Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

__tcfapi('addEventListener', 2, function(tcData, success) { if (success) { if (tcData.eventStatus == 'useractioncomplete' || tcData.eventStatus == 'tcloaded') { var hasStoreOnDeviceConsent = tcData.purpose.consents[1] || false;

if (hasStoreOnDeviceConsent) {

( function( d ) { var js, s = d.getElementById( 'outstream' ); js = d.createElement( 'script' ); js.async = true; js.src = '//s1.adform.net/banners/scripts/video/outstream/inview.js'; js.setAttribute( "data-pmp-id" , adformID ); s.appendChild( js ); } )( window.document );

( function( window, document, Adform ) { window._adform = window._adform || [];

_adform.push( [adformID+'.ad.ready', function() { document.getElementById( 'outstream' ).style.marginBottom = "16px"; }]);

_adform.push( [adformID+'.pmp.empty', function() { // adform empty console.log( 'adform ' + adformID + ' was empty, loading BB' );

( function( d ) { var js, s = d.getElementById( 'outstream' ); js = d.createElement( 'script' ); js.async = true; js.src = 'https://wonderus.bbvms.com/a/' + bbScript; s.appendChild( js ); } )( window.document );

// end adform empty }]); })( window, document, ( Adform = window.Adform || {} ) ); } } }

});

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

Seinäjoen Jalkapallokerho
 • Perustettu: 2007
 • Stadion: OmaSp Stadion
  • Kapasiteetti: 5 817
 • Pelaajabudjetti kaudella 2021: 900 000 euroa
 • Kotiasu: Musta
 • Vierasasu: Valkoinen
 • Mestaruudet: 1
 • Hopeaa: 1
 • Pronssia: 1

Karmea alkukausi kääntyi siedettäväksi loppukaudeksi

SJK sijoittui Jani Honkavaaran ensimmäisellä kaudella seitsemänneksi. Kuva: Juha Tamminen.
 • Veikkausliiga: seitsemäs
 • Pisteet: 29
 • 8 voittoa, 5 tasapeliä, 9 tappiota
 • Maaliero 27-29
 • Suomen Cup: alkulohko

Jani Honkavaara palasi pitkän reissun jälkeen takaisin synnyinsijoilleen. Moni odotti, että Honkavaara ratkoo pitkään rämpineen SJK:n ongelmat heti ensimmäisellä kaudellaan, mutta näin ei tapahtunut. Taaperrus jatkui myös Honkavaaran alaisuudessa.

SJK sijoittui lopulta seitsemänneksi jääden mestari HJK:sta peräti 19 pistettä. Mitaleihinkin matkaa kertyi 12 pistettä. Viime kaudella SJK ilmoitti pelaajabudjetikseen 900 000 euroa, mikä oli sarjan toiseksi suurin. Rahoille ei varsinaisesti saatu toivottua vastinetta seitsemännellä sijalla.

Honkavaara ei kuitenkaan kokenut edeltäjiensä kohtaloa SJK:ssa. Potkuja ei nähty, vaikka kauden alkupuolisko oli suorastaan karmea. SJK voitti ensimmäisestä 11 ottelustaan vain yhden, kun TPS kaatui kauden avauksessa maalein 1-0. Sen jälkeen SJK pelasi kymmenen ottelua voitoitta, viisi tasapeliä ja viisi tappiota.

Kauden toisella puoliskolla SJK alkoi voittaa otteluita ja tilanne häntäpäässä alkoi helpottaa. Pahimmillaan SJK oli 11 ottelun jälkeen sarjassa karsijan paikalla toiseksi viimeisenä. HJK-tappio nosti hikikarpalot Honkavaaran otsalle. Paine alkoi kasvaa, mutta sen jälkeen kurssi muuttui neljän ottelun voittoputkella. Tuo voittoputki pelasti ehkäpä Honkavaaran työpaikan tai vähintäänkin SJK:n kauden totaaliselta farssilta.

SJK hävisi kaudella 2020 kuudesti yhden maalin erolla. Honkavaaran asemaa varmasti helpottivat vahvat tulokset kärkipään joukkueita vastaan. SJK voitti kahdesti hopealle sijoittuneen Interin. Lisäksi SJK venyi tasapeleihin Honkaa, KuPS:ia sekä Ilvestä vastaan. HJK oli Kerholle vaikein vastustaja kahden tappion myötä. RoPS oli ainoa joukkue, jonka SJK onnistui voittamaan molemmissa otteluissa.

