Markku Kanervan valmentama Huuhkajat kohtasi Qatarin ensi vuoden MM-turnauksen karsintojen toisella kierroksella vieraskentällä Ukrainan. Molemmat joukkueet olivat aloittaneet keskiviikkona karsintarupeamansa tasapelillä, Suomi kotona Bosniaa ja Hertsegovinaa vastaan ja Ukraina puolustavan maailmanmestarin Ranskan vieraana.

Suomi oli tehnyt avauskokoonpanoonsa kolme muutosta, mutta lähti samalla 5-3-2-kenttäryhmityksellä kuin keskiviikon peliinkin. Puolustuslinjasta sivuun jäivät Nikolai Alho ja Niko Hämäläinen, joiden tilalle nostettiin Albin Granlund ja Daniel O’Shaughnessy. Keskikentällä puolestaan Rasmus Schüller korvasi Onni Valakarin.

Huuhkajat

@Huuhkajat
𝐀𝐯𝐚𝐮𝐬𝐤𝐨𝐤𝐨𝐨𝐧𝐩𝐚𝐧𝐨 | 𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐢𝐧𝐠 𝐗𝐈 | MM2022-karsintaottelu: 🇺🇦🆚🇫🇮 I Mitä mieltä olet, kommentoi alle! 💬👇

Päävalmentaja Markku Kanerva on nimennyt avauskokoonpanonsa klo 21.45 alkavaan illan otteluun.

#Huuhkajat #WCQ #UKRFIN #MeOlemmeSuomi

Huuhkajat aloitti pelin pirteästi. Teemu Pukki sai jo ensimmäisellä kymmenminuuttisella kaksi potentiaalista maalipaikkaa. Etenkin jälkimmäinen näistä vaikutti hyvin vaaralliselta. Jukka Raitala ja Joni Kauko rakentelivat hyvin, ja lopulta Robin Lod pelasi Pukin vetopaikkaan. Vitali Mykolenko ehti kuitenkin peittämään vedon, ja tuloksena oli Suomen kulmapotku.

Ottelun ensimmäinen pöytäkirjamerkintä oli valitettavasti kuitenkin Suomen loukkaantumisesta johtunut pelaajavaihto. Erittäin hyvin ottelun aloittanut laitapuolustaja Albin Granlund sai kuudennella minuutilla kulmapotkutilanteessa pallon voimalla suoraan kasvoihinsa. Granlund yritti jatkaa peliä, mutta joutui tulemaan kymmenisen minuuttia myöhemmin vaihtoon. Pelin jättäminen kesken oli selvästi todella kova paikka puolalaisen Stal Mielecin puolustajalle. Granlundin paikan otti oikealla laidalla Nikolai Alho.

Huuhkajat

@Huuhkajat
17' Malinovskyin tykki puhuu, Joronen liimaa. Suomi saa samalla jobinpostia, kun pallon alkuminuuteilla kasvoihinsa saanut Granlund joutuu jättämään kentän. Tilalle Alho. [0-0] #Huuhkajat #UKRFIN

Pian vaihdon jälkeen ote alkoi siirtyä Ukrainalle, jonka keskitykset löysivät hyvin perille. Ruslan Malinovsky löysi ahdisteluista huolimatta keskustasta Oleksandr Zubkovin, kun peliä oli pelattu 24 minuuttia. Ferencvarosin pelaajan pusku suuntautui kuitenkin Suomen onneksi ohi maalin.

29. minuutilla Ukraina sai toisen hyvän tilaisuuden, kun Daniel O’Shaughnessyn purkupallo päätyi suoraan isännille. Kapteeni Oleksandr Zinchenko kokeili laukaustaan 20 metristä, mutta Jesse Joronen oli Suomen maalilla tarkkana.

Hieman puolen tunnin täyttymisen jälkeen Suomen pelaajat vaativat rangaistuspotkua, mutta 36-vuotias romanialaistuomari Istvan Kovacs myi välittömästi ”ei-oota”. Hidastus osoitti pallon osuneen selvästi toppari Mykola Matviienkon käsivarteen, mutta tilanne oli hyvin tulkinnanvarainen. Käsi ei liikkunut palloa kohti, pallo kimposi käteen yllättäen eikä vartalon sivulla roikkunut käsi ollut ”luonnoton peliasento”. Karsintaotteluissa ei VAR-järjestelmää käytetä, mutta luultavasti tuomarien näkemykset eivät olisi olleet yksimielisiä videotarkistuksen jälkeenkään.

