Yksi maailman arvostetuimmista urheilulehdistä lähestyi illan Mestarien liigan huippukamppailua laajalla artikkelilla Jari Litmasesta: ”Heillä oli Jari-lakanoita ja Jari-lauluja”

© Kuva: Getty Images

Amsterdamissa pelataan tänään Mestarien liigaa tyhjille katsomoille koronapandemian vuoksi, mutta missä hyvänsä Jari Litmanen ottelua seuraakaan, lienee se hänelle tunteikasta katsottavaa. Ovathan vastakkain kaksi Litmasen entistä seuraa Ajax ja Liverpool.

Urheilulehti The Athletic, yksi maailman arvostetuimmista julkaisuista, lähestyi kyseistä huippukamppailua sattumoisin juuri Suomen kaikkien aikojen jalkapalloilijan kautta. Lehti kertaa jutussaan Litmasen tarinaa Ajaxista Barcelonan kautta Liverpooliin ja taas takaisin Ajaxiin. The Athleticin juttu on maksumuurin takana, mutta halutessaan sen pääsee lukemaan täältä.

Artikkelissa käydään läpi Litmasen loiston hetkiä, surullisen kuuluisaa loukkaantumishistoriikkia ja muun muassa sitä, kuinka Litmanen mentoroi toisella Ajaxin jaksollaan nuorta Zlatan Ibrahimovicia.

– Jari pelasi alapuolellani ja auttoi minua kentällä paljon. Sain häneltä paljon neuvoja. Hän oli huippupelaaja yhteispelimme oli loistavaa, Zlatanin kerrotaan sanoneen Litmasesta.

Artikkelissa on hyödynnetty otteita muun muassa Kuningas Litmanen -elokuvasta, mutta lehti on itsekin haastatellut muun muassa komean uran Liverpoolissa tehnyttä Dietmar Hamannia.

– Olin todella innoissani, kun Jari teki sopimuksen Liverpooliin. Liverpool ei ollut voittanut moneen vuoteen mitään eikä pelannut aikoihin Mestarien liigassakaan, Hamann kommentoi.

– Tuntui isolta jutulta, että seura hankki hänen tasoisensa pelaajan. En ole varma, olisiko Liverpool kyennyt houkuttelemaan häntä muutamaa vuotta aiemmin. Hän oli hyvin vakava tyyppi, joka viihtyi hyvin omissa oloissaan, mutta hän rakasti jalkapallosta puhumista. Hän tiesi lajista valtavasti.

– Jari oli joka päivä yksi ensimmäisistä Melwoodin harjoituskeskuksessa. Hän oli aina kuntosalilla. Hän huolehti itsestään parhaansa mukaan, mutta sääli, ettei hänen kehonsa tuntunut pystyvän vastaavan vaatimuksiin.

– Jari ei ollut nopein pelaaja, mutta ei hänen tarvinnutkaan. Hänen suuri vahvuutensa oli pelinäkemus ja kyky valita oikea syöttö. Taitojensa ja teknisten kykyjensä puolesta hän oli ehkä paras pelaaja, jonka kanssa pelasin. Viisi vastaan viisi -pelissä treeneissä hän teki joskus uskomattomia juttuja pienessä tilassa, Hamann muisteli.

Liverpool yritti hankkia Litmasen jo vuosina 1998 ja 1999, mutta lopulta vuonna 2001 siirto toteutui. Aika Liverpoolissa ei mennyt niin hyvin kuin monet olivat toivoneet, mutta Ajaxissa ”Litti” on aina elävä legenda. Tai ”Ajaxin jalkapallon ikuinen ikoni”, kuten mestarivalmentaja Louis van Gaal on miestä kuvaillut.

Ajaxissa Litmanen voitti kerran Mestarien liigan, kerran Mestarien liigan maalikuninkuuden ja sijoittui parhaimmillaan Ballon d’Or-äänestyksessä toiseksi. Meriittilistaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle. Vaikka Ajaxin vuodet ovat Litmasen osalta satumaista muisteltavaa, kiusasivat loukkaantumiset suomalaista jo Hollannissa tunnollisista venyttelyistä huolimatta.

– Muistan, kuinka hän pelasi kerran Arenalla hyvän ottelun ja olimme niin iloisia, että hän oli taas kunnossa. Hän sanoi voivansa mahtavasti, mutta kun hän tuntia myöhemmin astui autoonsa, jotain venähti hänen selässään. Hänen ulos saamisekseen tarvittiin melkein ambulanssia, Ronald de Boer muisteli.

Kun Litmanen lähti Ajaxista toisen kerran vuonna 2004, pelasi Suomi Amsterdamissa maaottelun Hollantia vastaan. Suomen harjoitusten päätyttyä stadionin ulkopuolella odotti yli 500 Ajaxin ja Litmasen fania vain tervehtiäkseen ja kunnioittaakseen suurta sankariaan.

– Heillä oli Jari-lakanoita ja he lauloivat Jari-lauluja. He halusivat hyvästellä suuren sankarinsa. Se oli fantastinen hetki. Jokainen siinä bussissa ymmärsi silloin, kuinka suuri Jari oli Hollannissa, maajoukkueen tiedottaja Timo Walden kertoi Litmas-dokumentissa.

Tänään kello 22 ottavat siis yhteen kaksi Litmaselle erittäin tärkeää seuraa, Ajax ja Liverpool. Molempia seuroja yhdistää asia, jonka The Athletic kauniisti muotoilee:

– Litmanen otetaan aina avosylin vastaan sekä Ajaxissa että Liverpoolissa.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.