Näkökulma: Bluffasiko Zinédine Zidane tahallaan vai avasiko vain sydäntään? – Oli miten oli, jotain on pakko tehdä

© Kuva: Getty Images

Vielä sunnuntai-iltapäivänä Real Madridilla oli La Ligan mestaruustaistelun suhteen kaikki omissa käsissään. Neljä voittoa neljästä pelistä olisi merkinnyt sitä, että Zinédine Zidanen valmentama miehistö nostelisi kauden päätteeksi mestaruuspokaalia.

Sitten koitti odotettu kärkipään taistelu Sevillaa vastaan. Aivan kuten Barcelona ja Atlético Madrid lauantai-iltana, päädyttiin tässäkin ottelussa pistejakoon. Sevilla oli lisäajalla jopa voitossa kiinni, mutta Eden Hazardista onnekkaasti pompannut maali sinetöi loppunumeroiksi 2-2. Real Madrid voi yhä voittaa mestaruuden, mutta se edellyttää nyt sitä, ettei Atlético voita kaikkia kolmea jäljellä olevaa otteluaan.

Tästä puhutaan

Parikymmentä minuuttia ennen sunnuntain ottelun loppua tapahtui jotain dramaattista. Real Madrid lähti Sevillan kulmapotkun jälkeen nopeaan vastahyökkäyksen. Kentän läpi kirmattiin vain muutamissa sekunneissa, ja lopulta Sevillan maalivahti Bono joutui kaatamaan häntä kiertämässä olleen Karim Benzeman. Tilanne oli tässä vaiheessa 1-1, ja hetken aikaa TV-katsojat valmistautuivat siihen, kuinka Real Madrid sinetöisi tappioasemasta nousunsa ja lataisi rankkarista lukemiksi 2-1.

Rankkari nähtiinkin, mutta aivan toisessa päässä kenttää. Jo mainitussa Sevillan kulmapotkussa pallo oli nimittäin osunut Real Madridin topparin Éder Militãon sivulle ojennettuun käsivarteen. Erotuomari Juan Martínez Munuera ei käsivirhettä heti viheltänyt, vaan antoi pelin jatkua. VAR-kopista kuitenkin puututtiin asiaan, ja lopulta Martínez Munuera määräsi pallon Sevillan rangaistuspilkulle. Kokenut Ívan Rakitic viimeisteli vuorenvarmasti Sevillalle 2-1-johtomaalin.

Varsinaista polemiikkia aiheuttaa se, ettei VAR-tarkistus suinkaan ollut ottelun ainoa. Jo 54. minuutilla VAR-huoneessa tarkistettiin videolta, pitäisikö Real Madridin saada rangaistuspotku, koska pallo oli osunut rangaistusalueella Sevillan keskikenttäpelaajan Joan Jordanin käsivarteen. Tällöin tuomio kuului kuitenkin: ei rankkaria.

Lisäksi jo ottelun alkuminuuteilla Real Madridilta hylättiin Karim Benzeman tekemä maali, sillä VAR paljasti esityön tehneen Álvaro Odriozolan olleen jalanmitan verran paitsiossa. Ei siis ihme, että tavallisesti hyvin rauhallisina pysyvät Toni Kroos ja Zinédine Zidane kävivät pelin jälkeen hiilenä ja marssivat heti Martínez Munueran juttusille. Zidane lateli tuohtuneita kommenttejaan myös lehdistötilaisuudessa.

– En ymmärrä mitään. Militao pelasi kädellään, mutta niin pelasi Sevillan pelaajakin. Selitykset ovat turhia, sillä mikään heidän sanomansa ei vakuuttanut minua. Tänään olen vihainen, Zidane puhisi.

– Heidän täytyy selittää minulle käsivirhesäännöt, sillä jos Militaon käsi oli rike, oli Sevillankin.

