Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

__tcfapi('addEventListener', 2, function(tcData, success) { if (success) { if (tcData.eventStatus == 'useractioncomplete' || tcData.eventStatus == 'tcloaded') { var hasStoreOnDeviceConsent = tcData.purpose.consents[1] || false;

if (hasStoreOnDeviceConsent) {

( function( d ) { var js, s = d.getElementById( 'outstream' ); js = d.createElement( 'script' ); js.async = true; js.src = '//s1.adform.net/banners/scripts/video/outstream/inview.js'; js.setAttribute( "data-pmp-id" , adformHouseID ); s.appendChild( js ); } )( window.document );

( function( window, document, Adform ) { window._adform = window._adform || [];

_adform.push( [adformHouseID+'.ad.ready', function() { document.getElementById( 'outstream' ).style.marginBottom = "16px"; }]);

_adform.push( [adformHouseID+'.pmp.empty', function() { // adform empty console.log( 'AdForm ' + adformHouseID + ' was empty, loading Teads' );

(function(w, d) { try { d = w.top.document || d; w = w.top.document ? w.top : w; } catch (e) {} var ttag = function() { w.teads.page( teadsPage ).placement( teadsPlacement, { slider: { allow_corner_position: true, allow_top_position: true}, "css": " margin: 0 auto 16px; max-width: 663px;", "format": "inread", "slot": { "selector": "#outstream" } }) .passback( function passback() { // Teads empty console.log( 'Teads ' + teadsPage + ' / ' + teadsPlacement + ' was empty, loading BB' ); ( function( d ) { var js, s = d.getElementById( 'outstream' ); js = d.createElement( 'script' ); js.async = true; js.src = 'https://wonderus.bbvms.com/a/' + bbScript; s.appendChild( js ); } )( window.document ); }).serve(); }; if (w.teads && w.teads.page) { ttag(); } else if (!w.teadsscript) { var s = document.createElement('script'); s.src = 'https://a.teads.tv/media/format/v3/teads-format.min.js'; s.async = true; s.onload = ttag; w.teadsscript = d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(s); } else { w.teadsscript.addEventListener('load', ttag); } })(window, document);

// end adform empty }]); })( window, document, ( Adform = window.Adform || {} ) ); } } }

});

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

HIFK Fotboll
 • Perustettu: 1907 (seura 1897)
 • Stadion: Bolt Arena
  • Kapasiteetti: 10 770
 • Pelaajabudjetti kaudella 2021: 400 000 euroa
 • Kotiasu: Punainen
 • Vierasasu: Valkoinen
 • Mestaruudet: 7
 • Hopeaa: 7
 • Pronssia: 4

Kauden ensimmäiset potkut toivat virtaa – seuran kulisseissa tapahtui

Tor Thodesen sai potkut HIFK:sta jo kolme pelin jälkeen. Kuva: Juha Tamminen.
 • Veikkausliiga: kahdeksas
 • Pisteet: 28
 • 8 voittoa, 4 tasapeliä, 10 tappiota
 • Maaliero 29-33
 • Suomen Cup: alkulohko

Suomessa puhutaan usein maailman pisimmästä harjoittelukaudesta eli pre-seasonista. Viime vuonna se sitä ehdottomasti olikin, kun kausi käynnistyi vasta heinäkuussa. IFK teki koko talven töitä Tor Thodesenin kanssa, mutta kolme sarjapeliä riitti seurajohdolle siihen, että mies sai potkut.

Thodesenin HIFK hävisi KuPS:lle avausottelun 0-3, jonka jälkeen RoPS kaatui 1-0 ja lopulta potkut tuli FC Lahdelle koetun 0-3-tappion jälkeen. IFK:n sikariportaan johdonmukaisuutta oli vaikea löytää päätöksestä, mutta taustalla painoi myös Suomen Cupin surkeat tulokset. HIFK jäi cupissa alkulohkoon voittamatta otteluakaan.

Teemu Kankkunen toi IFK:lle piristysruiskeen. Kuva: Juha Tamminen.

Thodesenille tehty jatkosopimus kauden 2019 jälkeen näytti kuitenkin eriskummalliselta, kun kolmen sarjaottelun jälkeen oltiin valmiita tekemään radikaali ratkaisu. Thodesenin kommenteista päätellen seurajohto oli koko ajan liipasimella norjalaisvalmentajan kanssa. Päävalmentajavastuun otti seuran mies Teemu Kankkunen, joka sai aisaparikseen Mike Keeneyn.

