Myönnetään se nyt vain: eivät kaikki kovimmatkaan eurooppalaiset futisfanit tunne KuPS:ia, SJK:ta tai IFK Mariehamnia, vaikka ne ovatkin voittaneet Veikkausliigan mestaruuden viime vuosien aikana. Erittäin arvostettuja seuroja näistä jokainen, mutta Veikkausliigan kansainvälinen tunnettavuus ei välttämättä ole kovin laajaa. Maailman parasta suomalaista jalkalloa Veikkausliigassa silti pelataan.

Suomen alemmilla sarjatasoilla on kuitenkin seura, joka on saanut kansainvälistä näkyvyyttä aika ajoin hyvin runsaastikin. Olemattomillakin rahallisilla panostuksilla seura on saattanut saada kulttimainetta ja mediahuomiota maailmalta, kenties joitain pääsarjaseurojakin enemmän. Syy on yksinkertaisesti siinä, että seura pelaa Napapiirillä ja kantaa koko maailman tuntemaa nimeä FC Santa Claus.

Vielä vuonna 2019 rovaniemeläinen FC Santa Claus pelasi viidennellä sarjatasolla, mutta täksi kaudeksi edustusjoukkuetta ei saatu kasaan virallisiin sarjoihin. Toimintaa on jatkettu vain junioreissa sekä pienemmän kentän peleissä. Miesten edustusjoukkue on kuitenkin käynnistämässä toimintaansa uudelleen tammikuussa, ja kuinka ollakaan, itse Ison-Britannian valtiollinen mediatalo BBC teki FC Santa Clausin ”jälleensyntymästä juttua”.

Rovaniemeläisjoukkueen uutena päävalmentajana aloittaa 43-vuotias saksalainen Ralf Wunderlich, joka muutti Suomeen Berliinistä kuusi vuotta sitten. 22 vuotta valmentajan hommia tehnyt Wunderlich teki aiemmin töitä Ylivieskan Pallossa, mutta koronapandemia keskeytti työt keväällä. Sitten häneen otti sosiaalisen median kautta yhteyttä Joulupukin oma futisseura.

– Kun FC Santa Claus soitti, minun ei tarvinnut harkita asiaa pitkään. Kukapa ei haluaisi työskennellä Joulupukin virallisessa jalkapalloseurassa, Wunderlich heitti BBC:n haastattelussa.

Andrew Jackson

@aj44brown
BBC Sport headline, according to my desktop news feed.

FC Santa Claus manager on running a football club in Lapland: 'I've never been so happy in my life' - BBC Sport bbc.co.uk/sport/football…

BBC kertoo Veikkausliigasta pudonneen RoPS:n olevan kaupungin ykkösseura, mutta FC Santa Clausin olevan hyvä kakkonen pelaajille, jotka ”eivät ole tarpeeksi hyviä huipulle, mutta tukevat joulun henkeä”.

– Jos pitää joulusta, kuten minä pidän, tämä paikka on todella hyvä. Kaikessa on täällä kyse joulusta, Wunderlich kertoi.

– Täällä vallitsee jonkinlainen joulun tuntu ympäri vuoden – koko vuosi on täynnä positiivisia tuntemuksia. Tietenkään Joulupukki ei ole virallisesti vastuussa, mutta taustalla jokainen tietää hänen pyörittävän tätä seuraa.

Wunderlich muutti Lappiin kesäkuussa valvomaan FC Santa Clausin junioritoimintaa, ja nyt hän odottaa innolla ”Joulupukin virallisen seuran” miesjoukkueen johtamista ja ”positiivisen viestin levittämistä”.

– Minulle on tärkeää, että ihmiset käsittävät, ettei FC Santa Claus ole vain nimessä, vaan seura edustaa koko Joulupukin henkeä ja joulun arvoja. Teen parhaani, että koko maailma ymmärtää, että Pohjois-Suomessa on positiivinen pieni jalkapalloseura, joka edustaa Joulupukkia.

– Minä viihdyn täällä hyvin. Tämä niin avoin seura, ja olen ymmärtänyt, miten suuri joulufani oikeastaan olenkaan. Rakastin jo Saksassa joulun tunnelmaa, mutta täällä olen osa joulun perinnettä.

[readmore from=Santa-Claus]

– Olen samaan aikaan ylpeä ja onnellinen. Kun menen ulos FC Santa Clausin logossa, lapset heittelevät minulle ylävitosia. Jalkapallossa on paljon negatiivisuutta ja kateutta, mutta täällä ei ole siitä mitään. En ole ikinä ollut elämässäni näin onnellinen tehdessäni sitä, mitä rakastan.

Wunderlich toivoo FC Santa Clausin saavan paikan neljänneltä sarjatasolta Kolmosesta ja tähtäävän sarjanousuun. Se houkuttelisi peleihin myös turisteja ja voisi auttaa kehittämään pelaajia kohti ylempiä sarjatasoja.

Joulu on jo ovella, ja pian on myös FC Santa Claus. Kannattaa olla kiltti, niin suomalainen futis saa kansainvälistä mediahuomiota jatkossakin.

Myös Lapin Kansa kirjoitti elokuun lopussa jutun Wunderlichista ja FC Santa Clausin kuulumisista. Juttuun pääsee tästä linkistä tai allaolevasta twiitistä.