Suomen Cup antoi talvella 2020 osviittaa vaikeasta kaudesta, kun SJK jäi ennen kauden alkua cupin karsinnassa alkulohkoon.

Mitä siirtoja SJK teki talvella? Entä ketkä jättivät joukkueen kauden jälkeen? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla talven siirrot ja pelaajalista”]

Olet kausiennakon sivulla 2.

Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

Hakuammuntaa ulkomailta – onko pelaajapolitiikassa peiliin katsomisen paikka?

SJK on ollut suhteellisen rauhallinen talven aikana, mutta toisaalta seura vahvisti rivejään jo viime kauden loppupuolella. Tietynlainen punainen lanka pelaajahankinnoista tuntuu kuitenkin puuttuvan tai ainakin parin hankinnan kohdalla on vahva flopin leima ilmassa.

Lisäksi tulleiden pelaajien kohdalla sopimukset kattavat vain tulevan kauden, joten kovinkaan selkeää jatkuvuutta niistä on vaikea lukea. SJK:n toimistolla töitä riittää muutenkin sopimustilanteen kanssa, sillä artikkelin kirjoitushetkellä vain neljällä pelaajalla on Transfermarktin mukaan sopimus kaudesta 2022.

Seinäjoella saatetaan joutua vielä tuskailemaan myös SK-pelaajien (Suomessa kasvatettu) kanssa. SK-pelaajien sääntö menee niin, että otteluun merkittävistä pelaajista vähintään puolet pitäisi olla SK-pelaajia. Lisäksi näistä pelaajista vähintään neljän on käytävä kentällä ottelussa.

Pyry Hannola haluaa kantaa vastuuta lainalla SJK:ssa. Kuva: Juha Tamminen.

SJK:n ainoa kotimainen pelaajahankinta (jos akatemiahankintoja ei lasketa) on Pyry Hannola, joka saapui Seinäjoelle vuoden mittaisella lainalla. Hannola, 19, saattaa olla yksi SK-säännön hyötyjistä, koska miehelle on väkisinkin luvassa roolia Kerhon keskikentällä.

Talven hankinnoista on vaikea tehdä vielä suuria johtopäätöksiä. Talven cupin otteluissa eniten uusista hankinnoista peliaikaa saivat oikea wingback Rodrigo Arciero sekä toppari Cristian Valencia. IFK Mariehamnista saapunut Gustaf Backaliden on todistanut tasonsa Veikkausliigassa, joten häneltä voidaan odottaa nopeaa sopeutumista uuteen ympäristöön.

Sen sijaan Englannista melko kovalla CV:llä saapunut keskikenttäpelaaja Hope Akpan ei ole vielä vakuuttanut. 29-vuotias Evertonin akatemian kasvatti pelasi viime kaudella 2019-20 Englannin Kakkosliigaa Bradford Cityssä. Urallaan Akpan on pelannut yli sata peliä Englannin Mestaruussarjaa ja Valioliigassakin mies on esiintynyt yhdeksässä ottelussa.

Ansioluettelo ei ole silti tae mistään. Akpanilla on varmasti potentiaalia olla erittäin hyvä veikkausliigapelaaja, mutta vielä siitä ei ole nähty minkäänlaisia viitteitä. Flopin ainekset.

Lutonista jo kesken viime kauden saapunut laituri Jake Jervis, 29, on samassa kastissa Akpanin kanssa. Viime kaudella nähtiin välähdyksiä, mutta Englannin Ykkös- ja Kakkosliigassa meritoituneelta pelaajalta vaaditaan tasaisempaa suorittamista.

Kesken viime kauden SJK:hon saapui useampi pelaaja. Laituri Emmanuel Ledesma, laitapuolustaja Murilo sekä toppari Nikko Boxall ovat runkopelaajia alkavalla kaudella.

Matej Hradecky oli yksi monista HIFK:hon Joaquín Gómezin myötä siirtyneistä. Kuva: Juha Tamminen.