Valmentajanvaihdos toi toivotun piristysruiskeen. IFK nappasi viidestä seuraavasta ottelustaan neljä voittoa ja yhden tasapelin. Kankkunen ja Keeney muokkasivat HIFK:n pelaamista inhorealistisempaan suuntaan. Thodesenin kanssa IFK prässäsi korkealta, mutta yhtenäisyys puuttui. Kankkunen ja Keeney laittoivat välit kuntoon ja laskivat selvästi prässilinjaa alemmaksi.

Parhaimmillaan IFK oli sarjassa jo kolmantena kahdeksan pelatun ottelun jälkeen. Thodesenin potkut eivät näyttäneet enää yhtään niin oudolta ratkaisulta.

Kankkusen ja Keeneyn kuherruskuukauden jälkeen arki koitti. Syyskuun alussa nähtiin kuitenkin kaksi erinomaista tulosta vielä, kun IFK haki kaksi komeaa derbyvoittoa. Ensin Honka kaatui vieraissa 1-0. Sen jälkeen nähtiin yksi Veikkausliigan viime kauden viihdyttävimmistä otteluista, kun HIFK voitti Stadin derbyn uskomattomien vaiheiden jälkeen 4-3.

Sen jälkeen alkoi kuitenkin IFK:n kauden synkin ajanjakso. Seuraavat kahdeksan ottelua menivät ilman voittoa, ja pistesarake kasvoi vain kolmen tasapelin myötä. Interiä ja Honkaa vastaan pelatut tasapelit antoivat kuitenkin pientä lohtua.

HIFK:n ja Lucas Chang Jinin valtataistelun keskiössä oli Luis Henrique, joka pelaa nyt HJK:ssa. Kuva: Juha Tamminen.

Lopulta IFK:n kausi oli kohtalainen. IFK:n paras maalintekijä oli Sakari Tukiainen, joka onnistui viidesti. HJK:n riveihin täksi kaudeksi Vejlestä lainalle siirtynyt Luis Henrique iski neljä maalia.

Henrique onkin erinomainen esimerkki siitä, mitä IFK:n kulisseissa ehti tapahtua kaudella ja kauden jälkeen. Lyhyesti sanottuna HIFK:n entinen omistaja Lucas Chang Jin halusi suurempaa valtaa asioihin, mikä taas ei IFK:lle käynyt.

Henrique kutsuttiin lainalta takaisin Vejleen kesken kauden, vaikka hänelle ei suoranaisesti ollut kovinkaan suurta käyttöä emoseurassa. IFK:ssa peliaikaa olisi tullut runsaasti. Silloin viimeistään kävi selväksi, mikä HIFK:n asema seuraomistajan silmissä oli, Vejlen renki.

Kauden jälkeen alkoi kulisseissa sitten todellinen vääntö. HIFK halusi eroon Jinistä, mutta se ei ollut aivan yksinkertaista. HIFK:lla oli isot velat taakkanaan ja sarjapaikka oli uhattuna. IFK oli valmis vaihtamaan edustusjoukkueensa ry:n alle, jotta Jinistä olisi päästy eroon. Lopulta Jin ja HIFK pääsivät yhteisymmärrykseen jatkaen eri teille.

Jinin ja HIFK:n yhteinen taival jätti arvet, joita hoidetaan yhä. Eikä ole välttämättä täysin sattumaa, että Vejle lainasi Henriquen täksi kaudeksi verivihollisen, HJK:n riveihin. Stadin derbyjä odotellessa.

Mitä siirtoja HIFK teki talvella? Entä ketkä jättivät joukkueen kauden jälkeen? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla talven siirrot ja pelaajalista”]

Olet kausiennakon sivulla 2.

Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

Koko pakka uusiksi – keskikentälle jopa ylitarjontaa?

Iso osa HIFK:ta lähti, kun Matias Hänninen siirtyi Ykkösessä pelaavaan PK-35:een. Kuva: Juha Tamminen.

HIFK:n tilanne vielä joulukuussa oli vähintäänkin haastava. Sarjapaikka oli kaikkea muuta kuin selvä. Se ei voinut olla vaikuttamatta pelaajatilanteeseen. HIFK:lla oli vain viisi pelaajasopimusta, kun uusi päävalmentaja Joaquin Gómez aloitti työnsä tammikuussa. Sen jälkeen pelaajaliikenne on ollut suurta.

Testipelaajia on ollut vino pino läpi talven HIFK:n harjoituksissa. Se on ymmärrettävää, kun katsotaan, mitä pelaajia HIFK menetti viime kauden jälkeen.

