Kun muut vastustavat, numerot puhuvat Euroopan Superliigan puolesta – osallistujien pörssikursseissa kunnon pomppaus

© Kuva: Getty Images

Sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä virallisesti laukaistu hanke Euroopan Superliigan perustamisesta on saanut osakseen ankaraa vastustusta lähes joka suunnalta: FIFA:sta, UEFA:sta, merkittäviltä liigaorganisaatioilta, poliitikoilta, entisiltä ja osin nykyisiltäkin pelaajilta sekä etenkin kannattajilta.

Heitäkin silti löytyy, jotka Euroopan Superliigaan uskovat. Etenkin Manchester Unitedin ja Juventuksen osakkeiden arvo nimittäin pomppasi tuntuvasti ylöspäin heti Superliiga-hankkeen tultua julki. Olettaa sopi, että tämä mielipide on myös melko painava, sillä 12 perustajaseuran pomot kuuntelevat luultavasti tarkalla korvalla, kuinka markkinat ideaan suhtautuvat.

Manchester Unitedin osakkeen arvo nousi 11 prosentilla ja Juventuksen peräti 18 prosentilla. Unitedin osakkeen hinta nousi 1,56 dollarilla yhteensä 17,72 euroon ja Juventuksen 14 sentillä 91 senttiin. Unitedin osakkeiden kokonaisarvo kasvoi 289 miljoonalla dollarilla ja Juventuksen 216 miljoonalla eurolla. Yhteensä näiden kahden seuran pörssimarkkina-arvo loikkasi jopa 550 miljoonalla dollarilla nopeasti hankkeen julkitulon jälkeen.

Sijoittajia innostaa todennäköisesti erityisesti se, kuinka rahakkaita TV-sopimuksia Euroopan Superliigan uskotaan toteutuessaan saavan.

Evening Standardin haastattelema jalkapalloanalyytikko ja Square1 Consulting-yrityksen puheenjohtaja David Bick uskoo kuitenkin pörssikurssien nousun perustuvan ”naiiviin uskoon” Euroopan Superliigan toteutumisesta. Bick itse ei suunnitelmaan usko.

– En yksinkertaisesti näe sen toteutuvan. En ole ikinä nähnyt projektia, joka on tuomittu noin laajasti, noin nopeasti, Bick kommentoi.

– Kannattajien suurin kiinnostus kohdistuu kotimaiseen jalkapalloon. Kuinka monta kertaa vuodessa ihmiset haluavat nähdä Man Unitedin pelaavan Atlético Madridia vastaan?

Euroopan Superliigan tärkein rahoittaja on yhdysvaltalaispankki JP Morgan, ja sen vastanimitetyssä viisihenkisessä johtokunnassa istuu kolme yhdysvaltaista äveriästä liikemiestä. David Bickin mielestä ajatusmaailma on kuitenkin liian erilainen Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä.

– He näyttävät katsovan asiaa amerikkalaisten silmälasien läpi. He eivät vaikuta tunnustavan, että täällä ei innostuta suljetuista sarjoista. Eurooppalainen jalkapallo kukoistaa nousujen ja putoamisten tuoman jännityksen takia, ei pelkille ”kutsuvieraille” varatun NFL-tyylisen mallin vuoksi.

Mielenkiintoista on, että myös Borussia Dortmundin osakekurssi pomppasi huomattavasti heti maanantaiaamuna pörssien avauduttua. Sijoittajat ilmeisesti spekuloivat, että Dortmundkin vielä Superliigaan liittyisi, vaikka seura sanoutuikin hankkeesta maanantaina jyrkästi irti. Toki on mahdollista sekin, että osakkeen arvonnousu perustuu kieltäytymiseen Superliigasta ja solidaarisuuteen Bundesliigaa ja UEFA:a kohtaan.


PÄIVÄN VIHJE: CHELSEA – ARSENA

Onko Arsenal paikallistaistelussa helppo pala huippuvireiselle Chelsealle?