Huuhkajien toiveet jatkopaikasta EM-kisoissa kutistuivat maanantaina hyvin ohuiksi, kun Belgia oli Pietarissa parempi maalein 2-0. Suomi taisteli urhoollisesti, kamppaili helteisessä säässä, mutta joutui lopulta taipumaan kaikkensa antaneena. Vallitseva mielipide kuitenkin on, että Huuhkajilla on täysi syy olla ylpeitä alkulohkossa antamastaan panoksesta, mutta maailmanlistan ykkönen Belgia oli yksinkertaisesti liian kova.

Tilastopalvelu Squawkan tuoreissa poiminnoissa korostuu se, kuinka rautaisia maailmanluokan tähtiä Huuhkajat alkulohkon peleissään kohtasi. Kaikkein paras esimerkki lienee Manchester Cityn supertähti, pelintekijä Kevin De Bruyne.

De Bruyne oli Mestarien liigan finaalissa saamansa loukkaantumisen takia sivussa Belgian ensimmäisestä ottelusta Venäjää vastaan. Tanskaa vastaan hän tuli tauolla kentälle ja teki ja syötti maalin, kun Belgia nousi tappioasemasta 2-1-voittoon. Suomea vastaan De Bruyne oli ensi kertaa avauksessa ja tuli vaihtoon vasta lisäajalla. Sitä ennen hän oli antanut Belgian avausmaaliin johtaneen kulmapotkun sekä syöttänyt Romelu Lukakun viimeistelemän 2-0-maalin. De Bruyne teki esityön myös Lukakun niukkana paitsiona hylättyyn maaliin.

De Bruyne rakensi Suomea vastaan seitsemän maalipaikkaa. Se on tämän EM-turnauksen yhden ottelun ennätys, kun otteluja on takana jo 30. Lisäksi hän koski palloon 107 kertaa, syötteli 86-prosenttisella tarkkuudella, riisti pallon kuudesti, keskitti kuudesti ja taklasi viisi kertaa. Kevin De Bruyne oli kentän ehdoton tähti.

Tärkeä pelaaja oli myös niin ikään loukkaantumisesta toipunut Borussia Dortmundin Axel Witsel. Witsel riisti pallon Huuhkajilta peräti muhkeat 15 kertaa. Se on myös näiden kisojen yhden ottelun ennätys.

Suomen edellisen vastustajan Venäjän hyökkääjäkolossi Artem Dzyuba puolestaan jyrää ilmakaksinkamppailutilastoissa. Dzyuba voitti kolmessa ottelussa peräti 26 ilmataistelua. Se on peräti 11 enemmän kuin kukaan toinen pelaaja. Dzyuban lukema ei enää kasva, sillä Venäjä putosi jo jatkosta. Tilasto kuitenkin kertoo, millaisen ryökäleen kanssa Paulus Arajuuri ja kumppanit saivat painia.

Huuhkajien avausvastustaja Tanskan joukkueesta tilastoissa puolestaan juhlii Tottenhamin Pierre-Emile Højbjerg. 25-vuotias Højbjerg on kisojen maalisyöttötilaston jaetulla ykköspaikalla Sveitsin Steven Zuberin kanssa, vaikkei Tanska Suomea vastaan maaleja tehnytkään. Molemmat ovat syöttäneet kolme maalia, Zuber kaikki samassa ottelussa.

Højbjerg on myös luonut yhdeksän maalipaikkaa ”avoimesta pelistä”. Se on kolme enemmän kuin kellään muulla pelaajalla. Kevin De Bruynen rakentamista maalipaikoista moni on kaiketi tullut erikoistilanteista.

Tanska nousi maanantaina jatkopeleihin ensimmäisenä sellaisena maana EM-kisojen historiassa, joka hävisi kisoissa kaksi ensimmäistä otteluaan.