Yhteistyö Vejlen kanssa päättyi seinään, kun entinen seuraomistaja Lucas Chang Jin savustettiin seurasta ulos. Se tarkoitti myös sitä, että viime kauden lainapelaajat Adama Fofana, Joel Mattsson, Vitinho sekä Foday Manneh jättivät helsinkiläisseuran. Kesken viime kauden lainalta Vejleen palannut tähtihyökkääjä Luis Henrique siirtyi täksi kaudeksi lainalle sattumalta HJK:hon.

HIFK:ta aina alasarjoista liigaan asti edustanut Matias Hänninen ehti nousta kannattajien suosikkipelaajaksi. Hänninen siirtyi Ykkösessä pelaavaan PK-35:een. Joukkueen jättivät kohtalaisesti vastuuta saaneet Riku Selander, Tuukka Andberg, Eero-Matti Auvinen, Nikolas Saira sekä Joel Mero. Tulevaisuuden nimi Kevin Larsson lähti peliajan perässä AC Ouluun.

Selkeästi suurin menetys oli kuitenkin huipputasolla Veikkausliigassa esiintynyt maalivahti Arnold Origi, joka siirtyi Norjan kolmannelle sarjatasolle IL Höddiin. Origin saappaita saapuivat paikkaamaan lainasopimuksella FC Hongasta Markus Uusitalo, 23, sekä Bournemouthin organisaatiosta 20-vuotias Calum Ward, jonka lainasopimus muuttui hiljattain pysyväksi siirroksi. Vastuuta lienee luvassa molemmille.

Keaton Isaksson palaa HIFK:n riveihin kokeneena veikkausliigapelaajana. Kuva: Juha Tamminen.

Jos oli paljon lähtijöitä, niin samaa voi sanoa myös tulijapuolesta. SJK:sta siirtynyt valmentaja Gómez suuntasi selkeästi katseet entisiin pelaajiinsa, joiden kanssa hän työskenteli viime kaudella. Seinäjoelta keskikentälle saapuivat Matej Hradecky, Aatu Kujanpää sekä Keaton Isaksson. Varsinkin Hradecky ja Isaksson ovat erinomaisia hankintoja.

Hradecky sai viime kaudella pitkästä aikaa pelata ehjänä ja olikin SJK:n parhaimmistoa. Jos Hradecky pysyy kunnossa, voi hän hyvin nousta sarjan eliittiin keskikentän keskustassa. Isaksson on rutinoitunut pelaaja, joka on todistanut tasonsa Veikkausliigassa. Kujanpään hankinta sen sijaan on hieman mysteeri. Ainakin hän tarjoaa hyökkäävämmän vaihtoehdon keskikentälle.

Lisäksi SJK:sta saapui lainalle 19-vuotias hyökkääjä Jeremiah Streng, jolle on tarjolla isoa roolia hyökkäyksessä.

Keskikentän keskustaan IFK hankki Stoken junioriakatemista ponnistaneen Jake Dunwoodyn, jolla oli myös yhteistä historiaa päävalmentaja Gómezin kanssa. Irlannin pääsarjasta saapuva Dunwoody, 22, on varsin mielenkiintoinen nimi. Kyseessä ei ole mikään hakuammunta, vaan selkeä kohde, jonka HIFK halusi kiinnittää, kun mahdollisuus aukesi.

Keskikentän keskustaan IFK:lla onkin melkoinen ylitarjonta, kun joukkueesta löytyvät jo ennestään Moshtagh Yaghoubi, Jukka Halme, Jani Bäckman sekä Sakari Mattila. Leveyttä löytyy, mutta olisiko katseita pitänyt siirtää muillekin pelipaikoille? Toki esimerkiksi Bäckman ja Mattila pystyvät pelaamaan useammalla pelipaikalla.

Aldayr Hernández oli erinomainen kaappaus HIFK:lta. Kuva: Juha Tamminen.

Toppariosasto vahvistui TPS:stä tulleella Aldayr Hernándezilla, joka oli viime kaudella yksi Palloseuran parhaista joukkueen vaikeasta kaudesta huolimatta. Hernández on väkevä täsmähankinta. Mielenkiintoinen haku oli Ingolstadtin riveistä saapuva 20-vuotias suomalaislupaus Silman El Baset, joka hakee vastuuta lainasopimuksella.

Jos keskikentälle on tunkua, niin laitaosastolle ei niinkään. Real Madridin akatemian läpikäynyt Pipe Saéz, 25, tuo väkevän vaihtoehdon vasemmalle, ja vastuuta tuli jo cupissa runsaasti. Lisäksi Jarosta saapui 20-vuotias Jean Mabinda, mutta kovin montaa takaiskua ei laitaosasto kestä.

