bayern pakotti sitä alaspäin, hyökkäyskolmikko merkkasi aina Bayernin alimmat pelaajat (topparit ja Thiagon). Laitapuolustajat nostivat ylös ja leveälle, Kimmich kavensi usein myös keskustaan kun peli nousi lähemmäs hyökkäyskolmannesta. Käytännössä Bayernilla oli melkein kuuden linja rakenteluvaiheessaan, ja se saavutti näin numeraalisen ylivoiman.

Puolustuksellisesti Bayern pelasi yhden kauden parhaista otteluistaan. PSG sai kolme laukausta kohti maalia koko ottelun aikana, ja kaksi isoa paikkaa. Klassinen asia urheilussa toteutui: kun et itse viimeistele, niin puolestaan vastustaja onnistuu. Neymar-Ángel Di Maria-Mbappé kolmikko sai ottelussa seitsemän laukausta, joista Mbappé ja Neymar saivat molemmat yhdet maalia kohti.

Bayern puolusti 4–1–3–2/4–2–2–2 muodolla. Linja oli korkealla, mutta PSG ei saanut pelattua palloa selustaan. Ylhäällä Serge Gnabry ja Robert Lewandowski johtivat prässiä peittäen syöttölinjat keskelle ja laidoilleen. Thomas Müller oli pariisilaisia vastassa keskellä tehden laajalla säteellä työtä. Coman oli läpi ottelun terävänä myös puolustusvaiheessa antaen tukea Müllerille, hyökkääjille ja Leon Goretzkalle. Thiago merkkasi pohjapelaajaa.

Avausjaksolla PSG onnistui prässissään ja etenkin ylhäällä puolustaminen kiinnitti katsojien huomion. Ander Herrera merkkasi Thiagoa pois rakentelusta ja Bayernin rakentelu alhaalta oli haastavampaa. PSG myös jaksoi rikkoa Bayernia sekä taklata. Yksi selkeä merkki prässille oli syöttö Alphonso Daviesille. Juuri tämä Bayernin vasen kaista ja puolitila oli paikka, johon PSG hyökkäsi.

Toisella jaksolla Bayern otti pallokontrollin ja painoi PSG:n alas rakenteluvaiheissaan, piti kentän leveänä ja syöttötyöskentely juoksutti PSG-pelaajat kohti turhautumista ja väsymystä.

Marginaalit olivat pieniä, mutta niin ne finaaleissa usein ovat. Neymarin puikottaessa maalin Manuel Neuerille pelistä olisi tullut toinen, samoin Mbappen viimeistelyn onnistuessa. Entä jos di Marian sijaan Mbappé tai Neymar olisi kohdannut Niklas Sülen 1v1-tilanteessa 56. minuutilla? Jossittelu on toki turhaa, mutta näitä tapahtumia kerrattaessa ymmärtää Neymarin ottelun jälkeen vuodattamat kyyneleet.

Sinisellä maalia kohti laukaukset, punaiset ohi maalin ja harmaalla blokatut laukaukset. (Kuva: Stats Zone -sovellus)

Avauspuoliajalla PSG onnistui puolustamisessaan ja sai silti haluamansa maalipaikat. Angel di Marian ja Mbappen ratkaisut pettivät kuitenkin pahemman kerran. Argentiinalainen laukoi yli, ja Ranskan supertähti laukoi liian keskelle heikon laukauksen käytettyään ensin pallon vierellään luodakseen tilaa.

Maaliodottamien mukaan ottelu oli tasainen. Mbappe ja Neymar saivat kukin noin 0,4–0,5 odottamien paikat, jotka olisi pitänyt käyttää. Lewandowskin kääntölaukaus nosti Bayernin odottamaa, mutta osui tolppaan. Comanin pusku oli kaunis hyvältä paikalta, ja tätä ennen pääsimme nauttimaan Kimmichin taiteellisesta syötöstä.

Aina joku häviää ja toinen voittaa. Maalinteko ei ole onnea, se on taito. Bayern oli finaalissa taitavampi ja laadukkaampi, myös maalinteossa. Pallonhallinnasta ja toisen jakson tiukasta kontrollista huolimatta on syytä todeta, että näimme konkreettisesti miten pienillä marginaaleilla finaaleissa pelataan. Muutama pieni asia toiseen suuntaan ja meillä olisi ollut erilainen tuomio ottelusta ja pelaajista. Annetaan tällä kertaa kuitenkin täysi kunnia upealle Bayern Münchenille. PSG ei silti ollut huono, ja on hyvin mahdollista, että sen omistajat Qatarissa ottavatkin tämän voittona.