Lähtijäpuolella yksi merkittävimmistä menetyksistä on eittämättä keskikenttäpelaaja Matej Hradecky, joka sai vihdoin viime kaudella pelata ehjänä. Hradecky, 25, pelasi viime kaudella SJK:n pelaajista toisiksi eniten minuutteja Veikkausliigassa.

HIFK:n päävalmentajaksi loikkasi SJK:n valmennysryhmässä viime kaudella ollut Joaquín Gómez. Se selittää myös pelaajaliikennettä Seinäjoen ja Helsingin välillä.

Hradecky siirtyi HIFK:hon, kuten myös Keaton Isaksson, joka pelasi viime kaudella 14 liigaottelussa SJK:n paidassa. Lisäksi pääasiassa SJK Akatemiassa viime kaudella pelanneet Jeremiah Streng, 19, sekä Aatu Kujanpää, 22, siirtyivät peliajan perässä Helsinkiin. Streng lainasopimuksella ja Kujanpää pysyvällä siirrolla.

Vähäiselle vastuulle viime kaudella jääneet Anel Rashkaj sekä olympiavoittaja Dárvin Chávez jättivät seuran.

Yksi lähtijä saatetaan vielä nähdä. Kohtalaisen hyvin viime kaudella esiintynyt Serge Atakayi, 20, ei ole ollut tyytyväinen rooliinsa Seinäjoella. Laituri on jäänyt hyvin vähäiselle vastuulle talvella ja mies on joutunut istumaan myös SJK Akatemian otteluissa vaihtopenkillä.

Atakayin sopimus kattaa vielä alkavan kauden, mutta lähtö saatetaan nähdä jo aiemmin. SJK haluaisi nuorukaisestaan rahaa, mutta se saattaa olla vaikeampi tehtävä vallitsevissa olosuhteissa.

Loukkaantumiset pakottivat SJK:n reagoimaan kauden alla vielä maalivahtiosastolla. Sisään tuotiin Gnistanista 20-vuotias maalivahti Salifu Senghoren.

Pelaajalista

[table id=10]

Pelaajasiirrot – saapuneet

Rodrigo Arciero, 24 vuotta, vp
Mistä? Atlético Banfield (Argentiina)
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Hope Akpan, 29 vuotta, kk
Mistä? Bradford City (Englanti)
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Gustaf Backaliden, 23 vuotta, kk
Mistä? IFK Mariehamn
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Pyry Hannola, 19 vuotta, kk
Mistä? HJK
Laina, kausi 2021

Salifu Senghore, 20 vuotta, mv
Mistä? Gnistan
Pysyvä siirto, sopimus 2021

Pelaajasiirrot – lähteneet

Samba Benga, 24 vuotta, kp
Mihin? TPS
Pysyvä siirto

Dárwin Chávez, 31 vuotta, lp
Mihin? Ilman seuraa
Pysyvä siirto

Anel Rashkaj, 31 vuotta, kk
Mihin? Örgryte (Ruotsi)
Pysyvä siirto

Matej Hradecky, 25 vuotta, kk
Mihin? HIFK
Pysyvä siirto

Keaton Isaksson, 26 vuotta, kk
Mihin? HIFK
Pysyvä siirto

Aatu Kujanpää, 22 vuota, hkk
Mihin? HIFK
Pysyvä siirto

Jeremiah Streng, 19 vuotta, kh
Mihin? HIFK
Laina, kausi 2021

Aapo Kuivila, 20 vuotta, kp
Mihin? AC Oulu
Laina, kausi 2021

Mehdi El Moutacim, 20 vuotta, mv
Mihin? EIF
Pysyvä siirto

Ketkä ovat SJK:n suurimmat tähdet? Entä kuka lyö läpi ensi kaudella? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla tähtipelaajien esittely ja läpimurtopelaaja”]

Olet kausiennakon sivulla 3.

Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

Tähdet

Denis Oliinyk

Viime kaudella näkyi pieniä hyytymisen merkkejä, kun 20 ottelussa tuli vain kaksi täysosumaa. Kaudella 2019 Oliinyk paukutti vielä seitsemän maalia ja sitä edellisellä kaudella osumia kertyi 13 ottelussa neljä. Oliinyk, 33, alkaa olla Veikkausliigan konkariosastoa, mutta terävyyttä löytyy yhä. Talven Suomen Cupissa Oliinyk viimeisteli kaksi osumaa.