Lisää kovaa akatemiakokemusta tuo La Masiassa piipahtanut espanjalaislaituri Juanan Entrena, 24. Entrenan lisäksi laiturin tontille HIFK:hon saapuivat Jusif Ali ja Mosawe Ahadi, joista varsinkin Alille on aukeamassa iso näyttöpaikka.

Kaiken kaikkiaan IFK:n joukkue on muuttunut rajusti, mikä ei voi olla näkymättä alkukaudesta. Pelaajien roolitukset ovat vielä työn alla, ja Gómezilla riittää töitä löytää oikeat pelaajat oikeille paikoilleen.

Uusissa hankinnoissa on kyllä potentiaalia, mutta useamman pelaajan kohdalla on myös flopin uhkakuvat ilmassa. Lisäksi vuoden mittaiset sopimukset eivät helpota jatkuvuuden rakentamista. IFK:lla on Transfermarktin mukaan sopimus kaudesta 2022 vain Sakari Mattilan kanssa, jonka lisäksi Macario Hing-Gloverilla on optio kaudesta 2022.

Pelaajalista

[table id=67]

Pelaajasiirrot – saapuneet

Aldayr Hernández, 25 vuotta, kp
Mistä? TPS
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Jusif Ali, 20 vuotta, lh
Mistä? AC Oulu
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Pipe Sáez, 25 vuotta, lp
Mistä? Las Rozas CF (Espanja)
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Mosawer Ahadi, 20 vuotta, lh
Mistä? FC Espoo
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Jean Mabinda, 20 vuotta, lp
Mistä? FF Jaro
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Matej Hradecky, 25 vuotta, kk
Mistä? SJK
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Keaton Isaksson, 26 vuotta, kk
Mistä? SJK
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Jake Dunwoody, 22 vuotta, kk
Mistä? Derry City (Irlanti)
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Aatu Kujanpää, 22 vuotta, hkk
Mistä? SJK
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Juanan Entrena, 24 vuotta, lh
Mistä? Ilman seuraa
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Calum Ward, 20 vuotta, mv
Mistä? Bournemouth U23 (Englanti)
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Silman El Baset, 20 vuotta, kp
Mistä? Ingolstadt 2 (Saksa)
Laina, kausi 2021

Markus Uusitalo, 23 vuotta, mv
Mistä? FC Honka
Laina, kausi 2021

Jeremiah Streng, 19 vuotta, kh
Mistä? SJK
Laina, kausi 2021

Tino Palmasto, 22 vuotta, kp
Mistä? Grankulla IFK
Laina päättyi

Pelaajasiirrot – lähteneet

Eero-Matti Auvinen, 24 vuotta, kp
Mihin? FC Haka
Pysyvä siirto

Toró, 34 vuotta, kk
Mihin? FF Jaro
Pysyvä siirto

Matias Hänninen, 29 vuotta, lp
Mihin? PK-35
Pysyvä siirto

Nikolas Saira, 21 vuotta, lh
Mihin? AC Oulu
Pysyvä siirto

Tuukka Andberg, 22 vuotta, kp
Mihin? EIF
Pysyvä siirto

Otto Huuhtanen, 20 vuotta, mv
Mihin? FC Honka
Pysyvä siirto

Riku Selander, 26 vuotta, lp
Mihin? EIF
Pysyvä siirto

Arnold Origi, 37 vuotta, mv
Mihin? IL Hödd (Norja)
Pysyvä siirto

Kevin Larsson, 19 vuotta, lh
Mihin? AC Oulu
Pysyvä siirto

Joel Mattsson, 21 vuotta, hkk
Mihin? Vejle (lainattiin kaudeksi 2021 IFK Mariehamniin)
Pysyvä siirto

Sydney Lokale, 20 vuotta, kh
Mihin? Kariobangi (Kenia)
Pysyvä siirto

Adama Fofana, 19 vuotta, lh
Mihin? Vejle
Paluu lainalta

Vitinho, 22 vuotta, lh
Mihin? Vejle
Paluu lainalta

Foday Manneh, 20 vuotta, kh
Mihin? Vejle
Paluu lainalta

Joel Mero, 25 vuotta, kp
Ilman seuraa

John Fagerström, 22 vuotta, lh
Ilman seuraa

Jabar Sharza, 26 vuotta
Ilman seuraa

Ketkä ovat HIFK:n suurimmat tähdet? Entä kuka lyö läpi ensi kaudella? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla tähtipelaajien esittely ja läpimurtopelaaja”]

Olet kausiennakon sivulla 3.

Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

Tähdet

Erikson Carlos, ”Tiquinho”

Kolmannen kautensa HIFK:ssa aloittava 26-vuotias brassihyökkääjä on iskenyt Veikkausliigassa 11 maalia ja antanut seitsemän maalisyöttöä 29 ottelussa. Tiquinho on ollut talven peleistä pääasiassa sivussa, mutta kauden alkaessa hänen harteillaan on iso vastuu maalinteosta.

Tiquinhon jalat tikkaavat kuin ompelukone. Kuva: Juha Tamminen.

Viime kausi meni loukkaantumisen takia pilalle. Räjähtävästä lähtönopeudestaan tunnettu Tiquinho on tärkeä pelaaja IFK:lle positiivisissa tilanteenvaihdoissa. Paremmalla viimeistelyllä maaleja olisi tullut huomattavasti enemmän. Mikäli osumatarkkuus paranee, voi Tiquinho olla korkealla maalipörssissä.

Matej Hradecky

Hradeckyn veljeskatraan nuorimmainen on kärsinyt urallaan lukuisista vakavista loukkaantumisista. Ilman niitä hän pelaisi varmasti jo ulkomailla. Hradecky lukee peliä todella hyvin keskikentän keskustassa. Hän rytmittää peliä erinomaisesti. Lisäksi tekniset ominaisuudet ovat sarjan parasta a-luokkaa.

Matej Hradecky on päävalmentaja Joaquin Gómezin luottopelaaja. Kuva: Juha Tamminen.

Viime kaudella SJK:ssa Hradecky sai pitkästä aikaa pelata terveenä. Gómezin alaisuudessa Hradecky sai paljon vastuuta Seinäjoella, ja miehen omien sanojen mukaan Gómez oli tärkein syy siirtoon HIFK:hon. Iso rooli on tarjolla myös Helsingissä.

Hradeckyn pitkäaikainen unelma ulkomaan kentistä on romuttunut kerta toisensa jälkeen erinäisiin vammoihin. Nyt alla on ehjä kausi sekä harjoituskausi. Jos vain Hradecky pysyy ehjänä, siirto ulkomaille on tosiasia kauden 2021 jälkeen, ehkä jo aiemmin.

Läpimurtopelaaja – Jusif Ali

Nuoresta iästään huolimatta Jusif Ali on ehtinyt nähdä jo paljon. Vasta 20-vuotias laituri on käväissyt niin kroatialaisessa suurseurassa Dinamo Zagrebissa kuin kyproslaisessa Pafosissa, mutta läpimurto on odottanut vielä itseään. Ilveksessä Ali ei lopulta saanut itsestään parasta irti.

Joko nyt, Jusif Ali? Kuva: Veikkausliiga.

Seurasiirtoja on myös ollut sen verran, että keskittyminen arkeen on ollut koetuksella. Nyt Ali on saanut rauhassa harjoitella HIFK:ssa, jossa minuutteja on tullut cupin peleissä varsin mukavasti. Ali myös iski osuman derbyssä HJK:ta vastaan. Vastuuta on luvassa, mutta nyt Alin on myös vastattava huutoon.

Lisäksi SJK:sta lainalla pelaava hyökkääjä Jeremiah Streng kärkkyy läpimurtoa Helsingin kirkkaissa valoissa. Streng kilpailee peliajasta Sakari Tukiaisen ja Erikson Carlosin kanssa keskushyökkääjänä. Alkukaudesta voi hyvin aueta näyttöpaikkoja. Onnistumiset voivat nopeasti nostaa Strengin jopa ykköshyökkääjäksi.

Miten HIFK pelaa ja minkälaisella ryhmityksellä? Entä mikä on HIFK:n ihanneavaus? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla valmennus, peliryhmitys sekä ihanneavaus”]

Olet kausiennakon sivulla 4.

Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

Ensimmäinen päävalmentajapesti ja heti valtava työmaa

Joaquin Gómez rakentaa uudenlaista HIFK:ta. Kuva: Veikkausliiga.

Valmennusryhmä

 • Päävalmentaja: Joaquin Gómez
 • Valmentaja: Antti Niemi
 • Valmentaja: Tommi Ekmark
 • Fysiikkavalmentaja: Risto-Matti Toivonen
 • Analyytikko: Olli Orvasto

Suomessa ja Englannissa uraa tehnyt Joaquin Gómez, 34, on Veikkausliigan nuorin valmentaja, mutta kokemusta löytyy kovistakin karkeloista. Silti HIFK-pesti on Gómezille ensimmäinen päävalmentajana, ja se tuo aina omat haasteensa. Haasteita ei ainakaan auta se, että HIFK lähtee käytännössä täysin nollista alkavaan kauteen.

