Näin kävi, kun Suomi ja Ranska kohtasivat edellisen kerran – ”Se oli kyllä sellainen turpasauna Ranskalta pelillisesti, että huhhuh”

© Kuva: Getty Images

Suomi kohtaa tänään jalkapallomaaottelussa hallitsevan maailmanmestarin Ranskan reilun seitsemän vuoden tauon jälkeen. Tänä iltana kyseessä on harjoituspeli, mutta vuonna 2013 maat pelasivat samassa karsintalohkossa vuoden 2014 MM-kisoihin.

Suomi oli hävinnyt kotipelinsä Helsingissä syyskuussa 2012 maalein 0-1, Abou Diabyn tehtyä Ranskan ainoan maalin. Vieraspeli pelattiin 15. lokakuuta 2013 samaisella Stade de Francella, jolla tänä iltanakin mitellään.

Ottelu oli karsintojen päätöskierrosta, ja Suomella ei pelissä enää varsinaista panosta ollut, sillä I-lohkon kolmossija oli varma jo ennen peliä. Ranskan lohkovoitto olisi vaatinut Georgian voittoa Espanjasa päätöskierroksella, ja koska niin ei käynyt, eteni Ranska lohkokakkosena jatkokarsintaan. Playoffeissa Ranska kohtasi Ukrainan, jonka se kukisti yhteismaalein 3-2 ja eteni Brasilian MM-turnaukseen.

Ottelua seurasi Ranskan kansallisstadionilla hulppeat yli 70 000 katsojaa, joten sikäli tunnelmat ovat tänään täysin toisenlaiset. Pelataanhan peli koronapandemia-aikaan jo totutusti ilman yleisöä. Tällä kertaa ei siis pääse katsoja ryntäämään kentälle, kuten edellisessä kohtaamisessa lisäajalla tapahtui.

Itse ottelussa kyyti oli Suomelle kylmää. Puolustava maailmanmestari Ranska on nykyään pelaajamateriaaliltaan koko maailman terävintä kärkeä, mutta kova oli materiaali jo tuolloin. Suomi jäi jyrän alle myös Stade Francella paikan päällä olleen SuomiFutiksen toimituksen jäsenen Tuukka Ikkeläjärven muistikuvien mukaan.

– Se oli kyllä sellainen turpasauna Ranskalta pelillisesti, että huhhuh, Ikkeläjärvi toteaa.

– Stade de Francelle oli saapunut kymmenittäin SMJK:n jäseniä seuraamaan ottelua. Kylmä lokakuinen ilta ei tarjonnut suomalaiskannattajille suoranaista jalkapallojuhlaa, sillä Mixu Paatelaisen miehistö jäi Pariisissa jyrän alle.

– Ranska oli pelillisesti niskan päällä koko ottelun ja Huuhkajat kykeni luomaan vain yhden vaarallisen hyökkäyksen. Kymmenet tuhannet Ranskan liput liehuivat läpi ottelun. Huomio ottelun aikana karkasi myös suomalaisten katsomonosaan kuin varkain aitojen yli hyppineisiin ranskalaisnuoriin.

Stade de Francella liehuivat seitsemän vuotta sitten tuhannet ja taas tuhannet Ranskan liput. Tänä iltana pelataan valitettavasti ilman katsojia. Kuva: Getty Images

Ranska voitti tuon reilun seitsemän vuoden takaisen ottelun maalein 3-0. Ranska siirtyi johtoon jo kahdeksannella minuutilla Franck Ribéryn maalilla, mutta Suomi sinnitteli tauolle vain maalin perässä. Lopullisesti ottelu ratkesi 75. minuutilla, kun Joona Toivio ohjasi epäonnisesti pallon omaan verkkoon.

Lopussa Ranska vei ja Suomi vikisi. Heti 2-0-maalin jälkeen Loïc Remy kolisutteli maalipuita ja 87. peliminuutilla juuri kentälle päässyt Karim Benzema viimeisteli isäntien kolmannen maalin. Esityön Benzeman maaliin teki loistavan ottelun pelannut Ribéry.

