KuPS:n mestariluotsi oli keväällä potku-uhan alla – kesken kultajahdin pöydälle ilmestyi ainutlaatuinen työtarjous: ”Jos olisin tehnyt työni huonommin, valmentaisin nyt Belgiassa”

© Kuva: Juha Tamminen
Championshipissä Fulhamilla on nousu mielessä! käytä hyväksesi vetoidea ja talletusbonus!

Jani Honkavaara juhli viime kauden päätteeksi Veikkausliigan mestaruutta KuPS:n kanssa. Ensi kaudella Honkavaara nähdään Seinäjoella SJK:n päävalmentajana. Honkavaara paljasti Captain’s Ball -gaalassa, että hänen palveluksistaan oltiin kesällä erittäin kiinnostuneita Belgiassa.

Honkavaaralla oli kädet täynnä torstaina Captain’s Ball -gaalassa, kun hänet valittiin Veikkausliigan Vuoden valmentajaksi. Honkavaara suunnitteli vielä kesällä pitävänsä välivuoden valmentamisesta, mutta lopulta SJK-pesti kävi liian houkuttelevaksi.

Honkavaara paljasti, että kesällä kiinnostusta oli myös ulkomailta.

– Minulla oli ulkomaat haaveena vielä tuossa syksyllä, mutta sitten mietin, että olen ollut perheestä niin pitkään erossa ja minun pitäisi sinne lähteä ainakin aluksi ilman perhettä, niin se olisi taas ollut vielä raskaampaa perheelle.

– Totesin, että olen parempi valmentaja kolmen vuoden päästä, ja jos ulkomaat eivät ole valmiita ottamaan minua silloin, niin se on niiden tappio, Honkavaara kertoi SuomiFutis-sivustolle.

Honkavaara valmensi Kuopiossa niin, että perhe asui Helsingissä ja valmentaja matkusti Helsinki-Kuopio-väliä ahkerasti. Nyt koko perhe muuttaa Honkavaaran kotiseudulle Seinäjoelle, joten sekin kallisti vaakakuppia SJK:n suuntaan.

Silti on erittäin harvinaista, että suomalaisia valmentajia kosiskellaan Veikkausliigasta suoraan ulkomaille. Mistä oli siis kysymys?

– Belgialainen joukkue oli kiinnostunut minusta, ja se tuli jo juhannuksena esille. Kieltämättä se imarteli, että joku seuraa suomalaista jalkapalloa niin intensiivisesti kuin nämä seurasivat.

Honkavaara ei kertonut seuran nimeä, mutta Helsingin Sanomat kertoi lokakuussa, että kyseessä oli Belgian toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaava Union SG. Honkavaara avasi kuitenkin viime kesän tapahtumia tarkemmin.

– He olivat analysoineet minun uraani HIFK:sta vuodesta 2010 asti. He tiesivät kaiken, mitä olin tehnyt ja heiltä löytyi kaikki tilastot. Se oli imartelevaa, kun kysely tuli.

Jalkapallossa sattumalla on aina osuutensa niin otteluiden tuloksiin kuin työtilaisuuksiinkin. Honkavaara taisteli KuPS:n kanssa tiukasti mestaruudesta, kun elämän tilaisuus osui kohdalle.

– Kaikki tapahtui niin äkkiä. Heidän valmentajansa myytiin Ranskan liigaan, joten minun olisi suurin piirtein pitänyt erota saman tien KuPS:sta. Minulla oli kuitenkin sopimus ja olisi pitänyt alkaa riitelemään, enkä halunnut sitä tehdä. Se oli kuitenkin hyvä osoitus siitä, että meidän hiljainen työ täällä huomataan maailmallakin.

– Vaikka sanonta kuuluukin, ettei valmentajaa tulla koskaan hakemaan Suomesta, niin kyllä sitä välillä vaan tullaan, Honkavaara huomautti.

Nyt Honkavaara haluaa tehdä työnsä mahdollisimman hyvin SJK:ssa. Onnistuminen Seinäjoella voi poikia jälleen uusia mahdollisuuksia, kuten kävi Simo Valakarille. Valakari on käytännössä SJK:n viimeinen onnistunut päävalmentaja, jonka tie vei lopulta Norjan pääsarjassa pelaavan Tromsø IL:n päävalmentajaksi.

– Niin, ja hänkin sai potkut ennen kuin lähti, Honkavaara muistutti nauraen.

Ja kuten edellä mainittiin jalkapallossa sattumalla on aina oma osuutensa. Viime keväänä KuPS:n meno ei todellakaan näyttänyt siltä, että joukkue pelaisi syksyllä mestaruudesta. Jopa Honkavaaran potkuista puhuttiin, mutta lopulta KuPS:n kurssi kääntyi ja loppu onkin klassisesti historiaa, monessakin mielessä.

– Sitä minäkin olen naureskellut, että minä varmaankin valmentaisin tällä hetkellä Belgiassa, jos olisin saanut potkut keväällä KuPS:sta. Tämä on siinä mielessä niin outo ammatti. Jos olisin tehnyt työni vähän huonommin, niin valmentaisin nyt Belgiassa, mestarivalmentaja kiteytti.

Juho Hirvonen
Twitter: @jkhirvonen


MAKU VOITTOON | NAPPAA JÄTTIKERROIN 30.00

1. Avaa pelitili Betsafelle ja talleta.
2. Lyö vähintään 1€ veto Makwanin voitosta.
3. Jos Maku voittaa, saat 30€ bonusrahaa vetovoittosi lisäksi!

Championshipissä Fulhamilla on nousu mielessä! käytä hyväksesi vetoidea ja talletusbonus!