Denis Oliinyk on tehnyt SJK-urallaan 18 maalia. Kuva: Juha Tamminen.

Oliinyk sopii SJK:n pelitapaan hyvin. Vasempana laiturina viihtyvä Oliinyk on edelleen elintärkeä SJK:n palapelissä. Häntä on myös kokeiltu talven aikana keskemmällä kenttää, mutta luultavasti miehen paikka pysyy vasemmalla.

Alkava kausi voi olla Oliinykin kohdalla viimeinen SJK:n riveissä.

Murilo

Viime elokuussa siirtoikkunan viime hetkillä Seinäjoelle saapunut 25-vuotias brassi Murilo on fyysisesti erittäin vahva laitapelaaja. SJK:ssa Murilo nähdään vasempana wingbackina, joka juoksee pelistä toiseen isoja juoksumääriä.

Brasilialainen Murilo saattaa olla vasemmalla laidalla yksi kauden parhaista pelaajista. Kuva: Juha Tamminen.

Hän on erittäin vahva 1vs1-tilanteissa. Hyökkäyspäässä Murilo pystyy ohittamaan oman merkkaajansa ja puolustuspäässä harva menee fyysisen monsterin ohitse.

Murilo pelasi heti saavuttuaan kaikki minuutit Veikkausliigassa. Sopeutuminen tapahtui nopeasti, joten alkavalla kaudella häneltä voidaan odottaa entistä enemmän. Murilo voi hyvin nousta alkavalla kaudella tähdistöjoukkueeseen. Ainakin hän kilpailee vasemmalla parhaan wingbackin/laitapuolustajan palkinnosta lähes nimikaimansa, HJK:n Luis Murillon, kanssa.

Läpimurtopelaaja – Daniel Håkans

Tällä hetkellä SJK:n kokonaisvaltaisin pelaaja on Daniel Håkans, jonka harteille on kasautumassa SJK:n pallollinen pelaaminen. Vasta 20-vuotias Håkans on aiemmin nähty laiturina, mutta talven aikana pelipaikka on vaihtunut keskikentän keskustaan kasipaikalle.

Pelipaikan vaihdos voi olla juuri se, mitä Håkans on kaivannut läpimurron tekemiseksi. Håkans on jalostumassa erinomaiseksi keskikentän box-to-box-pelaajaksi. Kokonaisvaltainen pelaaminen on ottanut jo talven aikana isoja harppauksia, ja Håkans on raivaamassa tiensä avaukseen SJK:n keskikentällä.

Daniel Håkansin pelipaikka on talven aikana vaihtunut laidalta keskikentän keskustaan. Kuva: Juha Tamminen.

Viime kaudella tilille tuli 11 veikkausliigaottelua laiturina ja debyytin nuorukainen teki Veikkausliigassa jo kaudella 2019. Kaudella 2021 Håkansilla on mahdollisuus lyödä toden teolla läpi. Vahva kausi SJK:n keskikentällä voisi tuoda myös siirron ulkomaille, sillä miehen sopimus SJK:n kanssa on päättymässä kauden jälkeen.

SJK:n kohdalla SK-sääntö saattaa avata useammalle nuorelle pelaajalle mahdollisuuden läpimurtoon. HJK:sta lainalla pelaava Pyry Hannola, 19, on vahva ehdokas Håkansin vierelle keskikentälle. Joonas Lepistö, 22, tykitti cupissa kolme maalia viiteen peliin ja on saamassa mahdollisuuden kauden alusta. Myös 19-vuotias keskuspuolustaja Matias Vainonpää on saamassa runsaasti vastuuta kolmen topparin linjassa.

Miten SJK pelaa ja minkälaisella ryhmityksellä? Entä mikä on SJK:n ihanneavaus? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla valmennus, peliryhmitys sekä ihanneavaus”]

Olet kausiennakon sivulla 4.

Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

Honkavaaran toinen kausi antaa vastauksia – tuliko SJK-pesti liian aikaisin?

