Tällainen on Marijampolesta ponnistava KuPS:n illan eurovastustaja FK Sūduva – seuraa näitä pelaajia

© Kuva: Getty Images

Veikkausliigan puolustava mestari KuPS kohtaa torstai-iltana kello 18.30 alkavassa ottelussa kotikentällään liettualaisen FK Sūduvan. Ottelu on Eurooppa-liigan kolmannen eli toiseksi viimeisen karsintakierroksen peli.

Eurooppa-liigan karsintavaihe pelataan koronapandemian vuoksi kokonaisuudessaan yksiosaisin otteluin, tyhjille katsomoille. Peliä voi kuitenkin seurata maksullisen Ruutu-palvelun välityksellä.

Ottelu pelataan loppuun asti, eli tilanteen ollessa varsinaisen peliajan jälkeen tasan mennään viime viikon tapaan jatkoajalle ja tarvittaessa rankkareille. Voittaja kohtaa ensi viikolla pelattavalla viimeisellä playoff-kierroksella joko ruotsalaisen Djurgårdenin tai romanialaisen CFR Clujn.

Tämän päivän vastustaja FK Sūduva on kokenut europelijoukkue. Lohkovaiheessa Sūduvaa ei ole koskaan nähty, mutta se on ollut kolmena vuonna putkeen Eurooppa-liigan playoff-kierroksella. Nyt on siis KuPS:sta kiinni, saako Sūduvan putki jatkoa. Marijampolen kaupungista ponnistava Sūduva on voittanut myös kolme perättäistä Liettuan-mestaruutta vuosina 2017-2019, ja johtaa nytkin Liettuan kuuden joukkueen minipääsarjaa.

Viimeisten kolmen kauden karsintojen kaksiosaisissa ottelupareissa Sūduva on ottanut muun muassa sveitsiläisen Sionin, kyproslaisen APOEL:in ja israelilaisen Maccabi Tel Avivin päänahat. Matka tyssäsi kulloinkin playoff-kierroksella Ludogorets Razgradiin, Celticiin ja Ferencvarosiin.

Tällä kaudella Sūduva voitti Mestarien liigan ensimmäisellä karsintakierroksella rankkarikisan jälkeen virolaisen Flora Tallinnan. Toisella kierroksella Maccabi Tel Aviv otti tylyn revanssin edellisvuodesta maalein 3-0 ja pudotti Sūduvan Eurooppa-liigan karsintojen puolelle.

Parhaat pelaajat yli 30-vuotiaita konkareita

Sūduvan valmentajana aloitti toukokuussa 64-vuotias Saulius Širmelis, joka on valmentanut eri seuroja Liettuassa, Kazakstanissa ja Valko-Venäjällä jo yli 25 vuoden ajan. Syksyllä 2019 Širmelis käväisi ruotsalaisessa Eskilstunassa, mutta pesti kesti lopulta vain kaksi kuukautta.

Sūduvan paras maalintekijä kauden sarjaotteluissa on ollut kroatialainen Josip Tadic, joka on tehnyt joukkueelleen kuusi maalia. Itävaltalainen Mihret Topcagic on pystynyt viiteen maaliin.

Suomalaiset saattavat muistaa Sūduvan myös Vahid Hambon edellisenä seurana. Täksi kaudeksi FC Lahteen siirtynyt Hambo vietti viime syksyn Sūduvassa, mutta sai pelata vain neljässä ottelussa yhteensä 125 minuuttia. MYPA:ssa kausina 2010 ja 2011 pelannut Tosaint Ricketts kuului niin ikään viime kaudella Sūduvan vahvuuteen ja teki joukkueelle kahdeksan liigamaalia.

Sūduvassa pelaa kaikkiaan neljä nykyistä A-maajoukkuepelaajaa: kokeneet liettualaistopparit Linas Klimavicius, 31, ja joukkueen kapteeni Algis Jankauskas, 37, sekä nuoremmat keskikenttäpelaajat, latvialainen Glebs Kluskins, 27, ja liettualainen Giedrius Matulevicius, 23. Liettualaisista tosin vain Klimavicius oli mukana edellisissä, syyskuussa pelatussa maaotteluissa. Hän ei ole vielä Sūduvan paidassa pelannut, sillä Klimavicius liittyi joukkueen vahvuuteen vasta kaksi viikkoa sitten.

Sūduvan joukkue on varsin kokenut ja ikärakenteeltaan huomattavasti kuopiolaisia vanhempi. Kun KuPS:n joukkueen keski-ikä on 24,4 vuotta, on Sūduvan vastaava lukema peräti 28 vuotta. Joukkueen pelaajista 14, eli yli puolet, on ulkomaalaispelaajia.

Sūduvan suvereeni ykkösvahti on 33-vuotias kroatialainen Ivan Kardum, joka pelaa seurassa jo viidettä kauttaan. Kardum toimii myös joukkueen varakapteenina.

Puolustuksen johtajiin lukeutuu puolestaan 32-vuotias bosnialaistoppari Semir Kerla. Neljättä kauttaan Sūduvassa pelaava Kerla on tehnyt puolustajan paikaltaan tällä kaudella Sūduvalle viisi maalia ja antanut neljä maalisyöttöä. Vahva pääpelaaja valittiin viime kaudella Liettuan pääsarjan parhaaksi pelaajaksi. Kerla on myös Transfermarktin pelaaja-arvioissa Sūduvan arvokkain pelaaja 450 000 euron markkina-arvollaan.

Oikeana laitapuolustajana pelaa 34-vuotias kroatialainen Andro Svrljuga, joka loistaa tilastoissa maalien syöttäjänä. Svrljuga on alustanut viiden viime kauden aikana Liettuan liigassa ja europeleissä yhteensä 38 maalia.

Vaikka Sūduvan joukkueessa on myös jokunen eteläamerikkalaispelaaja, tulevat joukkueen johtavat pelaajat entisen Jugoslavian alueelta, etenkin Kroatiasta ja Bosnia ja Hertsegovinasta. Maccabi Tel Avivia vastaan Sūduva pelasi muodostelmassa 5-3-2, jossa Tadic Topcagic pelasivat kärkiparina.

Sūduva tulee otteluun erittäin hyvin levänneenä, sillä se on pelannut syyskuussa vain yhden ottelun, 11.9. pelatun Liettuan Cupin puolivälierän Vilniaus Vytisia vastaan (Sūduva voitti 3-0). Maccabi Tel Avivin kohtaamisesta on aikaa jo liki kuukausi (26.8.), ja edellisen sarjapelinsä Sūduva pelasi 12. elokuuta. Sen jälkeen Liettuan pääsarjassa on vietetty pitkää pelitaukoa.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.