Ukrainan painostus vain jatkui. 40. minuutilla O’Shaughnessy blokkasi hyvin Roman Yaremchukin laukauksen, ja jatkopallon Oleksandr Zubkov laukoi yli maalin. Ensimmäisen puoliajan loppu vietettiin enimmäkseen Suomen kenttäpäädyssä, mutta tauolle mentiin 0-0-numeroissa.

Ukrainan hallinnasta kertovat vahvasti tilastoidut maalintekoyritykset, jotka kirjattiin kotijoukkueelle 11-2. Jakso pysyi kokonaisuudessaan hyvin siistinä, sillä rikkeitä vihellettiin yhteensä vain seitsemän (Ukraina 4, Suomi 3), eikä varoituksia lainkaan. Suomen tekemä vaihto oli ainoa merkittävä pöytäkirjamerkintä.

Huuhkajat

@Huuhkajat
Tasainen avausjakso päättyy Ukrainan hallinnassa, mutta maalittomassa tilanteessa. Hetken huili ja taistelu jatkuu! 👊 #Huuhkajat #UKRFIN

Vaihtoja ei tauolla tehty lainkaan. Ensimmäinen vaaranpaikka toisella puoliajalla syntyi 48. minuutilla, kun Ukraina sai vapaapotkun 20 metristä Rasmus Schüllerin rikkeen jälkeen. Pallon taakse asettui alati vaarallinen Ruslan Malinovsky. Atalantan pelaaja sai pallon kiertämään muurin ohi, mutta hyvin sijoittunut Jesse Joronen koppasi pallon helposti syliinsä.

Hieman myöhemmin Schüller sai tärkeän onnistumisen. Hänen riistostaan käynnistyi vastahyökkäys, jossa karkuun kirmasivat Pukki ja Lod. Vahvasti puolustanut Matviienko ehti kuitenkin blokkaamaan Lodin laukauksen.

Huuhkajat

@Huuhkajat
53' Schüller lähettää Pukin juoksuun ja tämä tarjoilee Lodille, mutta laukaus blokataan. Seurannut kulmapotku epäonnistuu, sivurajaheitolla jatketaan. [0-0] #Huuhkajat #UKRFIN

56. minuutilla Istvan Kovacs nosti ottelun ensimmäisen varoituksen kotijoukkueen Matviienkolle. Pukki riisti pallon 20 metrissä ja Matviienko kaatoi irtopalloon päässeen Joni Kaukon. Vapaapotkuaan Suomi ei kuitenkaan onnistunut hyödyntämään, vaan Robin Lodin yritys meni ohi maalin.

Kun pelattiin 58. minuuttia, suoritti Ukraina ensimmäisen pelaajavaihtonsa. Ensimmäisellä puoliajalla pari maalipaikkaa hukannut Oleksandr Zubkov otettiin vaihtoon, ja kentälle tuli brasilialaissyntyinen Marlos.

67. minuutilla Suomi rakenteli maalipaikkaa. Robin Lod yritti vapauttaa ylösnoussutta Jukka Raitalaa vetopaikkaan, mutta Ukrainan puolustus ehti viime hetkillä hätiin.

Tilanteen jälkeen molemmat joukkueet tekivät toiset vaihtonsa. Ukraina otti kentälle toisen brasililaissyntyisen pelaajan Junior Moraesin ja Suomi Joel Pohjanpalon, joka oli tehnyt Suomen historian toistaiseksi ainoan maalin Ukrainaa vastaan. Pohjanpalolle teki tilaa Joni Kauko, joka sai pienen tällin ja linkkasi vaihtoon huoltajien saattelemana.

Heti vaihdon jälkeen 69. minuutilla nähtiin jo toinen tilanne Ukrainan rangaistusalueella, josta joku tuomari olisi voinut pallon pilkulle viedä. Ei kuitenkaan Istvan Kovacs. Kapteeni Oleksandr Zinchenko taklasi Joona Toivion nurin, mutta pelin annettiin jatkua.

Välittömästi tämän jälkeen Oleksandr Karavaev lähetti vaarallisen pallon boksiin, mutta Daniel O’Shaughnessy siivosi pallon hyvin väljemmille vesille.

