Helmikuussa 34 vuotta täyttävä Huuhkajien kapteeni Tim Sparv vietti kuusi kautta Tanskan Superliigan FC Midtjyllandissa ennen kuin siirtyi viime elokuussa Kreikan Superliigan AE Larisaan kaksivuotisella sopimuksella. Uusi maa, uusi joukkue, uusi kieli ja uusi kulttuuri eivät ole jääneet ainoiksi uutuuksiksi tällä jalkapallokaudella, sillä tammikuussa Sparvin perhe sai myös uuden jäsenen, esikoistyttären.

Sparv kertoi kuulumisistaan ja Kreikkaan sopeutumisestaan suurlähetystön nettisivuilla julkaistussa, sähköpostichatin kautta tehdyssä haastattelussa. Koko haastattelun voi lukea täältä.

Sparv kertoo päätyneensä Kreikkaan, koska halusi kokea jotain erilaista Tanskan ja Keski-Euroopan sarjojen jälkeen, poistua mukavuusalueeltaan ja kehittää itseään ihmisenä. AEL ja Kreikka olivat hänelle juuri sopiva ”epämukava yhdistelmä”.

– Muutin Larissaan elo-syyskuussa 2020, ja toistaiseksi tämä on ollut elämäni suurin vuoristorata. Jalkapalloilullisesti tämä on aivan erilainen maailma kuin mitä olin aiemmin kokenut. Tylsää hetkeä ei ole koskaan, Sparv kertoi.

– Yksi suurimmista vahvuuksistani on kuitenkin uusiin ympäristöihin sopeutuminen ja etenkin keskittyminen siihen, mihin voin henkilökohtaisesti vaikuttaa. Mottoni on: älä yritä hallita hallitsematonta.

Sparv kertoo, että sekä hän itse että hänen naisystävänsä sairastuivat joulun aika koronavirukseen, vain muutama viikko ennen lapen syntymää.

– Olimme silti aika onnekkaita muihin verrattuna, sillä meillä oli vain lieviä oireita muutaman päivän ajan.

– Tyttäremme syntyi pian sen jälkeen, kolme viikkoa ennen laskettua aikaa. Se oli tietysti elämän mullistanut tapahtuma. Se, että tulee ensi kerran vanhemmaksi ulkomailla, on sekä jännittävää että vähän pelottavaa.

Sparv kertoo olleensa aina innokas opettelemaan uutta kieltä. Hän viihtyy hyvin uudessa ympäristössään Larisassa, kehuu ihmisten ystävällisyyttä, ja vakuuttaa, ettei ole katunut siirtopäätöstään, vaikka joukkueen tulokset ovatkin olleet kehnoja (AEL on 14 joukkueen sarjassa viimeisenä).

Suurimpana erona Suomen ja Kreikan jalkapalloilun välillä Sparv pitää sitä, että Suomessa ajatellaan Kreikkaa pitkäjänteisemmin. Muutoksia ja yllätyksiä tapahtuu Kreikassa usein, ja joukkue keskittyy usein enemmän vastustajaan kuin omaan tekemiseensä. Rakkaus lajia kohtaan kuitenkin kukoistaa.

– Kreikkalaiset suhtautuvat hyvin intohimoisesti jalkapalloon, ja minä pidän siitä. He elävät jalkapallolle tavalla, jota on vaikea kuvailla. Seurassamme työskentelee monia epäitsekkäitä ja omistautuneita ihmisiä käytännössä ilmaiseksi, pelkästä rakkaudesta seuraa kohtaan.

Kentän ulkopuolella Sparv kumppaneineen on saanut tottua siihen, että asioiden hoitaminen ottaa aikansa. Kärsivällisyyttä vaaditaan muun muassa postinkulun, sähköteknikon tai pankkitilin avaamisen kanssa. Kreikkalaisten avuliaisuus ja anteliaisuus on kuitenkin ollut suuresti hänen mieleensä. Suurimpia yllätyksiä Sparv sanoo kokeneensa liikennekulttuurissa.

– Heidän pysäköintitottumuksensa ovat kummallisia. He vain painavat ”taikanappia”, hätävilkkua, ja luulevat voivansa pysähtyä minne tahansa.

– He näyttävät myös unohtaneen, miten liikenneympyrässä ajetaan. Se johti läheltä piti -tilanteisiin ensimmäisinä viikkoinani täällä, ennen kuin tiedostin vaaran. Liikenne on täällä monella tapaa mielenkiintoinen kokemus, Sparv kuvaili.

[readmore from=Sparv-Tim]

Säästä ja kreikkalaisesta ruoasta perhe on luonnollisesti nauttinut sen, minkä Covid-19 on antanut myöten, mutta myös Sparvin kaipauksen kohteet Suomesta liittyvät vähän samaan aihepiiriin.

– Kaipaan perhettä, ystäviä, ruisleipää, Fazerin suklaata, saaristoa ja kesämökkiäni, saunaa, avantouintia ja luontoa. Kaipaan monia asioita, ja siksi pidän huolen siitä, että palaan Vaasaan ja Pohjanmaalle ainakin kerran vuodessa.