Toisaalta puhdas pöytä on ehkä jopa hyvä asia. Gómez on saanut vaikuttaa joukkueeseen, mikä näkyy talven hankinnoissa. Matej Hradecky, Keaton Isaksson ja Jake Dunwoody ovat Gómezin näköisiä pelaajia, jotka hankittiin ennen kaikkea pelin keskiöön. Gómez haluaa lähtökohtaisesti pysyä pallossa, mutta nopeat positiiviset tilanteenvaihdot tulevat olemaan isossa roolissa, kun IFK haluaa tehdä maaleja.

Gómez työskenteli viime kaudella SJK:ssa Jani Honkavaaran tiimissä. Lisäksi kokemusta löytyy Pikkuhuuhkajista Juha Malisen valmennusryhmästä. Honkavaaran ja Malisen kanssa suomalainen jalkapallo ja kulttuuri ovat tulleet tutuiksi. Se auttaa paljon.

Löytyy CV:stä myös englantilaisseurat Luton, Derby, Brighton ja Stoke, joissa Gómez on työskennellyt. Oppia on kertynyt muun muassa Sami Hyypiältä, Chris Hughtonilta ja ennen kaikkea Nathan Jonesilta, jonka kanssa Gómez työskenteli pisimpään.

Gómez teki HIFK:n kanssa kauden 2021 kattavan sopimuksen, johon kuuluu optio kaudesta 2022. IFK haluaa Gómezin myötä ottaa täysin uudenlaisen suunnan seurana. Pelillinen identiteetti muovautuu, ja seura haluaa olla kilpailullinen vaihtoehto nuorille, eteenpäin hamuaville pelaajille. Helppoa se ei tule olemaan, mutta pitkästä aikaa helsinkiläisseuralla on pidempiaikainen prosessi käynnissä.

Antti Niemi tuo kokemusta HIFK:n nuoreen valmennusryhmään. Kuva: Juha Tamminen.

Talvella Gómez on panostanut puolustamisen orgainsointiin, mikä on varmasti kautta ajatellen järkevä ratkaisu. Uuden pelisysteemin ajaminen sisään on vielä pahasti kesken, mutta vahva puolustusmuoto antaa turvaa ja pohjan, jonka päälle rakentaa. HIFK haluaa olla proaktiivinen ja prässätä aggressiivisesti. Se on kunnianhimoinen tavoite, jonka sisään ajaminen voi ottaa aikaa.

HIFK teki kovan värväyksen valmennuspuolelle, kun Huuhkajien maalivahtivalmentaja Antti Niemi liittyi joukkueen valmennusryhmään. Niemi tuo valtavasti kokemusta nuoreen valmennusryhmään, jota vahvisti vielä kauden alun kynnyksellä Tommi Ekmark.

Ekmarkilla on hieman poikkeuksellinen kaksoisrooli. Ekmark nimittäin työskentelee myös Kakkosessa pelaavan Atlantiksen päävalmentajana kaudella 2021. Liekö sitten Atlantiksen ja HIFK:n välillä pelaajaliikennettä tiedossa? HIFK:n oma kakkosjoukkue pelaa nimittäin Kolmosessa.

Talven aikana valmennustöitä HIFK:ssa haisteli myös joukkueen kapteeni Hannu Patronen, jonka päävastuu kuitenkin on yhä vielä kentän puolella.

Peliryhmitys – muoto

HIFK:n päävalmentaja Gómez on kertonut haluavansa ajaa sisään kahdesta kolmeen erilaista pelijärjestelmää. Talvella cupin peleissä HIFK pelasi käytännössä 3-4-2-1 tai 3-4-3-muodoilla. Ylimmän oksan laitapelaajat leikkasivat sisään kymppialueen taskuihin. Puolustaessa wingbackit laskivat topparien kanssa viiden pelaajan linjaan.

Vielä ei ole nähty oikeastaan kovinkaan paljon muita ryhmityksiä Gómezilta, mutta niitä voi olla luvassa kauden edetessä ja pelin kehittyessä. Gómez haluaa joukkueensa olevan joustava ryhmitysten suhteen. Pelaajien ominaisuudet halutaan maksimoida, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että ryhmitys voi elää vahvasti valittujen pelaajien mukaan.

Esimerkiksi jos Keaton Isaksson pelaa niin sanottuna laiturina, hakeutuu hän selkeästi enemmän keskustaa kohti avaten wingbackille tilaa nousuille.

Hongasta lainattu Markus Uusitalo kantaa vastuuta HIFK:n maalilla. Kuva: Juha Tamminen.

