HIFK lähti tähän kauteen puhtaalta pöydältä, kun entinen omistaja Lucas Chang Jin päätti monen mutkan jälkeen jättää seuran. HIFK:n nykyinen toimitusjohtaja Christoffer Perret kertoi IFK:n julkaisemassa dokumentissa suoraan, miten tilanne eskaloitui taustoissa nykyiseen pisteeseen.

Lucas tuli IFK:n pääomistajaksi vuonna 2019, kun seura oli noussut Veikkausliigaan. Tuolloin seuran taloudellinen tilanne oli luvalla sanottuna surkea. HIFK oli menossa konkurssiin, ellei taustalle saataisi uutta sijoittajaa. Tanskalaisen Vejlen omistanut Lucas lopulta valikoitui pelastamaan seuran taloudellisesta näkökulmasta.

– Kassa oli suht tyhjä, kun noustiin. Meillä oli neuvotteluja Lähi-idästä olevien sijoittajien kanssa, mutta he vetäytyivät. Oikeastaan kaikki suomalaiset sijoittajat sanoivat, että liian epävarma (sijoituskohde) ja ei kiinnosta. Ulkomaiset sijoittajat olivat paljon kiinnostuneempia. Keväällä 2019 tilanne oli se, että joku oli pakko saada mukaan, muuten olisimme menneet konkurssiin, Perret kertoo dokumentissa.

Perret kertoi käyneensä IFK:n urheilujohtaja Mika Lönnströmin kanssa Tanskassa tutustumassa Vejlen toimintaan ja keskustelemassa seuran ja omistaja Lucasin toimintatavoista.

– He sanoivat, että totta kai, jos joku tulee sisään ja laittaa rahaa johonkin, niin hän saa myös päättää, miten mennään. Kyllä he myös sanoivat melko avoimesti, että mikään ei ole helppoa. Jokaisella omistajuuskuviolla on hyvät ja huonot puolensa, Perret avaa.

Isot pelaajakaupat kariutuivat

Kausi 2020 sujui Lucasin omistuksessa varsin hyvin. IFK oli myös lähellä tehdä merkittäviä pelaajamyyntejä, mutta ne kariutuivat lopulta. Perret’n mukaan IFK oli saanut yhdestä pelaajastaan 1,5 miljoonan euron tarjouksen, mutta sitä ei hyväksytty, koska seura olisi halunnut kolme miljoonaa euroa. Perret itse ei kuitenkaan edes tiennyt kyseisestä tarjouksesta.

Seuraava tarjous toisesta pelaajasta tuli Perret’n tietoon. Seura oli saanut 1,2 miljoonan euron tarjouksen, mutta se kaatui lopulta koronaviruksen aiheuttamaan pandemiaan. Molemmat tarjoukset olivat tulleet Kiinasta, josta myös koronavirus lähti leviämään. Koronavirus oli lopulta yksi suurimmista syistä siihen, miksi IFK:n ja Lucasin välit alkoivat rakoilla.

– Silloin kun tämä kriisi iski päälle, niin alettiin ymmärtää, että tästä tulee vaikea kausi. Lucas oli luvannut linsenssikomitealle, että jos pelaajakauppoja ei tulisi, hän laittaisi rahaa omasta pussistaan sijoitusohjelman mukaisesti.

Korona iski kovaa

Koronapandemia iski kovaa Lucasin liiketoimintaan. Sillä oli myös valtava merkitys HIFK:n taloudelliseen tilanteeseen.

– Hänen taloudellinen pohjansa muuttui ihan täysin. Minulla ei ole erityistä tarvetta häntä puolustaa, mutta jos faktoja katsotaan, niin se oli täysin odottamaton tilanne. Kaikki hänen tulonsa perustuivat futikseen. Hänellä oli toinenkin joukkue (Vejle), joka tarvitsi rahoitusta, ja mekin tarvitsimme rahoitusta, ja mikään ei liikkunut mihinkään suuntaan. Silloin toukokuussa 2020 ruvettiin käymään ensimmäisiä exit-neuvotteluja, Perret avaa.

