D-lohkon avauskamppailu pelataan kisojen toisena päivänä 12.6., jolloin Englanti kohtaa Kroatian. D-lohkossa pelaavat myös Skotlanti ja Tshekki.

Englanti on lohkon ehdoton voittajasuosikki, mutta jokainen maa on yllätysvalmis ja jatkopaikoista tullaan käymään kiivasta kamppailua. MM-hopeaa viimeisimmissä arvokisoissa napannut Kroatia voi yltää jälleen vaikka mihin. Skotlanti ja Tshekki ovat puolestaan tehneet viime vuosien aikana nousua pienen suvantovaiheen jälkeen. Luvassa on äärettömän mielenkiintoinen lohko.

Englannin joukkue on paperilla täysin ylivertainen. Puolustuksesta löytyy Ben Chilwellin, Harry Maguiren, John Stonesin ja Trent Alexander-Arnoldin kaltaisia nimimiehiä. Keskikentälle ja hyökkäykseen on heittää muun muassa Declan Rice, Jack Grealish, Jude Bellingham, Harry Kane, Marcus Rashford ja Jadon Sancho.

Kroatian maajoukkueessa on tehty nuorennusleikkaus sitten viime MM-kisojen. Joukkueesta löytyy toki yhä muutama vanha konkari, kuten Luka Modrić ja Ivan Perišić, mutta muutoin keski-ikä on pudonnut. Uusia vastuunkantajia ja sankareita yritetään leipoa nyt muun muassa Nikola Vlašićista, Josip Brekalosta ja Duje Ćaleta-Carista.

Skotlannin joukkue koostuu pääasiassa Valioliigassa pelaavista pelaajista. Kirkkaimpina tähtinä loistavat Andy Robertson, Kieran Tierney sekä Scott McTominay.

Tshekin ykköstähti on ehdottomasti Tomáš Souček. West Hamissa huippukauden pelannut keskikenttäpelaaja teki kuluneella kaudella huimat kymmenen maalia Valioliigassa. Tshekin joukkue koostuu ympäri Eurooppaa pelaavista pelaajista, mutta valtaosa pelaa Tshekin pääsarjaa, Fortuna Ligaa.

Ennen kisoja Tshekin joukkueen ympärillä on kuhissut, kun joukkueesta jäi lopulta sivuun pelikiellon takia Ondrej Kudela. Huuhkajien ja Rangersin Glen Kamaraa rasistisesti Eurooppa-liigan ottelussa solvannut Kudela sai UEFA:lta kymmenen ottelun pelikiellon ja EM-kisat jäivät näin ollen haaveeksi.

Miten karsinnat sujuivat?

Englanti

EM-karsinnat olivat pelkkä suupala Englannille. Kahdeksasta ottelustaan se voitti seitsemän, joista peräti kuusi vähintään neljän maalin marginaalilla. Suurinumeroisimman voiton se nappasi Wembleyllä kaatamalla Montenegron peräti 7-0-lukemin.

Karsintojen ainoan pistemenetyksen Englanti koki Prahassa, kun se hävisi Tshekille maalein 2-1. Tshekki sijoittui karsintalohkossa kakkoseksi jääden kuuden pisteen päähän lohkovoiton napanneesta Englannista.

Englanti teki karsinnoissa peräti 37 maalia ja päästi vain kuusi. Maaliero +31 oli koko EM-karsintojen kolmanneksi paras. Ainoastaan Belgialla (+37) ja Italialla (+33) oli paremmat, mutta kumpikin maa pelasi kaksi ottelua Englantia enemmän.

Harry Kane teki karsinnoissa huimat 12 maalia voittaen maalipörssin. Raheem Sterling oli karsintojen toiseksi tehokkain pelaaja tekemällä kahdeksan maalia ja antamalla maalisyötön seitsemään osumaan.

EM-karsintojen jälkeen Englanti pelasi heikohkosti Nations Leaguessa jääden lohkonsa kolmanneksi. Maaliskuussa alkaneet MM-karsinnat lähtivät kuitenkin käyntiin kolmella voitolla.

Harry Kane oli pysäyttämätön EM-karsinnoissa. Kahdeksassa ottelussa syntyi 12 maalia ja viisi maalisyöttöä. Kuluneella valioliigakaudella hän voitti maali- ja syöttökuninkuuden. Kuva: Getty Images.

Kroatia

Kroatia voitti oman EM-karsintalohkonsa kolmen pisteen erolla ennen toiseksi sijoittunutta Walesia. Kisapaikan se varmisti toiseksi viimeisellä kierroksella hakemalla tasapelipisteen Cardiffista.

Kahdeksasta karsintaottelusta Kroatia voitti viisi, pelasi kahdesti tasan ja hävisi kertaalleen. Ainoan tappion se kärsi Budapestissa Unkaria vastaan. Kroatian paras maalintekijä karsinnoissa oli neljä maalia iskenyt Bruno Petković.

Viime aikoina Kroatia on pelannut heikosti. Nations Leaguessa se voitti kuudesta ottelustaan vain yhden, eivätkä MM-karsinnatkaan lähteneet käyntiin ruusuisesti. Karsinta-avauksessa Kroatia hävisi Slovenialle vieraissa, mutta onnistui kotonaan klaaraamaan ”pakkovoitot” lohkon heittopusseista, Kyproksesta ja Maltasta.

Skotlanti

EM-karsinnat eivät tuoneet Skotlannille paikkaa kisoihin. Kisapaikka ei itseasiassa ollut lähelläkään, sillä Skotlanti sijoittui lohkossaan kolmanneksi ja jäi peräti yhdeksän pisteen päähän kakkoseksi sijoittuneesta Venäjästä.