Maalilla vastuuta kantavat Markus Uusitalo sekä Calum Ward. Päävastuu on näillä näkymin Uusitalolla, jolle on nyt aukeamassa todellinen näyttöpaikka. Hongassa ja HJK:ssa Uusitalo jäi aina kakkosveskarin rooliin. Lupaava Ward saattaa väläytellä, mutta oppia tulee jo pelkästään työskentelystä Antti Niemen kanssa.

Topparilinjassa Aldayr Hernández on varma avauksen pelaaja. Kokeneet sotaratsut Hannu Patronen, Sakari Mattila sekä Jukka Halme saanevat kaikki vastuuta, mutta kova pelitahti tuottaa varmasti haasteita. Lisäksi Patrosen, Mattilan ja Halmeen peluuttaminen samaan aikaan on iso riski vähänkään nopeampia hyökkääjiä vastaan.

Varsinkin, kun IFK haluaa prässätä korkealta, nousee puolustuslinjakin korkealle. Tällöin kolmen topparin linjan taakse syntyy suuria tiloja. Eivätkä Halme, Mattila tai Patronen ole mitään pikakiitureita. Näin ollen Hernández saa ottaa kontolleen juoksukilvat.

Mattila kuntoutuu vielä loukkaantumisesta, joten häntä ei ainakaan kauden alussa kentällä nähdä. Myös Patronen on kärsinyt vammoista, joten topparin tontille on vahvasti nousemassa Tino Palmasto.

Oikean wingbackin rooliin voi lähes varmasti laittaa Macario Hing-Gloverin nimen. Cupissa isoja minuutteja tahkonnut laitapelaaja missasi viime kauden polvivamman takia, mutta nyt hän on kunnossa. IFK:n laitaosasto ei kovinkaan montaa loukkaantumista kestä, eikä Hing-Gloverille välttämättä ole kauheasti lepoa luvassa.

Vasemmalla puolella wingbackin roolissa isoa vastuuta sen sijaan kanta talven espanjalaishankinta Pipe Sáez. Jarosta tullut 20-vuotias Jean Mabinda saanee kovassa ottelutahdissa myös minuutteja. Lisäksi monipuolisuuden ruumiillistuma Jani Bäckman antaa yhden vaihtoehdon myös wingbackin tontille.

Keskikentän keskustaan miehiä on sitten enemmänkin. Suurinta vastuuta kantavat Matej Hradecky, Moshtagh Yaghoubi sekä Jake Dunwoody. Leveyttä tuovat tarpeen tullen Halme, Mattila, Bäckman sekä Keaton Isaksson, joka viihtynee enempi hyökkäävissä rooleissa. Aatu Kujanpään minuutit voivat jäädä vähäisiksi, ellei loukkaantumissuma iske. Kujanpää tarjoaa myös hieman erilaisen vaihtoehdon hyökkäävämpänä pelaajana.

Yaghoubi-Hradecky-parivaljakolta voi odottaa keskikentän keskustassa paljon. Lähtökohtaisesti pelaajien ominaisuudet tukevat hyvin toisiaan ja syöttövalikoima on liigan eliittiä.

Sakari Tukiainen oli viime kaudella HIFK:n paras maalintekijä. Kuva: Juha Tamminen.

Laidoilta keskustaan leikkaavat Jusif Ali sekä Juanan Entrena. IFK:n menestymisen kannalta espanjalaisen Entrenan onnistuminen voi nousta avainasemaan. Isaksson saanee myös runsaasti vastuuta sisäänleikkaavana laiturina. Lisäksi Bäckman nähtäneen myös tässä roolissa joissain peleissä. Vastustajasta riippuen saatetaan Erikson Carlos myös nähdä laidalla tuomassa nopeutta.

Kärjessä IFK:lla on melko tasavahva kilpailutilanne kauden alla. Sakari Tukiainen, Carlos ja Jeremiah Streng ovat kaikki hieman erilaisia hyökkääjätyyppejä, joten Gómezin peluutus saattaa vaihdella paljonkin vastustajasta riippuen.

Tukiainen tuo fyysisyyttä ja pääpelivoimaa, kun taas esimerkiksi Carlos on erinomainen tilanteenvaihtokohde nopeissa hyökkäyksissä. Streng on tietynlainen hybridivaihtoehto, ja hän pystyy tuomaan valeysin vaihtoehdon.

HIFK:n ihanneavaus (3-4-2-1)

HIFK:n ihanneavauskokoonpano kaudella 2021.