Jani Honkavaaralle annettiin yksi epäonnistunut kausi anteeksi, mutta toiseen ei ole varaa. Kuva: Juha Tamminen.

Valmennusryhmä

 • Päävalmentaja: Jani Honkavaara
 • Valmentaja: Toni Lehtinen
 • Valmentaja: Ramiro Muñoz
 • Fitnessvalmentaja: Juha-Jaakko Ulvila
 • Maalivahtivalmentaja: Luis Fernando

Jani Honkavaara aloittaa toisen kautensa SJK:n päävalmentajana. Ensimmäinen kausi oli vaikea. Toisaalta Honkavaara sai pidettyä pestistään kiinni, mikä sinänsä on jo saavutus SJK:n valmentajahistorian tuntien.

Honkavaara sai seurajohdolta vahvan tuen tai ainakin vahvemman kuin aiemmat päävalmentajat. Yksi syy voi olla siinä, että Honkavaara saapui niin sanotusti ”omana poikana” Seinäjoelle ja kaiken kukkuraksi vielä mestarivalmentajana. Honkavaara johdatti kaudella 2019 KuPS:n Veikkausliigan mestariksi.

Tulokset puhuvat Honkavaaran puolesta. KuPS:ssa Honkavaara teki erinomaista tulosta. Ennen kaikkea KuPS:n pelaaminen kehittyi aina kauden edetessä. Honkavaara onnistui Kuopiossa repimään joukkueestaan parhaan irti. Myös HIFK:n nostaminen alasarjoista pääsarjaan ja pitäminen siellä oli Honkavaaralta vahva työnäyte.

SJK:ssa prosessi on vielä kesken, mutta tällä kaudella Honkavaaran on lyötävä myös näyttöjä pöytään. Seurajohtaja Raimo Sarajärvi haluaa varmasti rahoilleen parempaa vastinetta kuin seitsemännen sijan Veikkausliigassa.

Mielenkiintoista Honkavaaran mestaruuskaudesta Kuopiossa on se, että miestä kosiskeltiin kyseisen kauden aikana belgialaisen Union SG:n päävalmentajaksi. Asiat etenivät kuitenkin liian nopeasti, eikä Honkavaara halunnut lähteä riitelemään KuPS:n kanssa. Se päätös johti lopulta kultamitaleihin.

Honkavaara kertoi mestaruuskauden jälkeen SuomiFutis-sivustolle, ettei ollut suunnitellut valmentavansa kaudella 2020. Honkavaaran oli tarkoitus lähteä Portugaliin opiskelemaan valmentamista.

– Minulla oli ajatus, että olisin antanut itselleni aikaa kehittyä ilman työtä. Tässä on nyt aina menty joka vuosi niin, että työ kehittää ja työn ohessa yritetään löytää lajista lisää piirteitä, mikä on kiva tapa, mutta välillä tuntuu, ettei ole omalle kehitykselle riittävästi aikaa.

– Ehkä sitten karrikoidusti, jos saan joskus potkut, niin sitten on aikaa niille, Honkavaara totesi naureskellen marraskuussa 2019.

Raimo Sarajärvi on tähän asti tukenut vankasti Honkavaaran prosessia. Kuva: Juha Tamminen.

Lopulta SJK:n tarjous kävi liian houkuttelevaksi jättää hyödyntämättä. Honkavaara kävi pitkät keskustelut seurajohdon kanssa ja päätti tarttua tilaisuuteen. Tuliko päävalmentajapesti sitten liian aikaisin? Siihen varmasti saadaan vastauksia kaudella 2021. B-suunnitelma on ainakin jo olemassa.

SJK:n valmennusryhmästä lähti viime kauden jälkeen Joáquin Gómez, joka siirtyi HIFK:n päävalmentajaksi. Espanjalaista väriä tällä kaudella valmennusryhmään tuo uutena jäsenenä Ramiro Muñoz, jolle pesti on ensimmäinen pääsarjajoukkueessa.

Muñoz on valmentanut Suomessa junioripuolella, ja aikuisten puolella hän on työskennellyt apuvalmentajana muun muassa alemmilla sarjatasoilla HPS:ssä sekä VJS:ssä.