Skotlanti raapi itselleen kisapaikan Nations Leaguen pudotuspeleistä, jossa se kaatoi välierissä Israelin ja finaalissa Serbian. Kumpikin ottelu ratkesi rangaistuspotkukilpailussa ja molemmissa Skotlannin kaikki viisi vetäjää onnistuivat maalinteossa.

Viime aikoina Skotlanti on pelannut alavireisesti ja voittanut viidestä edellisestä ottelustaan vain yhden. Joukkueelta on kuitenkin lupa odottaa parempaa.

(Artikkeli jatkuu videon jälkeen.)

Tshekki

Englanti oli Tshekille liian kova pala purtavaksi, mutta lohkon kakkossija toi sille lipun EM-kisoihin.

Tshekin kisapaikka ratkesi toiseksi viimeisellä kierroksella, kun se kaatoi kotonaan Kosovon 2-1-lukemin. Kosovo oli ottelussa pitkään voitossa kiinni, mutta viimeisen 20-minuuttisen aikana Tshekki nousi tappioasemasta voittoon.

Leverkusenia edustava Patrik Schick oli Tshekin paras maalintekijä neljällä osumallaan. Muutoin maalit jakautuivat tasaisesti, sillä kukaan muu Tshekki-pelaaja ei onnistunut tekemään yhtä maalia enempää.

Nations Leaguessa Tshekki esiintyi vahvasti marssien lohkovoittoon ja nousi A-liigaan. MM-karsintojen avausottelussa Tshekki murskasi Viron vieraissa 6-2-lukemin. Toisessa ottelussa se venyi kotonaan tasapeliin Belgiaa vastaan, mutta hävisi viimeisimmän karsintaottelun Walesille vieraissa.

Seuraa näitä

Football’s coming home?

Englanti kuuluu jälleen kisojen suurimpiin mestarisuosikkeihin, mutta kestääkö se valtavat paineet? Maan toistaiseksi ainut arvokisaonnistuminen nähtiin vuonna 1966, kun se voitti kultaa MM-kotikisoista. Sen jälkeen Englanti ei ole kertaakaan selviytynyt edes finaaliin. Pronssia se voitti vuoden 1968 EM-kisoista.

[readmore from=em2021]

Englannin maajoukkue on nyt kovempi kuin moniin vuosiin. Heikkouksia on hyvin vaikea löytää ja jokaiselle pelipaikalle on tyrkyllä yksi tai useampi maailmanluokan pelaaja. Ikuisen epäonnistujan leiman pyyhkimiseen olisi nyt oiva mahdollisuus. Joko nyt jalkapallo palaa kotiin?

Skotlanti – musta hevonen?

EM-kisoihin 26 vuoden tauon jälkeen selviytynyt Skotlanti on yllätysvalmis joukkue. Sen suurin vahvuus on tiivis puolustuspeli, suurin heikkous taas tehottomuus.

Skotlanti sai kuitenkin kisojen alla mieluisan vahvistuksen hyökkäykseen, kun Englantia juniorimaajoukkueissa edustanut Che Adams vaihtoi Skotlannin maajoukkuepaitaan. Southamptonia edustava hyökkääjä teki Valioliigassa kuluneella kaudella yhdeksän maalia ja onnistui avaamaan maalihanansa myös maajoukkueessa maaliskuun MM-karsintaotteluissa.

Kieran Tierneyn, Andy Robertsonin ja Scott McTominayn tähdittämä puolustus pitää huolen siitä, että menestyminen ei jää ainakaan puolustuspelistä kiinni. Mikäli tehoja löytyy hyökkäykseen, voi Skotlanti edetä kisoissa yllättävänkin pitkälle.

Luka Modrić, Kroatia

Kroatian kapteeni on jälleen paljon vartijana menestyksen suhteen. Kokenut keskikenttäpelaaja valittiin vuoden 2018 MM-kisojen parhaaksi pelaajaksi, kun Kroatia eteni sensaatiomaisesti aina finaaliin asti. Taikurimainen Modric saattaa esiintyä EM-kisoissa viimeistä kertaa maajoukkueessa arvokisoissa.

Luka Modrić loisti kesän 2018 MM-kisoissa. Kuva: Getty Images.

35-vuotiaan Modrićin pelaamista on nautinto katsella, sillä hän tekee kentällä vain ja ainoastaan oikeita ratkaisuja. Hän pystyy rauhoittamaan peliä sekä antamaan oivallisia syöttöjä. Kovin väärässä ei voi olla, jos väittää Modrićin olevan koko kisojen arvokkain pelaaja omalla maajoukkueelleen.

Joukkueiden kokoonpanot

Pääset katsomaan joukkueiden kokoonpanot alla olevista linkeistä.

Seuraa tätä peliä

Sunnuntai 13.6. kello 16.00: Englanti-Kroatia

Lohkon kaksi suurinta suosikkia, Englanti ja Kroatia, kohtaavat heti avausottelussa. Ottelun merkitys on erittäin suuri, sillä voitolla on mahdollisuus napata tukeva ote jatkopaikasta, kun taas tappiolla tulospaineet kahteen viimeiseen alkulohkon otteluun kasvavat. Kumpikaan ei ottelua halua hävitä, mikä näkyy todennäköisesti varovaisena pelaamisena. Tasapeli tuskin yllättäisi ketään.

Arvio D-lohkon järjestyksestä

  1. Englanti (jatkoon)
  2. Kroatia (jatkoon)
  3. Skotlanti (jatkoon lohkokolmosena)
  4. Tshekki

D-lohkon ottelut

[get-league-match-schedule score24id=”3326008″ icon=”flag” toggle-title=”Otteluohjelma”]