Zidane tiedetään yhdeksi maltillisimmista valmentajista, jolta harvoin epäkunnioittavia kommentteja kuullaan. Siksi sunnuntai-illan ryöpsähdys olikin harvinainen. Hän myönsi itsekin arvostelevansa tuomareita vain harvoin.

– Minä luotan jalkapalloon. En ole ikinä sekaantunut tuomarien työhön. Tiedän vain, että näimme yhden Sevillan käsivirheen ja yhden Real Madridin käsivirheen, ja vain toinen vihellettiin. Se on fakta, Zidane jatkoi.

Purkaus pelkkää tuomareihin vaikuttamista?

Miksi Zidane sitten arvosteli tuomareita nyt? Oliko kaikki pelkkää bluffia, jolla hän pyrki viemään huomion pois oman joukkueensa pelaamisesta? Tai ehkä vieläkin enemmän: yritys maalata Real Madridista kuvaa tuomaritoiminnan uhrina, ja vaikuttaa siten mahdollisesti kolmen viimeisen ottelun tuomaritoimintaan? Joka tapauksessa Real Madridin leiristä on syösty pelin jälkeen poikkeuksellisen rajua arvosteluryöppyä tuomaritoimintaa kohtaan seurajohdosta katsomossa istuneihin pelaajiin saakka.

Tuomarien arvostelu kuuluu jalkapalloon varmasti niin kauan kuin jalkapalloa jossain pelataan. Suotta ei tuomareita sanota arvokisojen 25. tai 33. joukkueeksi. Kun tuomari onnistuu, häntä ei otteluraporteissa mainita. Jos tuomarilla on heikompi ilta, puhutaan hänestä enemmän kuin kestään muusta. Eilisen trillerin jäljiltäkin meillä olisi paljon enemmän syytä puhua vaikkapa Toni Kroosin tai Ívan Rakiticin loistavasta pelistä, mutta nyt keskustellaankin tuomareista.

Ajoitus on sikäli erikoinen, että omasta mielestäni Martínez Munueran ja koko tuomaritiimin suoritus oli yksi koko kauden onnistuneimmista tuomarin iltapuhteista. Vaikka ottelun panos oli valtava ja tunnelma kiihkeä, piti Martínez Munuera pelin hyppysissään. Ja mikä tärkeintä, ei tehnyt virheitä.

On sekin mahdollista, että Zidanen sanat olivat aitoja ja tulivat hänen sydämensä pohjasta. Silloin ihmettelen sitä, millaisella tasolla yhdellä maailman näkyvimmistä paikoista työskentelevän valmentajan sääntötuntemus on.

On varmasti totta, että nimenomaan käsivirhesäännössä on paljonkin korjattavaa, mutta siinä, onko käsi kiinni vartalossa vai ei, puhutaan aivan perusasioista. Jos Militão ei olisi muodostanut vartalollaan T-kirjainta, ei palloa olisi pilkulle viety. Joan Jordan puolestaan olisi pystynyt välttämään pallon osumisen hänen käsivarteensa vain siten, jos hänen käsivartensa olisi amputoitu olkapäästä.

Éder Militãon käsivirheeseen liittyi ilmeisesti myös pomppu hänen omasta olkapäästään. On silti hyvin ymmärrettävää, jos tuomari ei pitänyt puolustajan heilumista ”luonnollisena peliasentona”. Skeptikoitakin voi näin ollen ymmärtää, mutta identtisistä tilanteista ei missään tapauksessa ollut kyse.

VAR:n hyödyt ja haitat

Videotuomarijärjestelmä VAR teki sisääntulon suurille näyttämöille vuoden 2018 MM-kisoissa. Euroopan huippusarjoissa se on nyt käytössä toista kautta. VAR ei ole vielä täydellinen, mutta kehittyy koko ajan.

VAR:iin kohdistuva kritiikki on varmasti osin oikeassa. Kyllä, videotarkistus voi ”tappaa pelin flow’n”. Ja kyllä, pelaajat saattavat varoa tuulettamasta maalejaan sen pelossa, että VAR vie vielä maalin pois.