Peliryhmitys – muoto

SJK jatkaa alkavalla kaudella samalla peliryhmityksellä kuin viime kaudella, eli 3-4-3:lla. Muoto kuitenkin taipuu ottelun sisällä esimerkiksi pelaajavaihtojen myötä. Honkavaara kertoi Nottajoki-podcastissa joukkueella olevan käytännössä kaksi erilaista ryhmitystä, joita se käyttää.

– Voidaan vaihdoilla muuttaa meidän kenttäryhmitystä ja vähän myös pelitapaa vaihtojen myötä. Se on positiivinen juttu. Se oli ehkä viime kaudella jollakin tavalla meidän heikkous, että emme olleet taktisesti kovinkaan muuntautumiskykyisiä, vaan jouduimme sopeutumaan siihen, mitä pelaajat tekee. Minusta tuntuu, että pelaajat ovat siinä ottaneet harppauksia.

Käytännössä SJK:n muoto pohjautuu kolmen topparin linjaan. Tilanteesta riippuen kentällä saatetaan nähdä kaksi kymppipaikan pelaajaa, jolloin muoto on lähempänä 3-4-2-1:tä tai sitten kaksi selkeämpää laituria, jolloin ryhmitys on enempi 3-4-3. Tilaisuuden tullen laiturit tekevät wingbackien nousuille tilaa kaventamalla sisään.

Ryhmityksen runko perustuu kolmen topparin linjaan ja wingbackeihin. Puolustaessa wingbackit laskevat topparien kanssa viiden linjaan, ja SJK puolustaa keskiblokissa. Viiden ylemmän pelaajaan muoto vaihtelee niin hyökätessä kuin puolustaessa vastustajan ja ottelukohtaisen pelisuunnitelman mukaan. Peruselementtiin voidaan laskea myös kaksi keskikentän keskustan pelaajaa.

SJK:n maalivahtiosasto on yksi sarjan parhaimpia, jos vain herrat pysyvät kunnossa. Jesse Öst ja Walter Viitala kisaavat tasaisesti vastuusta. Molemmat ovat kuitenkin kärsineet vammoista kauden alla, joten vahva osa-alue voi kääntyä vielä todelliseksi kysymysmerkiksi.

Viitala on ainakin kauden avauksesta sivussa loukkaantumisen takia. Kakkosveskariksi SJK hankki 20-vuotiaan Salifu Senghoren Gnistanista.

Puolustuslinjassa topparin tontille vahvimmin ovat tyrkyllä nuori Matias Vainionpää, Nikko Boxall sekä talvihankinta Cristian Valencia. Tero Mäntylä saa varmasti myös vastuuta, mutta hän on kärsinyt talven aikana vammoista.

Vasemman wingbackin roolissa suurta vastuuta kantaa Murilo, joka käytännössä pelaa aina kun vain on kunnossa. Oikealla puolella peliajasta kisaavat tasaisesti Niko Markkula ja Rodrigo Arciero. Kauden alkaessa Arciero on kaksikosta lähempänä avauksen paikkaa, koska Markkula on kärsinyt vammoista ja täysi pelikunto on vielä kaukana. Joonas Sundman tuo leveyttä wingback-osastolle.

SJK-kapteeni Mehmet Hetemaj tuo kokemusta, mutta lähtökohtaisesti vaihtopenkin puolelta. Kuva: Juha Tamminen.

Keskikentän keskustassa peliä pyörittää todellista läpimurtoa tekevä Daniel Håkans. Vierellä nähdään Pyry Hannolaa sekä varmasti myös kapteeni Mehmet Hetemajta, jonka kokemuksesta joukkue saa paljon iloa. Hetemaj on kärsinyt vammoista läpi talven, joten avauksen paikka saattaa olla tällä kaudella kiven alla, mutta vastuuta on varmasti tulossa tiukoissa paikassa.

Keskikentälle riittää leveyttä. 21-vuotias Jude Arthur tarvitsee kipeästi minuutteja, mutta peliajasta kisaavat myös talven hankinnat Hope Akpan sekä Gustaf Backaliden. Näistä Backaliden saa varmasti vastuuta vaihtopenkin kautta. Kauden alla hän on selkeästi varmin varavaihtoehto keskikentän keskustaan ja onnistumiset saattavat hyvin tuoda jopa avauksen paikan.

