TPS tiedotti myöhään torstai-iltana, että joukkueen sisällä on todettu koronavirustartunta. Pitkään siinä meni, kunnes Veikkausliigassa paljastui ensimmäinen koronatapaus, mutta jo ensimmäinen tartunta nosti esiin vakavat uhkakuvat loppukauden ylle.

Veikkausliiga on selvinnyt koronaviruksesta tähän mennessä puhtain paperein. TPS:ssä todettu tartunta oli ensimmäinen joukkueiden sisällä, eikä katsomoistakaan ole raportoitu koronatapauksia, vaikka turvavälit eivät aina ole toteutuneet parhaalla mahdollisella tavalla. Suomeen parhaillaan iskevä koronaviruksen toinen aalto saattaa vielä sekoittaa pakan Veikkausliigassa.

Veikkausliigan otteluohjelma on täyteen ahdettu. Se on ymmärrettävää, koska kausi päästiin potkaisemaan käyntiin vasta heinäkuussa. Tähän mennessä liigaa on pelattu onnellisten tähtien alla. Pitkään näytti siltä, ettei korona häiritse sarjakauden läpiviemistä otteluohjelman näkökulmasta juuri ollenkaan. TPS:n tapaus on kuitenkin herättävä monella tapaa.

TPS kauden kliimaksiin suoraan karanteenista

TPS asetetaan näillä näkymin viranomaisohjeiden mukaiseen 14 päivän karanteeniin. Karanteeni loppuu käytännössä 15. lokakuuta. Nykyisen tiedon valossa TPS ei voi harjoitella yhdessä tänä aikana. 15. lokakuuta TPS pelaa otteluohjelman mukaisesti Hakaa vastaan vieraissa. Eli TPS käytännössä pelaa kauden tärkeimmän ottelunsa ilman minkäänlaista valmistautumista.

Ottelua saatetaan vielä siirtää, mutta huomioon on otettava myös se tosiasia, että TPS pelaa nykyisen ohjelman mukaan jo nyt 11 päivän sisään (15.-25.10.) viisi ottelua. Jos Haka-ottelua siirretään, se tarkoittaa, että pelimäärä pysyy samana, mutta päiviä otteluiden pelaamiseen on vähemmän nykyisen ohjelman valossa. Runkosarjan päätöskierros pelataan 25. lokakuuta, jonka jälkeen sarja jaetaan näillä näkymin ylä- ja alaloppusarjaan.

TPS:n ja Hakan välinen ero on kolme pistettä, joskin Haka on pelannut yhden ottelun enemmän. On hyvin mahdollista, että 15. lokakuuta pelattavassa ottelussa ratkaistaan karsintoihin joutuva joukkue, joten panokset ovat äärimmäisen kovat. Siihen nähden TPS:n valmistautuminen nykyisten ohjeistusten valossa on vähintäänkin puutteellinen.

Yksittäinen koronatartunta ei saisi laittaa joukkueita epätasa-arvoiseen asemaan kilpailullisesti. Käytännössä tämän toteuttaminen lienee mahdotonta, mutta siihen liigan pitäisi ainakin pyrkiä.

Päättyykö kausi runkosarjaan?

Veikkausliiga kertoi ennen kauden alkua, että sarjakausi voidaan pelata myös pelkkänä runkosarjana. Näin ollen ylä- ja alaloppusarjat jätettäisiin pelaamatta, mikä tarkoittaisi jokaisen joukkueen kohdalla viiden ottelun perumista. Tämä ratkaisu toisi pelivaraa otteluohjelman suhteen, koska runkosarjan päätöskierrosta voitaisiin siirtää pidemmälle, mikä avaisi ottelusiirroille enemmän tilaa kalenterista.

Ongelmaton ei ole tämäkään vaihtoehto. Iso kysymys olisi nimittäin se, missä vaiheessa tämä ratkaisu tehtäisiin. Jos ylä- ja alaloppusarjat jäisivät pois, muuttaisi se radikaalisti mestaruus- ja putoamiskamppailua. Joukkueet ovat pelanneet tähän mennessä joko 17 tai 18 ottelua, joten sarjakautta olisi jäljellä enää neljä tai viisi ottelua, jos kausi päättyisi runkosarjaan.

Jos tähän ratkaisuun päädytään, päätöksen pitäisi tulla mahdollisimman nopeasti, jotta joukkueiden kilpailullinen asema olisi mahdollisimman reilu. On nimittäin täysin eri asia pelata mestaruudesta tai putoamisesta, kun kautta on jäljellä enää neljä tai viisi ottelua verrattuna siihen, että paremmuudesta mitellään ylä- tai alaloppusarjassa vielä viiden ottelun verran runkosarjan jälkeen.

Ylä- ja alaloppusarjat toisivat väkisinkin mestaruus- ja putoamiskamppailuun niin sanottuja ”kuuden pisteen otteluita”, joissa samoista sijoista taistelevat joukkueet kohtaisivat.

Mihin asti sinnitellään?

Veikkausliiga selvisi TPS:n koronatapauksen osalta vielä säikähdyksellä. Tarkoitan tällä sitä, että TPS:ssä todettu tartunta tuli niin sanotusti parhaaseen mahdolliseen ajankohtaan. Maajoukkuetauko käynnistyy ensi viikolla, ja se tuo joukkueille vähintään kymmenen päivän huilin, tosin KuPS ja HIFK pelaavat rästiottelunsa pois alta maajoukkuetauon aikana 8. lokakuuta.

Maajoukkuetauon avulla selvittiin vain yhdellä ottelusiirrolla, kun TPS-SJK siirtyi alustavasti pelattavaksi 24. lokakuuta. Ja kuten edellä kirjoitin, sekään ei ole lähelläkään ihanteellista tilannetta sarjapaikastaan taistelevan TPS:n kannalta.

Fakta on se, että kovin montaa koronatartuntaa ja 14 päivän joukkuekaranteenia Veikkausliigan loppukauden otteluohjelma ei kestä. Siksi ylä- ja alaloppusarjojen pelaaminen vaikuttaa päivä päivältä – ja tartunta tartunnalta – epätodennäköisemmältä.

Luottaako Veikkausliiga siihen, ettei tartuntoja tule lisää? Missä vaiheessa päätös ylä- ja alaloppusarjojen kohtalosta pitää tehdä?

Kaikki ymmärtävät, että kyseessä on poikkeuksellinen kausi ja koviakin ratkaisuja joudutaan tekemään kauden läpiviemiseksi. Poikkeuskaudesta huolimatta pelissä ovat mestaruus, euro- ja sarjapaikat.

Veikkausliigan toimistolla riittää pohdittavaa siinä, miten loppukausi pystyttäisiin pelaamaan niin, että kilpailutilanne olisi mahdollisimman tasa-arvoinen jokaisen joukkueen kannalta. Pahimmassa skenaariossa sijoituksia saatetaan lopulta määritellä käräjillä. Se ei varmasti olisi kenenkään etu.