Siitä lähtien, kun COVID-19-pandemia pani käytännössä kaiken jalkapallon tauolle viime maaliskuussa, on ollut selvää, että jalkapalloseurat ympäri maailman kokisivat ankaria taloudellisia tappioita. ”Mitä suurempi seura, sitä isommat tulonmenetykset” on ollut vallitseva mantra. Pelit jatkuivat muutamaa kuukautta myöhemmin, mutta lähes kaikkialla on pelattu jo tyhjille tai lähes tyhjille katsomoille. Korona toi mukanaan talouskriisin myös jalkapalloon.

Jo viime kesän ja syksyn siirtoikkunassa oli selvästi nähtävillä talouskriisin vaikutukset. Chelseaan siirtynyt Kai Havertz oli 80 miljoonan euron siirtosummallaan kallein hankinta, ja viime vuosilta tutuiksi tulleet yli 100 miljoonan euron siirrot eivät olleet lähelläkään. Yleisesti oletetaan talouskurimuksen jatkuvan ainakin pari-kolme vuotta ennen tilanteen ”normalisoitumista”.

Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n tuore tutkimus osoittaa, kuinka kansainväliset siirtosummat romahtivat vuonna 2020. Maasta toiseen siirtyneistä pelaajista maksettiin vuonna 2020 yhteensä 4,66 miljardia euroa siirtokorvauksina. Se merkitsee peräti 23,4 prosentin pudotusta edellisvuoden 2019 kokonaissiirtosummista.

4,66 miljardia euroa on matalin kansainvälisiin pelaajasiirtoihin käytetty kokonaissumma sitten vuoden 2016. Jo vuonna 2017 siirtosummat olivat kymmenen prosenttia viime vuotta suuremmat. Pitää myös muistaa, ettei pandemia jyllännyt vielä tammikuun siirtoikkunassa, vaan ”poikkeuksellisia siirtoikkunoita” oli viime vuonna vain yksi.

Tehtyjen pelaajasiirtojen määrä putosi kuitenkin paljon vähemmän, vain 5,4 prosenttia. Se merkitsee siis sitä, että siirtoja kyllä tehtiin edelleen, mutta pelaajista vain ei voitu maksaa samalla tavalla kuin aiempina vuosina.

– Syy summien putoamiseen on varmasti koronapandemian vaikutuksissa, FIFA muotoili.

Kiinnostavaa on, että ainoastaan 13,3 prosentissa kansainvälisistä pelaajasiirroista pelaajan vanha seura sai siirtokorvauksen. Vain noin joka kahdeksannessa siirrossa pelaajista siis maksettiin jotain.

Hieman yli puolissa maksullisista pelaajasiirroista korvaus oli alle puoli miljardia US-dollaria (414 000 euroa). 130 siirrossa siirtosumma rikkoi 10 miljoonan dollarin (8,3 miljoonan euron) rajan.

Kaikkiaan viime vuonna suoritettiin 17 077 miesten kansainvälistä pelaajasiirtoa. Naispelaajien kansainvälisiä siirtoja tehtiin 1 035.

Lähde: Transfermarkt

Juttua on muokattu 20.1. kello 7.58. Viime kesän/syksyn siirtoikkunan kallein siirto oli toki Kai Havertz, ei Timo Werner.