Joko olet käsittänyt, kuinka erityinen pelaaja Erling Braut Håland on? – Jos et, katso, kuinka kauas Messi ja Ronaldo tässä vertailussa jäävät

© Kuva: Getty Images

Hienoa kautta pelaava Sevilla oli voittanut seitsemän ottelua putkeen päästämättä niissä maaliakaan. 71 minuuttia ottelun alusta ilman takaiskumaaleja olisi merkinnyt Sevillalle ja maalivahti Bonolle uutta seuraennätystä, mutta ennätys jäi lopulta haaveeksi, kun Borussia Dortmund haki keskiviikkona Mestarien liigan neljännesvälierässä 3-2-vierasvoiton (lue raportti ottelusta).

Bonon nollaputken rikkoi 19. minuutilla vieraille 1-1-tasoituksen pyssyttänyt Mahmoud Dahoud, mutta ensimmäisen puoliajan muista maaleista vastasi norjalainen superhyökkääjä Erling Braut Håland.

Håland johtaa Mestarien liigan maalitilastoa kahdeksalla maalillaan, kun lähimmillä uhkaajilla maaleja on kuusi. Näin siitäkin huolimatta, että Hålandilla jäivät joulukuussa ottelut Laziota ja Zenitiä vastaan väliin lihasvamman takia, ja siksi pelattuja otteluita on vain viisi.

Håland debytoi Mestarien liigassa syyskuussa 2019, ja teki heti Red Bull Salzburgille hattutempun, kun itävaltalaisjoukkue kaatoi Genkin 6-2. Nyt hän on pelannut Salzburgin ja Borussia Dortmundin paidoissa yhteensä 13 ottelua Mestarien liigassa, ja tehnyt niissä uskomattomasti kaikkiaan 18 maalia.

Verkko on heilunut Mestarien liigassa keskimäärin 55 minuutin välein, ja vain otteluissa Liverpoolia ja PSG:tä vastaan Håland on jäänyt maaleitta. Näitäkin joukkueita vastaan 194-senttinen norjalainen maalasi toki toisessa joukkueiden välisessä kohtaamisessa.

18 tehdyn maalin lisäksi Hålandille on tilastoitu Mestarien liigassa myös kaksi maalisyöttöä, mutta keskitytään nyt niihin 18 Mestarien liigassa tehtyyn maaliin. Se on käsittämättömän huima määrä maaleja 20-vuotiaalle pelaajalle, joka on siis pelannut maailman kovimmassa seurajoukkuekilpailussa vasta 13 ottelua.

Jos saavutuksen suuruus ei muuten aukea, tarjoaa MisterChip vertailuun avuksi kätevän työkalun. Håland on nimittäin yltänyt 18 maaliin Mestarien liigassa huomattavasti nopeammin kuin kukaan muu, ja kaikkein suurimmatkin tähdet kalpenevat vertailussa todella karusti.

Toiseksi nopeimmin 18 maaliin on yltänyt Tottenhamin Harry Kane, joka tarvitsi näihin 22 ottelua – eli siis yhdeksän peliä Hålandia enemmän. Kolmossijalta löytyy muun muassa Manchester Unitedia ja Real Madridia edustanut Ruud van Nistelrooy, joka teki Mestarien liigan maaleistaan toisen, kolmannen ja neljännen HJK:ta vastaan Helsingissä syksyllä 1998, ollessaan tuolloin 22-vuotias ja pelattuaan vielä PSV Eindhovenissa.

Sitten MisterChip nostaa esille muita kiinnostavia poimintoja kovan luokan maalitykeistä Mestarien liigassa. Vähintään samalla lailla hehkutettu PSG:n Kylian Mbappé tarvitsi 18 maaliin 29 ottelua. Borussia Dortmundissa läpilyöneellä ja nykyisin Bayern Müncheniä edustavalla viime kauden The Best -voittajalla Robert Lewandowskilla tähän meni 31 ottelua. Neymarilla 32 ja Thierry Henrylla 34.

Entäs Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo sitten? Kuusinkertainen Ballon d’Or-voittaja Messi teki 18. Mestarien liigan maalinsa 35. ottelussaan kilpailussa, eli tarvitsi lukemaan lähes kolme kertaa Hålandia enemmän pelejä. Messi oli 18. maalinsa tehdessään 22-vuotias.

Cristiano Ronaldolla meni 18 Mestarien liiga -maalin tekemiseen puolestaan 54 ottelua, yli neljä kertaa Hålandia enemmän. Nyt Cristiano Ronaldo on Mestarien liigan historian paras maalintekijä tehtyään 175 ottelussa 134 maalia. Listan toisena on Lionel Messi, jonka saldo on 119 maalia 148 ottelussa.

Kaksikon saavutuksia Mestarien liigassa on pidetty jokseenkin rikkomattomina, mutta Hålandin alkutaival on siis ollut huomattavasti näitä supertähtiäkin tehokkaampi. Håland tarvitsee enää neljä maalia noustakseen Mestarien liigan kaikkien aikojen maalitilastossa TOP 50:een.

Dortmundilla on Hålandissa käsissään todellinen kultakimpale. Hän on tehnyt nyt 42 Dortmundissa pelaamassaan ottelussa uskomattomat 41 maalia, ja syöttänyt vielä päälle 10. Kerroimmeko jo, että Hålandilla on ikää vain 20 vuotta?

MisterChip nosti vielä esille toiveikkaan tulevaisuusvision. Monilla on varmasti haikea tunnelma jo nyt, kun Cristiano Ronaldon ja Lionel Messin urat lähestyvät vääjäämättä loppuaan, mutta Kylian Mbappéssa ja Erling Braut Hålandissa riittänee seurattavaa vielä vuosiksi eteenpäin. Tulevaisuus on nyt.

Tiistaina Barcelonan verkkoon hattutempun tehnyt Mbappé ja keskiviikkona Sevillaa vastaan kahdesti osunut Håland olivat Mestarien liigan tämän viikon suurimmat nimet, ja molemmat myös palkittiin otteluidensa parhaina pelaajina. Näiden kahden kyytiin kannattaa hypätä pian, jollei siinä ole jo. Edessä voi hyvinkin olla Messin ja Ronaldon kaltainen kilpailuasetelma vuosiksi eteenpäin – elleivät sitten kaksikon molemmat osapuolet päädy samaan joukkueeseen, sillä Real Madridin on huhuttu tarkkailleen kumpaakin jo pitkään.