Jalkapallo-otteluista lyhyempiä? – Euroopan Superliigan puheenjohtaja Florentino Pérez huolestui nuorista ja teki radikaalin ehdotuksen

© Kuva: Getty Images

Euroopan Superliiga on saanut osakseen runsasta vastustusta niin kattojärjestöjen, poliitikkojen kuin etenkin kannattajien taholta. Maanantai-iltana kuitenkin myös puolustus sai puheenvuoron, kun ensimmäiseksi Superliigan puheenjohtajaksi valittu Florentino Pérez antoi espanjalaisella Mega-kanavalla pitkän, puolitoistatuntisen haastattelun El Chiringuito de Jugones -ohjelmassa.

74-vuotias Pérez on reilusti yli kahden miljardin euron omaisuudellaan yksi Espanjan varakkaimmista henkilöistä. Real Madridia jo pitkään johtanut Pérez vakuuttaa, että Euroopan Superliigan rahavirroista eivät hyötyisi suinkaan ainoastaan maailman rikkaimmat jalkapalloseurat, vaan myös pienemmät seurat.

– Vetovoimaisinta on se, kun me suurseurat pelaamme keskenämme. Teemme sen pelastaaksemme jalkapallon, joka elää kriittisiä aikoja. Rahaa tulee televisioinnista, ja se raha on kaikille. Jos huipulla olevilla seuroilla on rahaa, se valuu myös alaspäin, Pérez väitti.

Peréz kertoi haastattelussa, kuinka Euroopan seurajoukkueiden järjestö ECA on arvionut seurojen menettäneen koronapandemian vuoksi viisi miljardia euroa. Real Madridin omat tappiot ovat olleet tänä aikana 400 miljoonaa euroa.

– Kun ainoat jäljellä olevat tulot ovat TV-tulot, on tehtävä otteluista houkuttelevampia. Se oli työmme lähtöpiste. Tulimme johtopäätökseen, että perustamalla arkisin pelattavan Superliigan Mestarien liigan tilalle voisimme onnistua korvaamaan menetetyt tulot, Pérez perusteli.

Ensimmäisiä vihjeitä suunnitteilla olevasta Superliigasta tihkui julkisuuteen Football Leaksin paljastusten myötä jo marraskuussa 2018. Pérez kuitenkin perustelee uudistustarvetta nimenomaan koronapandemialla, joka on ”ajanut kaikki seurat tuhon partaalle”.

– Ymmärsimme, että meidän täytyi tehdä tästä lajista kiinnostavampi maailmanlaajuisesti. Olimme kaikki siitä yhtä mieltä. Kiinnostus Mestarien liigaa kohtaan oli hiipumassa. FIFA reagoi aikanaan perustamalla Euroopan Cupin ja nyt me olimme samanlaisessa tilanteessa.

Tuote neljälle miljardille fanille

Pérez korosti haastattelussa etenkin jalkapallon laajaa kasvupotentiaalia, vedoten globaalisti ”neljään miljoonaan faniin”. Hän oli erityisen huolissaan nuorista, jotka eivät innostu jalkapallosta riittävästi. Yksi Pérezin ratkaisumalleista olisi radikaali: otteluiden lyhentäminen.

– Televisio on väline, jonka täytyy muuttua nykyaikaan sopivaksi. 40 prosenttia nuorista ei ole kiinnostunut jalkapallosta, koska tarjolla on liikaa huonotasoisia otteluita. He valitsevat muita alustoja. Minäkään en jaksa katsoa joitain otteluita.

– Meidän täytyy analysoida, miksi 16-24 -vuotiaita ei kiinnosta jalkapallo. He sanovat, että ottelut kestävät liian pitkään. Jos nuoret eivät jaksa katsoa koko peliä, se johtuu siitä, että pelit eivät ole tarpeeksi kiinnostavia. Tai sitten meidän täytyy lyhentää otteluita, Pérez ehdotti.

Pérez karttoi Superliigan kutsumista suljetuksi liigaksi, sillä 20 joukkueesta vain 15:lla olisi kilpailuun automaattinen ja vakinainen paikka.

– Myös Napolilla tai Romalla olisi oikeus päästä mukaan. Jos ei yhtenä vuonna, niin sitten seuraavana. Rahaa tulee kuitenkin siksi, koska 15 vakituista osallistujaa pelaa joka viikko keskenään. Siitä ei spektaakkeli parane. Millään urheilulajilla ei ole neljää miljardia potentiaalista seuraajaa.

– Tämä liiga luodaan jalkapallon pelastamiseksi ja se perustuu solidaarisuudelle. Se ei ole vain rikkaille. Tämä on ainoa keino pelastaa pienet seurat, keskikokoiset seurat ja suuret. Olemme sen velkaa neljälle miljardille fanille, jotka haluavat lisää kilpailullisuutta ja spektaakkeleja, Pérez esitti.

”Tämä on pyramidi”

Real Madrid -pomo lupasi UEFA:lle alustavasti Superliigan tuotoista 120 miljoonan potin. Jos Superliigan kannattavuus nousee, voisi UEFA:n osuus kasvaa 3-4 kertaa suuremmaksi. Statistan mukaan UEFA sai Mestarien Liigasta kaudella 2018-2019 TV-tuloja yhteensä reilut 2,4 miljardia euroa, joten voitolle sen voisi olla tässä kuviossa vaikeaa jäädä.

– Me teemme tämän pelastaaksemme jalkapalloilun. Aiomme puhua UEFA:n ja FIFA:n kanssa, kuten tiedotteessamme kerroimme. En ymmärrä heidän suuttumustaan.

– UEFA työskentelee eri tavalla. Kukaan ei ymmärrä sitä, eikä UEFA luo tuloja jalkapallon pelastamiseksi. Tämä (Superliiga) on kaikkien pelastamiseksi, ei vain Madridin ja suurimpien seurojen. Superliiga on tärkeä askel, jotta jalkapallo voi jatkua vielä sata vuotta. Voi olla, ettemme onnistu tässä, tiedämme sen, mutta aiomme yrittää.

– UEFA:a ei tunneta läpinäkyvyydestään. Monopolin täytyy loppua, sillä jalkapallo on vaarassa. Jos suuret voittavat, kaikki voittavat. Tämä on pyramidi, Pérez jatkoi.

Siihen Pérez ei usko alkuunkaan, että UEFA toteuttaisi uhkauksensa heittää tulevina päivinä Real Madridin, Chelsean ja Manchester Cityn ulos tämän kevään Mestarien liigan välieristä.

– Madridia ei heitetä ulos Mestarien liigasta. Ei Madridia eikä ketään muutakaan. Laki suojelee meitä. Olen siitä täysin varma.

Pérezin mukaan Euroopan Superliiga voisi käynnistyä jo tämän vuoden elokuussa, jos UEFA:n kanssa löytyy asiasta yhteisymmärrys.

Lähde: Mundo Deportivo


PÄIVÄN VIHJE: CHELSEA – ARSENA

Onko Arsenal paikallistaistelussa helppo pala huippuvireiselle Chelsealle?