Monenneksi HIFK sijoittuu ensi kaudella? Mitä haasteita voi olla luvassa? Entä mitä mahdollisuuksia? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla arvio sijoituksesta”]

Olet kausiennakon sivulla 5.

Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

Hyvän ja huonon päivän ero määrittelee kauden

HIFK:n 12. kenttäpelaaja on Stadin Kingit, jotka tuovat joukkueelle ison kotiedun. Kuva: Juha Tamminen.

Sija: 7

HIFK lähtee kauteen vähintäänkin haastavasta tilanteesta. Pöytä on putsattu. Joaquin Gómezin palkkaus päävalmentajaksi oli hyvä haku, mutta vielä on turha puhua menestyksestä. IFK on yhä rakennusvaiheessa, niin seurana kuin pelillisestikin. Seura hakee omaa identiteettiään yhä, vaikka brändi on yksi Suomen urheilukentän vahvimmista.

Jalkapallopuoli ei vain ole vielä saanut hyödynnettyä brändin arvoa toivotulla tavalla. Kentän puolella kaikki laitettiin uusiksi Gómezin ja valtavan pelaajarumban myötä. Rakennustyö ottaa aikaa.

Ylempi loppusarja olisi valtava yllätys, mutta toisaalta alemman loppusarjan pelit pienoinen pettymys, jos pelaajalistaa katsotaan. Paljon riippuu siitä, miten nopeasti Gómez saa pelitavan toimimaan. Potentiaalia löytyy, mutta ailahtelua tullaan varmasti näkemään. Mitä pienemmäksi Gómez saa IFK:n hyvän ja huonon päivän eron, sitä korkeammalla seura on sarjataulukossa.

Mahdollisuudet

Vahva puolustus ja keskikentän keskusta ovat usein olleet voittavan joukkueen peruspilareita. IFK:n keskuspuolustus on pysynyt hyvin koossa, vaikka Mattilan, Patrosen ja Jukka Halmeen puutteet saattavat tulla näkyviin nimenomaan aggressiivisessa prässäämisessä. Toisaalta Aldayr Hernández oli väkevä täsmähankinta topparilinjaan.

Keskikentän keskustaan IFK:lla riittää leveyttä ja avaukseen myös huippulaatua. Hradecky-Yaghoubi-kaksikon ympärille on hyvä rakentaa pallollista pelaamista. Pelin keskusta on ehdottomasti IFK:n vahvuus.

Moshtagh Yaghoubi on parhaimmillaan loistava, mutta pysyykö fokus peruasioissa? Kuva: Juha Tamminen.

Jos ja kun kannattajat aikanaan pääsevät taas katsomoon, on se HIFK:lle todella merkittävä asia. IFK:lla on sarjan parhaat kannattajat, jotka tuovat kotietua. Jokainen tähtirintaa kantava pelaaja haluaa tehdä ratkaisevan maalin Stadin Kingien edessä.

Haasteet

Uuden pelitavan ajaminen sisään vie aikaa. Joaquin Gómez on pätevä valmentaja, joka voi hyvin tehdä vielä pitkän ja komean uran, mutta ensimmäinen päävalmentajapesti sisältää aina haasteita.

IFK rakentaa vielä tulevaa, mutta joukkueessa on vain yksi pelaaja (Sakari Mattila), jolla on sopimus kaudesta 2022. Gómezilla on sentään optio kaudesta 2022, mutta IFK:n sopimustilanne ei varsinaisesti vakuuta jatkuvuuden kannalta. Onko IFK todella rakentamassa tulevaa vai vain selviytymässä jälleen yhdestä pääsarjakaudesta?

Kuinka monta ottelua Sakari Mattila pystyy pelaamaan kaudella 2021? Kuva: Juha Tamminen.

Pelaajapuolelta löytyy myös kysymysmerkkejä. Puolustuslinjasta löytyy loukkaantumisherkkiä pelimiehiä, kuten Mattila ja Patronen. Lisäksi keskikenttäpelaaja Hradeckyn loukkaantumishistoria on karmiva. Yaghoubi sai viime kaudella pelattua ehjän kauden, mutta säilyykö keskittyminen myös tällä kaudella perusasioissa?

Kaikki edellä mainitut pelimiehet ovat valtavan isossa roolissa IFK:n menestymisen kannalta. Kysymys kuuluukin, kuinka monessa pelissä nelikko pelaa ensi kaudella ehjänä? Lopullinen vastaus määrittää IFK:n kautta hyvin vahvasti.

[td_block_11 custom_title=”HIFK-uutiset” tag_slug=”hifk” limit=”2″ ajax_pagination=”load_more”]