Kun pelattiin 76. minuuttia, käytti Suomi viimeisen vaihtohetkensä, ja teki sen tuplana. Rasmus Schüller sai pienen tällin oman päätyrajan tuntumassa ja hänkin tuli nilkuttaen vaihtoon, raaja vähän ruhjeilla. Loppupelin ajan Schüller piti jääpussia säärensä päällä. Schüllerin tavoin kentältä poistui Jukka Raitala, ja sisään tulivat Niko Hämäläinen ja Robert Taylor.

80. minuutilla kotijoukkue Ukraina iski tuhoisasti. Koko pelin näkyvästi esillä ollut Oleksandr Karavaev keskitti oikealta, eikä kukaan Suomen pelaajista ehtinyt väliin, kun Junior Moraes liukui pallon Paulus Arajuuren ja Joona Toivion välistä verkkoon. Maali oli 33-vuotiaan hyökkääjän maajoukkueuran ensimmäinen.

Huuhkajat ei takaiskusta lannistunut, vaan alkoi luoda solkenaan ottelun parhaita paikkojaan. Ottelun loppu menikin täysin hulinaksi.

Ensin Robin Lod lähetti 82. minuutilla keskialueelta boksiin erinomaisen vapaapotkun. Pallo tuli kuin tarjottimelle kapteeni Arajuurelle, joka ei kuitenkaan aivan yltänyt palloon.

Seuraava tilanne syntyi pelitilanteesta. Ukrainan puolustajat piirittivät Pukkia, joka näki vierellään vapaaksi juosseen Niko Hämäläisen. Hämäläisen veto oli suuntautumassa ohi maalin, mutta maalivahti Georgi Bushchan pani sormensa väliin, joten tuloksena oli kulmapotku. Lod antoi erinomaisen kulman, ja korkeimmalle nousi Paulus Arajuuri. Topparin pusku osui kuitenkin ulkotolppaan.

89. minuutilla Suomen aktiivinen peli ja rynnistys tuottivat kuitenkin tuloksen. Joel Pohjanpalo törkkäsi Pukille juoksupallon, ja Norwich-hyökkääjä prässäsi raivokkaasti pallon saadakseen. Kun Pukki oli saamassa riiston, veti Vitali Mykolenko hänet rangaistusalueella takaapäin nurin. Nyt tuomiossa ei ollut mitään nokan koputtamista. Rankkari oli tällä kertaa täysin selvä, ja kaiken lisäksi Mykolenko ajettiin suoralla punaisella ulos.

Pukki asettui itse rankkaria ampumaan, eikä epäröinyt. Mahtavassa vireessä oleva hyökkääjä laukoi pallon voimalla alanurkkaan ja tasoitti tilanteeksi 1-1. Uransa 30. A-maaottelumaalin tehnyt Pukki on enää kahden maalin päässä Suomen kaikkien aikojen maaottelumaalien tekijästä Jari Litmasesta, ja on tehnyt viimeisissä 12 ottelussaan seura- ja maajoukkueessa jopa 14 maalia.

Enempää maaleja ei nähty, joten Suomi pelasi toisen peräkkäisen tasapelinsä. Lähellä kuitenkin käytiin, kun lisäajan viidennellä minuutilla Junior Moraes laukoi vielä tulisesti. Jesse Joronen oli kuitenkin tarkkana, ja piti Suomen tasapelistä huolen.

Huuhkajat

@Huuhkajat
Suomi nousee tappioasemasta tasoihin ja hakee Ukrainasta äärimmäisen tärkeän vieraspisteen. Tästä on hyvä jatkaa! 🇫🇮 #Huuhkajat #UKRFIN

Kaksi pistettä kahdesta pelistä on tasaisessa lohkossa kelpo suoritus, ja etenkin kivikovan Ukrainan kotikentällä tappioasemasta kaivettu piste positiivinen juttu. Lohkon tilanne on edelleen hyvin auki, ja Suomen nousu tasapeliin ehdottomasti iloinen asia.

Glen Kamara sai varoituksen Suomen molemmissa otteluissa, joten hän on pelikiellossa Huuhkajien seuraavassa MM-karsintaottelussa. Tuo peli on syyskuun alussa pelattava Suomi-Kazakstan.

LUE MYÖS:

Juttua on päivitetty ja täydennetty 28.3. kello 23.57 muun muassa Kamaran pelikieltoa ja Pukin maalisaldoa koskien.