Huuhkajien toiveet jatkopaikasta EM-kisoissa kutistuivat maanantaina hyvin ohuiksi, kun Belgia oli Pietarissa parempi maalein 2-0. Suomi taisteli urhoollisesti, kamppaili helteisessä säässä, mutta joutui lopulta taipumaan kaikkensa antaneena. Vallitseva mielipide kuitenkin on, että Huuhkajilla on täysi syy olla ylpeitä alkulohkossa antamastaan panoksesta, mutta maailmanlistan ykkönen Belgia oli yksinkertaisesti liian kova.

Tilastopalvelu Squawkan tuoreissa poiminnoissa korostuu se, kuinka rautaisia maailmanluokan tähtiä Huuhkajat alkulohkon peleissään kohtasi. Kaikkein paras esimerkki lienee Manchester Cityn supertähti, pelintekijä Kevin De Bruyne.

De Bruyne oli Mestarien liigan finaalissa saamansa loukkaantumisen takia sivussa Belgian ensimmäisestä ottelusta Venäjää vastaan. Tanskaa vastaan hän tuli tauolla kentälle ja teki ja syötti maalin, kun Belgia nousi tappioasemasta 2-1-voittoon. Suomea vastaan De Bruyne oli ensi kertaa avauksessa ja tuli vaihtoon vasta lisäajalla. Sitä ennen hän oli antanut Belgian avausmaaliin johtaneen kulmapotkun sekä syöttänyt Romelu Lukakun viimeistelemän 2-0-maalin. De Bruyne teki esityön myös Lukakun niukkana paitsiona hylättyyn maaliin.

De Bruyne rakensi Suomea vastaan seitsemän maalipaikkaa. Se on tämän EM-turnauksen yhden ottelun ennätys, kun otteluja on takana jo 30. Lisäksi hän koski palloon 107 kertaa, syötteli 86-prosenttisella tarkkuudella, riisti pallon kuudesti, keskitti kuudesti ja taklasi viisi kertaa. Kevin De Bruyne oli kentän ehdoton tähti.

Squawka

@Squawka

Squawka

@Squawka
Kevin De Bruyne created seven chances for #BEL vs. #FIN, the most by a player in a single #EURO2020 game so far.

One start was all he needed for the tournament record. 🙌
Kevin De Bruyne's game by numbers for #BEL vs. #FIN:

107 touches
86% passing accuracy
7 chances created (most)
6 crosses
6 ball recoveries
5 tackles (most)
3 touches in opp. box
3 take-ons completed
1 shot
1 assist

We need to talk about Kevin. 😍

Tärkeä pelaaja oli myös niin ikään loukkaantumisesta toipunut Borussia Dortmundin Axel Witsel. Witsel riisti pallon Huuhkajilta peräti muhkeat 15 kertaa. Se on myös näiden kisojen yhden ottelun ennätys.

Squawka

@Squawka
Axel Witsel made 15 ball recoveries for #BEL vs. #FIN, the most by a player in a single game at #EURO2020 to date.

He swept up everything. 🧹

Suomen edellisen vastustajan Venäjän hyökkääjäkolossi Artem Dzyuba puolestaan jyrää ilmakaksinkamppailutilastoissa. Dzyuba voitti kolmessa ottelussa peräti 26 ilmataistelua. Se on peräti 11 enemmän kuin kukaan toinen pelaaja. Dzyuban lukema ei enää kasva, sillä Venäjä putosi jo jatkosta. Tilasto kuitenkin kertoo, millaisen ryökäleen kanssa Paulus Arajuuri ja kumppanit saivat painia.

Squawka

@Squawka
Artem Dzyuba has won 26 (TWENTY-SIX) aerials at #EURO2020, at least 11 more than any other player at the tournament.

An absolute monster in the air. 🚀

Huuhkajien avausvastustaja Tanskan joukkueesta tilastoissa puolestaan juhlii Tottenhamin Pierre-Emile Højbjerg. 25-vuotias Højbjerg on kisojen maalisyöttötilaston jaetulla ykköspaikalla Sveitsin Steven Zuberin kanssa, vaikkei Tanska Suomea vastaan maaleja tehnytkään. Molemmat ovat syöttäneet kolme maalia, Zuber kaikki samassa ottelussa.

Højbjerg on myös luonut yhdeksän maalipaikkaa ”avoimesta pelistä”. Se on kolme enemmän kuin kellään muulla pelaajalla. Kevin De Bruynen rakentamista maalipaikoista moni on kaiketi tullut erikoistilanteista.

Tanska nousi maanantaina jatkopeleihin ensimmäisenä sellaisena maana EM-kisojen historiassa, joka hävisi kisoissa kaksi ensimmäistä otteluaan.

Squawka

@Squawka

Squawka

@Squawka
Pierre-Emile Højbjerg has now provided three assists at #EURO2020, no player has provided more.

An unlikely supply source for #DEN this tournament. 🎨
Pierre-Emile Højbjerg has created nine chances from open play at #EURO2020, at least three more than any other player.

Wow. 🤯