Palloliitto myönsi virheensä lipunmyynnissä – tästä oli kyse: ”Molemmat maalit pitää nähdä”

© Kuva: Juha Tamminen

Suomalaisessa jalkapalloilussa koettiin sunnuntai-iltana juhlava parituntinen kaiken koronasynkeyden keskellä. Huuhkajat palasi tuolloin yleisön läsnäollessa kotipesäänsä Helsingn Olympiastadionille tasan viiden vuoden tauon jälkeen – ja kaiken kukkuraksi voitti ottelun 2-0.

Ottelujärjestelyissä negatiivista huomiota sai joidenkin katsojien Twitteriin lataamat kuvat, jotka todistivat heidän joutuneen seuraamaan ottelua hyvin rajatulla näkyvyydellä stadionin valtavan tulostaulun takana. Kiitosta puolestaan saivat kautta linjan maskein varustautuneet kannattajat. Kiitoksiin yhtyi muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Palloliiton tapahtumatoiminnan päällikkö Kalle Marttinen kertoo SuomiFutikselle, että lippujen myynnissä rajatun näkyvyyden paikoille oli kyse virheestä, ja se koski ”alle pariakymmentä katsojaa”. Järjestyksenvalvojat ohjasivat heidät kaikki kunnollisille paikoille saman katsomolohkon sisällä jo ensimmäisen puoliajan aikana, turvavälit edelleen säilyttäen.

– Ihan tarkkaa lukua en tiedä, mutta heitä (tulostaulun takana istuneita) oli noin 10-20 katsojaa, ja kyseessä oli inhimillinen erehdys. Luonnollisestikaan ei ollut tarkoitus, että niin pääsisi käymään. Paikat jäivät inhimillisen erehdyksen takia sulkematta pois myynnistä, Marttinen vastasi.

– Heti, kun asia huomattiin, järjestyksenvalvojat lähetettiin etsimään heille uusia paikkoja, ja kaikille sellainen löytyikin ensimmäisen puoliajan aikana.

Rajallisen näkyvyyden paikoilla istuneita katsojia on pyydetty ottamaan yhteyttä Palloliittoon, jotta heidän kanssaan voidaan sopia mahdollisista korvauksista.

”Molemmat maalit pitää nähdä”

Marttisen mukaan Olympiastadionilla on ”useampi sata” paikkaa, joilta näkyvyys kentälle on tulostaulun takia kehno. Paikkoja, joilta ei näe esimerkiksi toista maalia, ei tulla koskaan katsojille myymään. Stadionilla on myös jonkin verran ”tolpantauspaikkoja”, joita sen sijaan voidaan alempaan hintaan tarpeen vaatiessa myydä ”rajallisen näkyvyyden paikkana”.

– Lähtökohta lipunmyynnissä on oltava, että molemmat maalit pitää nähdä. Paikat, joilta toista maalia ei näe, blokataan pois myynnistä.

Marttinen kertoo, että stadionin kokonaiskapasiteetista joudutaan jalkapallo-otteluissa blokkaamaan huonon näkyvyyden takia pois myynnistä jopa ”parituhatta paikkaa”.

– Kompromisseja on jouduttu stadionremontissa tekemään kattorakenteiden vaatimien tolppien takia. Muulla tavalla sitä ei ole pystytty tekemään, koska muunlaiseen kattoratkaisuun, jossa tolppia ei olisi, ei saatu lupia, Marttinen selvittää.

Olympiastadionin kapasiteetti on jalkapallo-otteluissa näin ollen reilut 34 000 katsojaa, ei istuinten virallinen kokonaismäärä 36 200.

Muihin ottelujärjestyihin Marttinen on erittäin tyytyväinen. Erityisen iloinen hän on siitä, että otteluun tulijat kunnioittivat etukäteen ilmoitettua maskipakkoa, kasvomaskit pysyivät päällä koko pelin ajan eikä järjestyksenvalvojien tarvinnut asiasta juuri huomautella. Tapahtumajärjestäjillä oli maskeja pieni määrä varuilta muun muassa maskien rikkoutumisen varalta, mutta jota kuinkin kaikki saapuivat peliin oma maski mukanaan.

– Maskipakko toimi erittäin hyvin, eikä ketään tarvinnut käännyttää portilta pois. Tietääkseni ketään ei myöskään pitänyt pelin aikana maskista huomauttaa, Marttinen kertoi.

Bajamajoilla välteltiin ruuhkien syntymistä

Jonkin verran huomiota herättivät myös ”bajamajat” stadionin ulkopuolella. Olympiastadionin wc-tiloja on stadionremontin yhteydessä lisätty ja paranneltu, mutta tilapäisiä vessoja otettiin käyttöön koronapandemian luoman poikkeustilanteen takia ruuhkien välttämiseksi.