Puhtaaksi kärjeksi SJK:lla on tarjota 32-vuotias Ariel ”Tuco” Ngueukam. Tucon kohdalla käyrä on viime kausina osoittanut vahvasti alaspäin, ja kauden 2017 maalimäärästä (15) mies jäänee kauas. Avaukseen onkin tällä hetkellä nousemassa 22-vuotias Joonas Lepistö, joka muistuttaa työmoraaliltaan Honkavaaran KuPS-ajoilta tuttua Lucas Rangelia.

Joonas Lepistö on SJK:n avauksen hyökkääjä, ellei siirtomarkkinoilta tule uutta hankintaa. Kuva: Juha Tamminen.

3-4-3:ssa laiturin rooleihin selkeät ykkösvaihtoehdot ovat Emmanuel Ledesma oikealle ja Denis Oliinyk vasemmalle. Jake Jervis on cupissa nähty keskushyökkääjänä, mutta hän pystyy pelaamaan myös laidalla. Serge Atakayi olisi erinomainen vaihtoehto laidalle, mutta mies taitaa pyyhkiä Seinäjoen pölyt kengistään jo pian. Monipuolinen Robin Sid tuo leveyttä oikeastaan kaikkiin hyökkäävän keskikentän rooleihin.

Jonkin verran SJK:n kokoonpanovalinnoissa vaikuttaa myös SK-sääntö, jonka mukaan puolet peliin ilmoitettavasta kokoonpanosta pitää olla Suomessa kasvatettuja pelaajia. Kentällä on nähtävä ottelun aikana vähintään neljä SK-pelaajaa. Ulkomaalaisten pelaajien osuus SJK:n kokoonpanosta on peräti 45,9 prosenttia. SK-sääntö avaa SJK:n kohdalla väkisinkin myös nuoremmille pelaajille näyttöpaikkoja.

Huomionarvoista sekin, että SJK:lla on Veikkausliigan vanhin pelaajaryhmä keski-iän (26,9) perusteella. Mitenkään vanhana ei SJK:n joukkuetta voi silti keski-iän perusteella pitää. Itse asiassa SJK:n keski-ikä on melko optimaalinen huippujalkapallossa.

SJK:n ihanneavaus (3-4-3)

SJK:n ihanneavauskokoonpano kaudella 2021.

Monenneksi SJK sijoittuu ensi kaudella? Mitä haasteita voi olla luvassa? Entä mitä mahdollisuuksia? Näihin kysymyksiin vastataan seuraavalla sivulla.

[pagination next-text=”Seuraavalla sivulla arvio sijoituksesta”]

Olet kausiennakon sivulla 5.

Kausiennakko on viiden sivun paketti. Pääset uudelle sivulle aina kyseisen sivun lopusta. Lisäksi voit hypätä haluamallesi sivulle myös suoraan sisällysluettelosta. Jokaisen sivun alussa on sisällysluettelo kyseisen sivun aiheista.

Näytä ennakkopaketin sisällysluettelo

Nyt on tultava tulosta, vaikka vieläkään ei täyttä potentiaalia saada irti

Seinäjoella janotaan menestystä. Kuva: Juha Tamminen.

Sija: 4

SJK:lla on kauteen 2021 lähdettäessä Veikkausliigan toiseksi suurin pelaajabudjetti (900 000 euroa). Vielä tälläkään kaudella pelaajabudjetti ei kohtaa tulosten kanssa, mutta nyt Seinäjoella ollaan valmiita nousemaan taas varteenotettavaksi jalkapallojoukkueeksi.

Jani Honkavaaran ensimmäinen kausi SJK:ssa oli vaikea, mutta opettavainen. Honkavaara sai nähdä, kuinka hankalaa Seinäjoella on menestyä. Honkavaaralla on kuitenkin edelleen mahdollisuus onnistua SJK:ssa. SJK on todella vahva organisaatio. Viime vuosina organisaation huonoin osa-alue on ollut edustusjoukkue, joka on seilannut vailla päämäärää.

