Puola on Huuhkajien uusi arkkivihollinen – Kamil Grosicki tarjonnut kylmän suihkun ennenkin

© Kuva: Getty Images

Onko Puola Suomen jalkapallomaajoukkueelle tällä hetkellä se suurin peikko ja arkkivihollinen? Tällaiseenkin päätelmään voisi tulla, kun tarkastelee lähihistoriaa.

Suomea vastaan oli tehty viisi maalia (tai enemmän) viimeksi maaliskuussa 2016, kun Puola rökitti Huuhkajia Wroclawissa pelatussa harjoitusottelussa maalein 5-0. Kuinka ollakaan, sama maa oli asialla jälleen reilut 4,5 vuotta myöhemmin ja takoi eilen Gdanskissa jälleen viisi maalia Suomen verkkoon. Nyt sentään Suomikin sai yhden maalin, joten Puolan voittolukemat kirjattiin maalein 5-1.

Puolan pelaajistossa yksi pelaaja nousee yli muiden Huuhkajien ykköskiusaajana. Kamil Grosicki takoi eilen Suomen verkkoon hattutempun 38 minuutissa, mutta uutta Suomen rankaiseminen ei miehelle ole. Jo vuonna 2016 Grosicki teki Suomea vastaan kaksi maalia, sekä syötti kaksi muuta osumaa.

Tuolloin kaksi maalia teki myös Pawel Wszolek, ja kerran onnistui Filip Starzynski. Eilen koko pelin katsomossa istunut Robert Lewandowski aloitti tuolloinkin penkillä, mutta tuli kehiin reilun tunnin pelin jälkeen.

Puolaa eilen kipparoinut Grosicki pelasi 76. A-maaottelunsa ja nosti tehtyjen maalien määränsä 17 maaottelumaaliin. Näistä siis viisi Grosicki on tehnyt Suomea vastaan. Se on enemmän kuin mitään muuta maata vastaan. Jalkapallokääpiö Gibraltaria Grosicki rankoi vuoden 2016 EM-karsinnoissa neljällä maalilla kahdessa ottelussa.

Kiinnostava lisä on, että Grosicki teki myös A-maajoukkuedebyyttinsä Suomea vastaan 2.2.2008 pelatussa harjoitusottelussa, jonka Puola voitti 1-0. Tuolloin Grosicki pelasi lopusta reilut kymmenen minuuttia.

32-vuotias Grosicki ei ole mahtunut West Bromwichin pelaavaan kokoonpanoon yhdessäkään Valioliigan ottelussa, mutta eilen hän antoi valmentaja Slaven Bilicille vakuuttavia näyttöjä. Grosickin huhuttiin siirtyvän muualle siirtotakarajalla, mutta siirto jäi kuitenkin toteutumatta.

Grosicki on pelannut urallaan 15 valioliigaottelua (0 maalia), jotka hän pelasi Hull Cityssä keväällä 2017. Aiemmin hän on edustanut muun muassa turkkilaista Sivassporia ja ranskalaista Rennes’tä.

Suomen ainoasta maalista vastasi keskiviikkona Ilmari Niskanen, jolle maali oli A-maajoukkueuran ensimmäinen. Niskasen uusi seura, Saksan 3. Bundesliigan Ingolstadt onnitteli suomalaista maalistaan Twitterissä.

Ilman toivottua maalia sai jäädä kuitenkin Joel Pohjanpalon uusi seura Union Berlin, joka kuitenkin kutsui ”Jollea” twiitissään kunnioittavasti ”Pomoksi”.