– Vessojen määrää on lisätty tietyillä stadionin alueilla, mutta tätä tilannetta se ei palvellut, koska ihmiset eivät voineet siirtyä lohkosta toiseen.

– Kun remonttia on suunniteltu, ei varmasti kukaan osannut tällaista arvioida, Marttinen selvitti koronapandemiaan viitaten.

– Jokaisessa katsomolohkossa oli joka tapauksessa jonkin verran kiinteitä vessoja, joten bajamaja ei ollut keillekään ainoa vaihtoehto, vaan ainoastaan lisä.

Marttisen mukaan suurempia ruuhkia stadionin sisätiloissa ei päässyt ottelun aikana syntymään. Haasteen aiheuttivat luonnollisesti juuri wc-tilat, koska jalkapallo-ottelun luonteesta johtuen katsojat käyvät pääsääntöisesti tarpeillaan saman varttitunnin aikana.

– Täysin vessajonoista on vaikea päästä eroon. Aika pienillä ruuhkilla selvittiin, ja ihmiset pitivät jonottaessaankin turvaväleistä hyvin huolta.

SMJK:lle sadellut kiitoksia

Anniskelua maaottelussa ei nähty, koska alkoholilainsäädäntö edellyttää jokaiselle omaa tuolia ja pöytäpaikkaa. Kulkuväylät haluttiin pitää väljinä, joten siksi anniskelusta päätettiin turvallisuussyistä luopua. Keskiviikon Irlanti-ottelussa mennään samoilla ottelujärjestelyillä.

– Isossa kuvassa kaikki toimi hyvin, ja yleisö oli hyvin mukana. Sovimme hyvästä yhteistyöstä etukäteen ja SMJK hoiti hienosti hommansa. He olivat tyylikkäästi levittäytyneet koko heille varattuun sektoriin ja pystyivät hyvin säilyttämään välit, Marttinen kehuu maajoukkueen kannattajaryhmää.

– Iso hatunnosto heille. SMJK sai myös viranomaisilta kiitosta siitä, että hoiti oman sektorinsa hienosti.

– Stadionilla oli ihan eri fiilis kuin Wales-pelissä, kun yleisöäkin oli paikalla. Pelaajillekin pelaaminen on tietysti ihan erilaista. Vaikka määrä onkin pienempi, tuo se ihan eri fiiliksen tapahtumaan.

Irlanti-pelin lippumenekki ollut eilistä parempaa

Palloliitolla on järjestettävänään loppuvuoden aikana vielä kaksi merkittävää ottelutapahtumaa. Keskiviikkona on edessä Huuhkajien Irlanti-peli, ja tiistaina 27. lokakuuta Helmarit emännöi Bolt Arenalla EM-karsintaottelussa Skotlantia. Palloliiton myynti- ja markkinointijohtaja Mikko Varis kertoo, että tuokin ottelu pelataan näillä näkymin yleisön läsnäollessa, kapasiteetin ollessa korkeintaan 30 prosenttia Bolt Arenan kapasiteetista.

– Ainakaan isommalla kapasiteetilla lippuja ei myydä. Siihen tapahtumaan aletaan keskittyä keskiviikon pelin jälkeen, Varis toteaa.

Keskiviikon Suomi-Irlanti -peliä ei olla vielä loppuunmyyty, mutta Variksen mukaan lipunmyynnissä ollaan Bulgaria-ottelua edellä. Suomi-Bulgaria -peliä seurasi stadionilla 6 587 katsojaa.

Molempiin otteluihin myyntiin pantiin ”noin 8 000 lippua”, tarkan kapasiteetin riippuessa siitä, kuinka moni tulee otteluun yksin ja kuinka isoja seurueita peliin saapuu. Joka toinen penkkirivi pysyy joka tapauksessa tyhjänä. Sivuttaissuunnassa jokaisen seurueen väliin jätetään yksi tyhjä penkki väliin.

– Näillä näkymin veikkaan, että Irlanti-pelin yleisömäärä alkaa seiskalla. Lippuja myytiin vähän Bulgaria-peliä paremmin jo ennen eilistä, mutta voitto antoi myyntiin vielä lisäbuustia.

Huuhkajat pelaa tämän viikon jälkeen näillä näkymin seuraavan kerran kotikentällään ensi maaliskuussa. Variksen mukaan Suomi pelaisi tuolloin kotona yhden maaotteluikkunan kolmesta ottelustaan.

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykki80

KUPSILLA KUUMAT PAIKAT KOTONA – MARKKINA ON SEKAISIN KUIN SEINÄKELLO!