HIFK-kausiennakko 2021: Uusi alku puhtaalta pöydältä – rakennetaanko todella tulevaa vai onko edessä jälleen yksi selviytymistaistelu?

© Kuva: Juha Tamminen

Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo
HIFK Fotboll
 • Perustettu: 1907 (seura 1897)
 • Stadion: Bolt Arena
  • Kapasiteetti: 10 770
 • Pelaajabudjetti kaudella 2021: 400 000 euroa
 • Kotiasu: Punainen
 • Vierasasu: Valkoinen
 • Mestaruudet: 7
 • Hopeaa: 7
 • Pronssia: 4

Kauden ensimmäiset potkut toivat virtaa – seuran kulisseissa tapahtui

Tor Thodesen sai potkut HIFK:sta jo kolme pelin jälkeen. Kuva: Juha Tamminen.
 • Veikkausliiga: kahdeksas
 • Pisteet: 28
 • 8 voittoa, 4 tasapeliä, 10 tappiota
 • Maaliero 29-33
 • Suomen Cup: alkulohko

Suomessa puhutaan usein maailman pisimmästä harjoittelukaudesta eli pre-seasonista. Viime vuonna se sitä ehdottomasti olikin, kun kausi käynnistyi vasta heinäkuussa. IFK teki koko talven töitä Tor Thodesenin kanssa, mutta kolme sarjapeliä riitti seurajohdolle siihen, että mies sai potkut.

Thodesenin HIFK hävisi KuPS:lle avausottelun 0-3, jonka jälkeen RoPS kaatui 1-0 ja lopulta potkut tuli FC Lahdelle koetun 0-3-tappion jälkeen. IFK:n sikariportaan johdonmukaisuutta oli vaikea löytää päätöksestä, mutta taustalla painoi myös Suomen Cupin surkeat tulokset. HIFK jäi cupissa alkulohkoon voittamatta otteluakaan.

Teemu Kankkunen toi IFK:lle piristysruiskeen. Kuva: Juha Tamminen.

Thodesenille tehty jatkosopimus kauden 2019 jälkeen näytti kuitenkin eriskummalliselta, kun kolmen sarjaottelun jälkeen oltiin valmiita tekemään radikaali ratkaisu. Thodesenin kommenteista päätellen seurajohto oli koko ajan liipasimella norjalaisvalmentajan kanssa. Päävalmentajavastuun otti seuran mies Teemu Kankkunen, joka sai aisaparikseen Mike Keeneyn.

Valmentajanvaihdos toi toivotun piristysruiskeen. IFK nappasi viidestä seuraavasta ottelustaan neljä voittoa ja yhden tasapelin. Kankkunen ja Keeney muokkasivat HIFK:n pelaamista inhorealistisempaan suuntaan. Thodesenin kanssa IFK prässäsi korkealta, mutta yhtenäisyys puuttui. Kankkunen ja Keeney laittoivat välit kuntoon ja laskivat selvästi prässilinjaa alemmaksi.

Parhaimmillaan IFK oli sarjassa jo kolmantena kahdeksan pelatun ottelun jälkeen. Thodesenin potkut eivät näyttäneet enää yhtään niin oudolta ratkaisulta.

Kankkusen ja Keeneyn kuherruskuukauden jälkeen arki koitti. Syyskuun alussa nähtiin kuitenkin kaksi erinomaista tulosta vielä, kun IFK haki kaksi komeaa derbyvoittoa. Ensin Honka kaatui vieraissa 1-0. Sen jälkeen nähtiin yksi Veikkausliigan viime kauden viihdyttävimmistä otteluista, kun HIFK voitti Stadin derbyn uskomattomien vaiheiden jälkeen 4-3.

Sen jälkeen alkoi kuitenkin IFK:n kauden synkin ajanjakso. Seuraavat kahdeksan ottelua menivät ilman voittoa, ja pistesarake kasvoi vain kolmen tasapelin myötä. Interiä ja Honkaa vastaan pelatut tasapelit antoivat kuitenkin pientä lohtua.

HIFK:n ja Lucas Chang Jinin valtataistelun keskiössä oli Luis Henrique, joka pelaa nyt HJK:ssa. Kuva: Juha Tamminen.

Lopulta IFK:n kausi oli kohtalainen. IFK:n paras maalintekijä oli Sakari Tukiainen, joka onnistui viidesti. HJK:n riveihin täksi kaudeksi Vejlestä lainalle siirtynyt Luis Henrique iski neljä maalia.

Henrique onkin erinomainen esimerkki siitä, mitä IFK:n kulisseissa ehti tapahtua kaudella ja kauden jälkeen. Lyhyesti sanottuna HIFK:n entinen omistaja Lucas Chang Jin halusi suurempaa valtaa asioihin, mikä taas ei IFK:lle käynyt.

Henrique kutsuttiin lainalta takaisin Vejleen kesken kauden, vaikka hänelle ei suoranaisesti ollut kovinkaan suurta käyttöä emoseurassa. IFK:ssa peliaikaa olisi tullut runsaasti. Silloin viimeistään kävi selväksi, mikä HIFK:n asema seuraomistajan silmissä oli, Vejlen renki.

Kauden jälkeen alkoi kulisseissa sitten todellinen vääntö. HIFK halusi eroon Jinistä, mutta se ei ollut aivan yksinkertaista. HIFK:lla oli isot velat taakkanaan ja sarjapaikka oli uhattuna. IFK oli valmis vaihtamaan edustusjoukkueensa ry:n alle, jotta Jinistä olisi päästy eroon. Lopulta Jin ja HIFK pääsivät yhteisymmärrykseen jatkaen eri teille.

Jinin ja HIFK:n yhteinen taival jätti arvet, joita hoidetaan yhä. Eikä ole välttämättä täysin sattumaa, että Vejle lainasi Henriquen täksi kaudeksi verivihollisen, HJK:n riveihin. Stadin derbyjä odotellessa.

Mitä siirtoja HIFK teki talvella? Entä ketkä jättivät joukkueen kauden jälkeen? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

Seuraavalla sivulla talven siirrot ja pelaajalista


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

 • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
 • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
 • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.