Honkavaara on tuonut Seinäjoelle suunnan, mutta peli haki vielä ensimmäisellä kaudella itseään. Toisaalta loppukautta kohden SJK paransi, kuten lähes aina Honkavaaran joukkueet. Pelillinen prosessi on ottanut lupauksia herättäviä askeleita, mutta vielä se ei riitä mitaliin. Sen sijaan SJK ottaa tulevalla kaudella paikkansa keskikastin paremmassa puoliskossa. Se on hyvä välitavoite Honkavaaran prosessille.

Mahdollisuudet

SJK:lla on leveä materiaali ja erinomaisia pelaajia. Lisäksi sillä on mestarivalmentaja, jonka joukkueet ovat usein kehittyneet vuosi toisensa jälkeen. Vaikka SJK:n toiminta esimerkiksi siirtomarkkinoilla on herättänyt ihmetystä, ollaan seurassa seesteisemmässä tilanteessa vuosiin.

Ulkomaisten pelaajien lisäksi joukkueessa on useampi läpimurron kynnyksellä oleva kotimainen pelaaja, joiden onnistumiset nostavat SJK:n sarjasijoitusta ja saattavat tuoda myös tulevien siirtojen myötä rahaa kassaan. Samalla nuorten pelaajien onnistumiset tuovat SJK:lle elintärkeää uskottavuutta. SJK haluaa olla maan parhaiden nuorten pelaajien ponnahduslauta, ja sen eteen taustoissa on tehty paljon töitä.

Loputtomiin SJK ei voi alisuorittaa. Suomen Cupissa SJK putosi puolivälierissä jatkoajan jälkeen FC Interille. Se ei toki ole vielä mikään saavutus, mutta se oli merkki paremmasta. Jos Honkavaara saa SJK:n koneen käyntiin heti kauden alusta alkaen, nähdään Seinäjoella yläloppusarjan otteluita syksyllä.

Huomionarvoista on myös se, että yleensä Honkavaaran joukkueet ovat olleet parhaimmillaan loppukaudesta, joten yläloppusarjassa SJK saattaa jopa venyä yllätykseen.

Haasteet

SJK on suurella budjetilla operoiva veikkausliigaseura, jossa odotukset ovat vuodesta toiseen korkealla. Olosuhteet ja panostukset ovat huippuluokkaa, mikä ei ole näkynyt viime vuosina kentällä. Tilanne on ongelmallinen kahdesta eri syystä, jotka toisaalta liittyvät olennaisesti toisiinsa.

Ensinnäkin odotukset ja paineet voivat luoda tilanteen, jossa joukkueen on vaikea keskittyä olennaiseen eli pelien voittamiseen ja parhaan suoritustason ylläpitämiseen. Kun takaraivossa kolkuttaa koko ajan se, miten asioiden pitäisi olla, rapauttaa se arkea ja keskittymistä nykyhetkeen.

Toinen asia on se, että kun tuloksia ei ole tullut, seurajohto on ollut melko nopea liikkeissään. Toisaalta seurajohdon on ollut osittain myös pakko reagoida, kun miljoonamiehistö on alisuorittanut kerta toisensa jälkeen. 900 000 euron pelaajabudjetilla ei voida koko joukkuetta vaihtaa, mutta yksi mies voidaan.

Aleksei Eremenko (oik) on viimeinen SJK-päävalmentaja, joka sai potkut. Kuva: Juha Tamminen.

Päävalmentajapotkut ja SJK ovat olleet viime vuosina samassa lauseessa liian monta kertaa. Jatkumon rakentaminen on ollut lähes mahdotonta. Dilemma onkin siinä, kuinka kauan aikaa voidaan antaa tulosten saamiseksi ja milloin selkäranka katkeaa ja ryhtiliike on haettava valmentajaa vaihtamalla.

Tämä nuoralla tanssiminen on ollut SJK:ssa suuri ongelma Simo Valakarin lähdön jälkeen. Nyt SJK:ssa halutaan rakentaa jotain pysyvää Honkavaaran kanssa, mutta kestääkö seurajohto esimerkiksi viime vuoden kaltaista voitotonta putkea enää? Ei varmasti kestä. Siinä tapauksessa palattaisiin jälleen kerran nollapisteeseen.

[td_block_11 custom_title=”SJK-uutiset” tag_slug=”sjk” limit=”2″ ajax_pagination=”load_more”]