IFK:lla ei ollut varaa ostaa Lucasia pois. Samaan aikaan Lucasin taloudellinen tilanne oli muuttunut niin radikaalisti, ettei hän pystynyt rahoittamaan IFK:n toimintaa sovitulla tavalla. Lucas toi esiin vaihtoehdon, jossa HIFK:sta tulisi entistä selkeämmin ”Vejlen reservijoukkue”.

– Käytännössä se olisi tarkoittanut sitä, että Vejle olisi maksanut enemmän palkkakuluja, ja me olisimme potkineet meidän muita pelaajia pois. Näimme, ettei se ollut sen sijoitussopimuksen mukainen, ei hengen mukainen, eikä käytännössä hyvä asia IFK:lle.

Tilanne eskaloitui taustoissa, ja IFK:n välit omistajaansa Lucasiin alkoivat toden teolla viilentyä. Yksi esimerkki tästä oli Luis Henriquen tapaus. Brassihyökkääjä pelasi IFK:ssa lainalla, mutta Vejle kutsui hänet emoseuraansa keskellä Veikkausliigan ratkaisuotteluita. Samaan aikaan siirtoikkuna oli sulkeutunut, eikä IFK voinut käytännössä tehdä asialle mitään. Vejlessä Henrique jäi kuitenkin varsin pieneen rooliin.

– Vejlen ihmiset sanoivat sen suoraan, ettei heillä ole hänelle suoraan käyttöä, Perret paljastaa.

Välit poikki

Tämän jälkeen myös Perret’n ja Lucasin välit olivat katkeamispisteessä. Perret muotoilee asian näin:

– Tuli muutama selkkaus, joissa hän (Lucas) yritti viedä pelaajia pois täältä ja siirtää niitä Vejleen. Sanoin, että hallitus voi toki päättää, mutta sopimuksessa oli tiukat pykälät, joissa kaikkien osapuolten piti hyväksyä sellaiset siirrot. Sanoin, että näin ei käy. Sen jälkeen hän sanoi, että saat potkut, jos ei käy. Siihen minä sanoin, että ”sitten saan potkut, mutta sinun täytyy muistaa, ettet voi nimetä minun seuraajaa ilman minun suostumustani”.

Lopulta Perret jäi pois Lucasin kanssa käydyistä neuvotteluista, koska miesten välit olivat sen verran kireät.

Tämän jälkeen IFK tajusi, että suomalaisessa jalkapallojärjestelmässä seuran sarjapaikan omistaa aina ty eli yhdistys, vaikka sitä hallinnoikin osakeyhtiö. Tämä avasi IFK:lle oven ulospääsyyn ongelmasta.

– Jos se Oy ei tee, mitä on sovittu, niin sitten me irtisanottiin se sopimus. Se oli uutispommi. Ei Palloliitossakaan oltu koskaan koettu vastaavaa. Säännöt olivat melko selkeät, että sarjapaikka palautuu ry:lle. Näin edelleen, että meillä oli oikeus puolellamme, mutta siinä olisi varmaan ollut pitkä oikeustaistelu, ja lakimiehet olisivat olleet ainoita, jotka siinä olisivat voittaneet.

Lopulta Lucas ja IFK pääsivät sopuun ja lähtivät eri teille. Perret’n mukaan ratkaisu maksoi IFK:lle jonkin verran, mutta suurin häviäjä oli lopulta Lucas.

– Lucas sijoitti tänne paljon, paljon enemmän kuin mitä hän täältä sai. Kyllä hän varmaan hävisi lähemmäksi miljoona euroa tähän seikkailuun.

Voit katsoa koko dokumentin alta. Jos et näe videota, voit katsoa sen täältä.

https://youtu.be/9WdJRn2preo