Kapteeni paljasti Helmarien salaisuuden – EM-kisoihin kovalla itseluottamuksella: ”Emme todellakaan tyydy vain osallistumiseen”

© Kuva: Juha Tamminen

Suomen naisten A-maajoukkue pääsi perjantaina juhlimaan historiansa neljättä EM-lopputurnauspaikkaa, kun Portugali kaatui Helsingin pikkupakkasessa riemukkaasti 1-0. Helmarien karsintaurakka päättyy tänään tiistaina vierasottelulla Kyprosta vastaan. Kisapaikka ja lohkovoitto ovat jo varmoja, mutta voitto toisi Suomelle ranking-pisteitä tulevia MM-karsintojen arvontojakin ajatellen. Kello 19 alkavaa ottelua voi seurata Yle TV2:ssa.

Helmarien kapteeni Tinja-Riikka Korpela antoi SuomiFutikselle kommentteja muun muassa päättymäisillään olevista karsinnoista. Korpela on yksi Suomen nykyisen maajoukkueen kolmesta pelaajasta, jolla on takana jo kahdet EM-kisat. Muut ovat puolustajat Tuija Hyyrynen ja Anna Westerlund.

Koko kolmikko oli mukana jo vuoden 2009 EM-kotikisoissa, joissa Suomi putosi puolivälierissä Englannille maalein 2-3. Tuossa turnauksessa arvokisadebyyttinsä tekivät myös HJK:n Essi Sainio sekä perjantain lisäajan maalillaan Suomen kisapaikan varmistanut Linda Sällström, jolta kuitenkin jäi vuoden 2013 EM-kisat polvivamman vuoksi väliin.

Kahdeksan vuoden takaiseen EM-ryhmään kuuluivat ensikertalaisina puolestaan nykyjoukkueesta Emmi AlanenNora Heroum ja Natalia Kuikka. Kuikka oli tuolloin vasta 17-vuotias.

Kesälle 2022 siirretty naisten EM-turnaus on järjestyksessään historian kolmastoista. Suomelle kisat tulevat olemaan neljännet. Paras saavutus on vuodelta 2005, kun Suomi eteni kahdeksan joukkueen kisoissa välieriin. Vuonna 2009 matka katkesi siis puolivälierissä ja vuonna 2013 Suomi jäi alkulohkoon. Tuolloin kisoissa pelasi 12 maata, mutta ensi vuoden turnaus on toinen 16 maan voimin pelattava naisten EM-lopputurnaus.

34-vuotiaalla ”Tinni” Korpelalla jos kellä on perspektiiviä arvioida Helmarien muutoksia ja edistymistä vuosien varrella.

– Kilpailu paikoista kisajoukkueessa on tietysti vasta alkamassa, mutta jos nykyistä karsintajoukkuetta mietin, niin ainakin voi sanoa joukkueen pysyneen hyvin samana koko karsintojen ajan. Toki jotain vaihtuvuutta on tullut loukkaantumisten takia, mutta aikaisemmin kokoonpanoa on ehkä kierrätetty vähän enemmän, ja rinki on ollut vähän isompi, Korpela pohti puhelimitse Kyprokselta.

– Nyt vahvuutemme on ollut, että olemme hitsautuneet todella hyvin yhteen. Maajoukkueen kanssa yhteisiä harjoituspäiviä on kuitenkin aika vähän, joten on tärkeää, että pelaajat tuntevat toisensa ja yhteistä historiaa on takana.

– Tuntuu, että niistä edellisistä karsinnoista, kun kisoihin mentiin, on jo niin pitkä aika, etten meinaa muistaa. Helmarien henki on tietysti pysynyt samana. Siihen vahvaan henkeen voi luottaa. Kaikki tekevät parhaansa toistensa eteen ja joukkueen parhaaksi.

Pitävä koko joukkueen puolustus Suomen tärkein ase

Etenkin Suomen puolustus on pitänyt tiistaina päättyvissä EM-karsinnoissa erittäin hyvin. Seitsemässä ottelussa omiin on mennyt pallo vain kahdesti, vierasottelussa Portugalissa sekä 8-1-kotivoitossa Albaniasta. Näistäkin Albanian maali oli epäonninen Suomen oma maali, ja Portugalin maali syntyi rangaistuspotkusta. Päävastustajansa Skotlannin ja Portugalin Helmarit voitti kolmesti maalein 1-0, tehden kaksi voittomaalia vasta lisäajalla.

– Ei minulle maalivahtina ole edes hirveän montaa tilannetta tullut, vaan koko joukkueen puolustus on toiminut ihan sieltä kärkipelaajista lähtien. Puolustuslinja ja oman alueen boksipelaaminen on ollut aivan rautaa, Korpela kehuu.

Suomella on ennen EM-turnausta pitkä, lähes 16 kuukauden odotus edessään. Pelituntumaa maajoukkuepeleihin auttavat ylläpitämään jo ensi syksynä käynnistyvät MM-karsinnat. Vuoden 2023 MM-turnaus pelataan Australiassa ja Uudessa-Seelannissa ensimmäisen kerran 32 maan voimin, joten Euroopasta pääsee mukaan peräti 11 maata.

Helmarit taistelee varmasti tiukasti historiansa ensimmäisestä MM-kisapaikasta, mutta sitä ennen tavoitellaan menestystä Englannista 2022. ”Onni onnettomuudessa” kisojen siirtymistä ajatellen voi olla se, että reilun vuoden kuluttua yleisön pääseminen katsomoihin lienee jo paljon todennäköisempää kuin kesällä 2021.

– Toivotaan todellakin, että fanit pääsevät kisoihin paikalle. Paljon on jo tullut viestejä ja yhteydenottoja faneilta, että tulevat kisoja ehdottomasti katsomaan.

– Näen sen hyvänä asiana, että kisoihin on vielä paljon aikaa. Meillä on aikaa valmistautua kisoihin. Totta kai tarvitsemme lisää yhteisiä treenipäiviä ja muutenkin yhdessäoloa, että ollaan sitten huippuiskussa siellä kisoissa. Emme todellakaan tyydy vain pelkkään kisoihin osallistumiseen, vaan haluamme myös pärjätä siellä.

Muutenkin Korpela on iloinen Helmarien ympärillä näkyvästä kasvavasta buumista.

– Totta kai buumin on selvästi huomannut. Paljon on vaikuttanut myös Huuhkajien menestys. Me olemme kuitenkin yhtä ja samaa Suomen futisperhettä. Siltä suunnalta ja myös Palloliitolta tulleen tuen ja kannustuksen on selvästi huomannut.

– Olemme myös oppineet sitä voittamisen kulttuuria. Olemme saaneet näitä viime hetkien voitto-osumia. Pelissä on usko siihen, että ”voidaan tää hoitaa”, vaikka olisikin vaikeaa. Sen avulla pelaamme viimeiseen vihellykseen asti.

– Tulevien pelien kannalta on tärkeää, että meillä on tällaisia onnistumisen kokemuksia ja olemme saaneet tiukkojakin pelejä käännettyä lopussa voitoiksi, Korpela sanoo Suomen useisiin viime hetkien ratkaisumaaleihin viitaten.

Helmarit tulee hyötymään EM-kisapaikasta myös taloudellisesti, sillä UEFA jakaa kisoihin selvinneille maille bonuksia menestyksestä. Niiden suuruudesta Korpelalla ei vielä ole tietoa.

– UEFA:lta tulee Palloliitolle joku tietty summa, joka ei vielä ole tiedossa. Tiedämme sen, että osa siitä tulee joukkueelle, Korpela kertoi.

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykki80


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.