Ainutlaatuisen turnausformaatin myötä oli tarkoitus juhlia EM-kisojen 60-vuotista historiaa. Kisat kuitenkin siirrettiin koronapandemian takia vuodella kesälle 2021, joten synttärit ovatkin 61-vuotisjuhlat. Formaatti lopputurnauksen levittämisestä pitkin poikin Eurooppaa kuitenkin pysyi.

UEFA:n silloinen puheenjohtaja Michel Platini esitti ainutlaatuista kokemusta EM-kisojen levittämisestä eri puolille manteretta jo vuonna 2012. Alustavaa kiinnostusta isäntämaaksi esitti montakymmentä eri kaupunkia ja maata, mutta virallisia hakemuksia jätettiin lopulta 19. Niiden joukosta valittiin EM-kisoille 13 isäntäkaupunkia, joista myöhemmin putosi vielä kaksi pois: Bryssel jo vuonna 2017, kun sen stadionrakennus viivästyi ja Dublin vasta tänä keväänä koronarajoitusten takia.

Nyt ”koko Euroopan kisoja” on pelattu jo kohta kolme viikkoa. Eri kaupungeissa on ollut erilaisia yleisörajoituksia koronapandemian vuoksi. UEFA:n vaatimuksesta jokaiselle 11 stadionille on ollut pakko sallia vähintään 25 prosenttia katsojakapasiteetista – joskaan läheskään kaikissa peleissä kapasiteetti ei ole täyttynyt. Unkarin Budapest on ainoa kaupunki, jossa on pelattu täydellä stadionilla.

24 osallistujajoukkueesta 16 on pitänyt majapaikkaansa kisojen aikana oman valtionsa rajojen sisäpuolella. Vain Suomi (Pietari), Pohjois-Makedonia (Bukarest), Portugali (Budapest), Slovakia (Pietari), Sveitsi (Rooma), Turkki (Baku), Ukraina (Bukarest) ja Wales (Baku) majoittuivat turnauksen aikana ulkomaalaisessa hotellissa. Onhan yhdeksän EM-turnauksen isäntämaista itsekin pelannut kisoissa.

Kuten tiedetään, niin sekä joukkueet että fanitkin ovat saaneet varautua reissaamaan pitkin poikin Eurooppaa. Kaikki joukkueet yhtä lukuun ottamatta.

Siinä, missä jokainen muu maa pelaa kisoissa korkeintaan 2-3 ottelua kotikentällään, ovat kisat Englannille kuin kotikisat. Gareth Southgaten joukkue on pelannut kaikki tähänastiset neljä otteluaan Lontoon Wembleyllä, johon se myös palaa pelaamaan välierissä ja finaalissa, jos Englanti sinne asti etenee. Ainoastaan puolivälieräotteluun Ukrainaa vastaan Englanti joutuu matkustamaan Roomaan.

Jos Englanti päätyyn asti menee, pelaa se peräti kuusi kertaa yhdellä ja samalla stadionilla. Isompaa lukemaa ei MM- tai EM-kisojen historiassa olekaan nähty.

Omar Chaudhuri

@OmarChaudhuri
Most matches for one team at one stadium in a World Cup or Euro:

6:
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Wembley 1966
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Wembley, if they reach the @EURO2020 final

5:
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Wembley 1996
🇮🇹 Stadio Olimpico 1990
🇩🇪 San Siro 1990
🇧🇷 Estadio Jalisco 1986 & 1970
🇨🇱 Estadio Nacional 1962
🇸🇪 Råsunda 1958
🇧🇷 Maracanã 1950

Tiistainen neljännesvälierä Saksaa vastaan piti alun perin pelata Dublinissa, mutta kun Dublin joutui kisaisännyydestä luopumaan, siirrettiin D-lohkon voittajan ensimmäinen jatkopeli englantilaisittain kätevästi Lontooseen. Lisäksi Wembleyn katsojakapasiteettia nostettiin Saksa-ottelussa 45 000 katsojaan, eli tuplaan lohkovaiheen kapasiteetista. Näin siitäkin huolimatta, että Englannin uusien koronatartuntojen lukema on ollut viime päivinä korkein sitten helmikuun.

Englantilaisyleisö oli tiistaina äänekäs ja innokas, ja kannustuksen todella kuuli ja tunsi. Saksalaisia arveltiin olleen paikalla noin 2 000, mutta peliin otettiin koronarajoitusten vuoksi vain Isossa-Britanniassa asuvia saksalaiskannattajia. Välieriin ja loppuotteluun Wembleyn katsojarajoitusta nostetaan jo noin 60 000 katsojaan.

Englannin avainpelaajista muun muassa Harryt Kane ja Maguire hehkuttivat tiistaisen Saksa-voiton jälkeen vuolaasti Wembleyn sähköistä ja kieltämättä television kauttakin koettuna upeaa tunnelmaa. Kaikki joukkueet ja fanit eivät kuitenkaan ole olleet järjestelystä yhtä innoissaan.

– Valitettavasti jotkut joukkueet pelaavat kaikki lohkovaiheen pelinsä omassa maassaan, joten minusta formaatti ei ole ihan reilu, Belgian puolustaja Thomas Vermaelen sanoi Daily Mailissa jo ennen Belgian Sevillassa pelaamaa neljännesvälierää. Sitä ennen Belgia oli pelannut kahdesti Pietarissa, ja niiden pelien välillä kerran Kööpenhaminassa.

– Matkustelulla ei ole hyvää vaikutusta kehollesi. Meidän piti lentää kolmen tunnin lento Venäjältä myöhäisottelun jälkeen. Meidän on kuitenkin hyväksyttävä asia ja sopeuduttava siihen. Emme valita joukkueena emmekä pelaajina, sillä se on jotain, mikä kuuluu tähän turnaukseen.

Räväkkää kritiikkiä turnausformaattia kohtaan esitti myös jo puolivälieristä pudonneen Walesin konkaripuolustaja Chris Gunter. Gunter kuvaili turnausta ”vitsiksi”.

– Jokaisella maalla oli faneja paikalla, minne tahansa he menivätkään. Lukuun ottamatta niitä 350 fania, jotka rikkoivat hallituksen sääntöjä ja pankkitilinsä rajoja päästäkseen paikan päälle, te ja me ansaitsimme parempaa kuin tämän vitsiturnauksen, Gunter kirjoitti Instagram-postauksessaan viitaten kisoja kotisohvilta seuranneisiin Walesin kannattajiin.

Wales pelasi kaksi ensimmäistä peliään Bakussa, kolmannen Roomassa ja neljännen Amsterdamissa, joten kilometrejä joukkueelle kertyi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chris Gunter (@chrisgunter2)