Suomen avauskokoonpanossa pelasi tuolloin vain yksi pelaaja, joka on nytkin Huuhkajien matkassa Pariisissa: Teemu Pukki. Pukki oli noissakin karsinnoissa Suomen paras maalintekijä, mutta tuolloin titteliin riitti kaksi maalia. Joona Toivio pääsi puolestaan kentälle 64. minuutilla kapteenin nauhaa kantaneen Teemu Tainion tilalle. Kolmas nytkin mukana oleva suomalainen oli Lukas Hradecky, joka seurasi pelin penkiltä Niki Mäenpään hoitaessa torjuntahommia.

Kohtaavatko Teemu Pukki ja Paul Pogba kentällä tänäänkin? Kuva: Getty Images

Myös Ranskan kokoonpano on elänyt seitsemän vuoden aikana reilusti. Tuolloin täydet minuutit pelannut Paul Pogba sekä Olivier Giroud lienevät Ranskan avauskokoonpanossa tänäänkin. Maalia vartioinut Hugo Lloris istunee puolestaan penkillä tämän illan pelissä. Lisäksi vaihtopenkillä tuolloin olleista tänään mukana ovat Steve Mandanda, Kurt Zouma ja Moussa Sissoko – kaksi ensinmainittua tänään luultavasti jopa avauksessa.

Ranskaa valmensi jo tuolloin Didier Deschamps, joka aloitti joukkueen peräsimessä heinäkuussa 2012, siis jo lähes 8,5 vuotta sitten.

Olivier Giroud, Didier Deschampsin luottomiehiä tuolloin ja Deschampsin luottomiehiä nyt. Kuva: Getty Images

Ranskan kokoonpano ottelussa: Lloris – Debuchy, Koscielny, Abidal, Evra – Nasri (Rémy, 71′), Matuidi (Cabaye, 70′), Pogba – Ribéry, Giroud (Benzema 81′), Valbuena

Suomen kokoonpano ottelussa: Mäenpää – Lampi, Pasanen, Halsti, Arkivuo – Ring, Tainio (Toivio 64′) , Hetemaj – Hämäläinen (Ri. Riski 79′), Eremenko – Pukki (Furuholm 86′)

Kaikkiaan Suomi ja Ranska ovat kohdanneet A-maaotteluissa yhteensä kahdeksan kertaa, ja kahdeksan kertaa Ranska on poistunut kentältä voittajana. Maaliero on Ranskan hyväksi 18-3. Viidessä viimeisessä kohtaamisessa Suomi on jäänyt nollille, joten toistaiseksi Ranskan maaliverkkoa ovat heilutelleet vain Kai Pahlman ja Petri Järvinen.

Moni muistaa kenties parhaiten Helsingissä kesäkuussa 1998 pelatun ottelun, jossa Suomi piti Ranskaa lujilla loppuun asti, mutta taipui lopulta 0-1. Reilua kuukautta myöhemmin Ranska voitti historiansa ensimmäisen maailmanmestaruuden.

25.9.1960 Suomi-Ranska 1-2 (MM-k.) – Pahlman/Wisniewski, Ujlaki
28.9.1961 Ranska-Suomi 5-1 (MM-k.) – Faivre 2, Wisniewski, Piantoni, Schultz/Pahlman
14.11.1992 Ranska-Suomi 2-1 (MM-k.) – Papin, Cantona/Järvinen
8.9.1993 Suomi-Ranska 0-2 (MM-k.) – Blanc, Papin
29.5.1996 Ranska-Suomi 2-0 (harjoituspeli) – Loko, Pedros
5.6.1998 Suomi-Ranska 0-1 (harjoituspeli) – Trezeguet
7.9.2012 Suomi-Ranska 0-1 (MM-k.) – Diaby
15.10.2013 Ranska-Suomi 3-0 (MM-k.) – Ribéry, Toivio om., Benzema


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.