”Kivaa saada Kalle takaisin” – Superliiga-järkytyksestä toipuva ECA ilmoitti jatkokuvioistaan, Aki Riihilahti tutusti mukana

© Kuva: Getty Images

Euroopan jalkapalloseurojen yhdistys ECA sai järkyttyä monen muun tavoin, kun 12 eurooppalaista suurseuraa (Manchester City, Manchester United, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham, Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid, Juventus, Internazionale, AC Milan) ilmoitti perustavansa uuden Euroopan Superliigan (lue uutinen). Ilmoitus tuli vain puolisen vuorokautta ennen kuin UEFA tiedotti omasta Mestarien liigan formaattiuudistuksestaan – eikä ajoitus varmasti ollut sattumaa.

Pian päätöksen jälkeen kaikki edellämainitut 12 äärimmäisen vaikutusvaltaista seuraa erosivat ECA:sta. Itsestäänselvästi paikkansa jätti myös Juventus-pomo Andrea Agnelli, joka oli vetänyt kulisseissa kaksoisroolia. ECA:n puheenjohtajana toiminut Agnelli oli ollut toteuttamassa UEFA:n uudistusta läheisessä yhteistyössä UEFA:n puheenjohtaja Aleksander Ceferinin kanssa, mutta nyt hänestä tuli Euroopan Superliigan varapuheenjohtaja.

Maanantai-iltapäivänä ECA:n oli pakko pyrkiä palaamaan takaisin arkeen. Se julkaisi kotisivuillaan tiedotteen, jossa se totesi johtokuntansa ”tuomitsevan yksimielisesti poistuvien jäsenten toimet”. Niitä se pitää omaa etua tavoittelevina, haitallisina jalkapalloilun hyvinvoinnille sekä ECA:n arvojen vastaisina.

– Me uskomme, että eurooppalaista seurajoukkuejalkapalloilua voidaan uudistaa järjestelmän sisältä käsin siten, että saavutamme kaikkien osallisten kannalta parhaan lopputuloksen, tiedotteessa todettiin.

ECA:n johtokunta korosti ECA:n roolia ainoana Euroopan johtavien seurojen laillisena ja täysin tunnustettuna edustajana. Se myös nimitti uuden johtokunnan, jossa yhtenä kuudesta jäsenestä on edelleen HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti. Muut jäsenet ovat
Nasser Al-Khelaifi (Paris Saint-Germain), Michael Gerlinger (Bayern München), Edwin van der Sar (Ajax), Dariusz Mioduski (Legia Varsova) sekä Michele Centenaro (riippumaton johtokunnan jäsen).

ECA:n aktiivitoimintaan palaa sen kunniapuheenjohtaja Karl-Heinz Rummenigge, jota ECA esittää Agnellin korvaajaksi UEFA:n hallituksessa, toisena kahdesta ECA:n edustajasta. Rummeniggen ja Gerlingerin osallisuus ECA:n johdossa on edelleen vahva signaali siitä, että Bayern München ei ole lähdössä tässä vaiheessa Euroopan Superliigan joukkueiden kelkkaan. Aki Riihilahti oli twiittinsä perusteella Rummeniggen paluusta erityisen mielissään.

– Olen iloinen, että Kalle Rummenigge tekee paluun, jotta pääsemme taas puhumaan enemmän jalkapallosta, Riihilahti kirjoitti.

Samassa yhteydessä ECA ilmaisi selkeän tukensa UEFA:n europeliuudistukselle, jonka on määrä astua voimaan kaudesta 2024-2025 lähtien. ECA:n uudesta puheenjohtajasta päätetään lähiaikoina.


PÄIVÄN VIHJE: CHELSEA – ARSENA

Onko Arsenal paikallistaistelussa helppo pala huippuvireiselle Chelsealle?