Samalla pitää kuitenkin muistaa myös VAR:n tuomat hyödyt. Millimetripaitsiot ovat varmasti ärsyttäneet vuorollaan liki jokaista jalkapallon ystävää, mutta pitää muistaa, että kammottavat paitsiovirheet ovat kadonneet VAR:ia käyttävistä sarjoista kokonaan. Sääntökirjan mukaan senttimetrinkin paitsio on paitsio.

Käsivirherikkomuksissa mennäänkin sitten paljon vaikeampiin kysymyksiin. Huomioon otettavia asioita on monta. Mikä on luonnollinen peliasento? Olisiko pelaajalla ollut aikaa reagoida kimmokkeeseen? Liikkuiko käsi palloa vai pallo kättä kohti? Mistä kohtaa vartaloa käsi alkaa?

Kaikkiin näihin kysymyksiin jalkapallosääntöjä tarpeen tullen muokkaava IFAB etsii kuumeisesti vastauksia, ja ensi kaudeksi nimenomaan käsivirhesääntöä ollaan tarkentamassa. Zidanen puheissa on siis tärkeä sanoma. Hän vain toi sääntöjen ymmärtämättömyytensä esiin erikoisessa paikassa, sillä sunnuntain La Ligan huippuottelussa nähdyt kaksi ”käsipalloilua” olivat luonteeltaan täysin erilaisia.

Jokaisella lehdellä oma luottoasiantuntijansa

La Ligan luonnetta ja keskustelupositioita kuvaa hyvin se, että tässä vaiheessa tekstiä koen tarpeelliseksi muistuttaa, etten kannata itse erityisemmin mitään La Ligan seuroista. En ole sen paremmin tuomariasiantuntijakaan, mutta ainakin eilisten Zidanen lausuntojen perusteella koen olevani käsivirhesäännöstä kartalla korkealle arvostettua huippuvalmentajaa paremmin.

Ehkä Zidanen kommentteja analysoidessa onkin sallittua turvautua selitykseen mediavaikuttamisesta, sillä sitä La Ligasta keskusteltaessa riittää. Hyvin kuvaavaa on, että lähes aina, kun Barcelonan tai Real Madridin otteluissa nähdään jokin kiistanalainen tuomariratkaisu, ovat eri lehtien haastattelemat tuomariasiantuntijat tilanteesta täysin päinvastaisella kannalla. Ja nämä jututettavat sentään ovat tuomariasiantuntijoita.

Tuomarin työ ei ole helppoa, ja tulee olemaan tulkinnanvaraista niin kauan kuin jalkapalloa pelataan. VAR-järjestelmä ei varmasti ole viimeinen teknologinen apuväline, jonka tuomarit tuekseen saavat, mutta mikään innovaatio ei tule poistamaan sitä, että jotkut tärkeät ratkaisut jäävät aina ihmisen tehtäviksi.

Zidanen puuskahdus ei varsinaisesti edistä jalkapalloilua sinänsä. Monet lajiin vihkiytymättömät pitävät sääntöjä varmasti ilmankin tarpeeksi monimutkaisina. Jos Real Madridin päävalmentaja ei suostu näkemään eroa 90 asteen kulmassa heiluneella käsivarrella ja kyljessä kiinni olevalla käsivarrella, sekoittaa se katsojia entisestään.

Ehkä joskus olisi vain parasta hyväksyä tosiasiat ja keskittyä pelaamaan seuraavassa ottelussa paremmin. Sodassa ja rauhassa ovat kuitenkin kaikki keinot sallittuja, sanotaan. Vaikka Zidanen lausunto olisikin sekoitus aitoa tunteen paloa ja laskelmoivaa mediapeliä, on hänellä siihen oikeus. Menetettyjä pisteitä se ei kuitenkaan takaisin tuo.

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykki80


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.