Futislegenda Gary Lineker piti Ruotsin punaista korttia ”naurettavana” – ulosajettu oli itse toista mieltä ja pyysi tekoaan anteeksi

© Kuva: Getty Images

Ruotsin matka EM-turnauksessa katkesi tiistai-iltana Glasgow’ssa. Ottelusta tuli jo neljäs neljännesvälierä, joka meni tasatilanteessa jatkoajalle, mutta lopulta Ukraina oli parempi maalein 2-1, tehtyään voittomaalin ajassa 120’+1.

Ottelun osaratkaisuna voidaan pitää Ruotsin keskuspuolustaja Marcus Danielsonin jatko-ottelun kahdeksannella minuutilla saamaa suoraa punaista korttia. Danielson pelasi kyllä palloa, mutta törmäsi jalka ojennettuna napit edellä suoraan Ukrainan Artem Besedinin polveen. Besedin loukkaantui tilanteessa ja joutui tulemaan vaihtoon. Tuomari Daniele Orsato nosti Danielsonille julman näköisestä taklauksesta ensin varoituksen, mutta kortin väri muuttui VAR-tarkistuksen jälkeen.

Englantilainen pelaajalegenda ja nykyinen TV-kommentaattori Gary Lineker oli ulosajon oikeutuksesta tuomarin kanssa eri mieltä.

– Se ei ollut punainen kortti. Hänellä on täysi oikeus purkaa se pallo. Hidastus saa jälleen kerran harmittoman kaksinkamppailun näyttämään pahemmalta kuin se onkaan. Naurettavaa, Lineker kirjoitti Twitterissä.

Linekerin näkemys vaikuttaa nopealla selauksella saaneen huomattavasti enemmän kriittistä palautetta kuin puoltoa. Jopa ulosajettu pelaaja Marcus Danielson sanoi itse, että punainen kortti oli oikea tuomio.

– Olen nähnyt hidastukset, eikä taklaus näytä lainkaan hyvältä. Hänen polvensa taipui taaksepäin. Tuomarit hyödynsivät VAR:ia ja tulivat siihen tulokseen, että se oli punaisen kortin arvoinen. Niinpä se varmasti onkin, vaikka sillä hetkellä se tuntuikin epäreilulta, Danielson sanoi Aftonbladetille.

Kiinalaisessa Dalian Profesionalissa pelaava 32-vuotias Danielson kävi ottelun jälkeen Ukrainan pukukopissa pyytämässä loukkaantuneelta Besediniltä anteeksi.

– Tarkoitukseni ei ollut missään tapauksessa vahingoittaa häntä. Sanoinkin sen hänelle, ja toivon, että hän toipuu nopeasti. Hän ei puhunut englantia, joten Ukrainan kapteeni käänsi hänelle anteeksipyyntöni. Kuulosti siltä, että Besedin myös hyväksyi sen.

Ruotsin joukkue tuki ulosajettua Danielsonia ja korosti kommenteissaan, että joukkue voittaa ja häviää yhdessä. Hyvät kisat pelanneen kokeneen topparin tunnelmat olivat siitä huolimatta apeat.

– Tietysti tämä tuntuu raskaalta. Halusin pysyä kentällä ja auttaa joukkuetta. Tuntui siltä, että meillä oli hyvä mahdollisuus voittaa ottelu, mutta sen sijaan hävisimmekin sen. En todellakaan halunnut tällaista loppua EM-kisoilleni, Danielson lisäsi.

Myöskään entinen FIFA:n huipputuomari Jonas Eriksson ei jakanut Gary Linekerin näkemystä liioittelusta ulosajosta. Eriksson kommentoi tuomarin ratkaisua Sportbladetille tekstiviestillä.

– Ulosajo oli valitettavasti täysin oikea tuomio. Taklaus vaaransi vastustajan turvallisuuden – vaikka se ei ollutkaan tahallinen ja ukrainalainen itse asiassa juoksee Danielsonin ojennettuun jalkaan. Tarkoitus on aina toissijainen seurauksiin nähden sääntöjen vastaisesta pelistä puhuttaessa. Se, mitä tapahtuu, on tärkeämpää kuin pelaajien aikomus, Eriksson kirjoitti.