Näkökulma: Huuhkajat otti toisen tärkeän askeleen EM-kisoissa – nyt ei vain tullut palkintoa

© Kuva: Getty Images

0-1-tappio Venäjää vastaan. Ei tehtyä maalia, ei pisteen pistettä. Pettymys? Tavallaan, tavallaan ei.

Huuhkajat lähti voittamaan EM-kisojen toista otteluaan, se on selvä. Tasapelikin olisi siivittänyt Suomen hyvin todennäköisesti pudotuspeleihin. Nyt ei tullut voittoa, ei edes tasapeliä. Siitä huolimatta Huuhkajat voi lähteä nukkumaan pystypäin.

Ollaan rehellisiä. Tanskaa vastaan Suomi ei ansainnut mitään. Maalintekoyritykset Tanskalle 22-1, siinä mukana rangaistuspotku. Tanska olisi pelillisesti katsottuna ansainnut voiton, mutta Suomi oli ultratehokas ja voitti.

Huuhkajat juhli ja Huuhkajia juhlittiin, Helsingissä ihan torillakin. Ei siinä mitään, maalit ratkaisevat ja Suomi voitti.

Nyt Venäjä-ottelun jälkeen ei olla juhlatuulella. Torille ei mennä eikä Huuhkajia erityisesti hehkuteta. Samaan hengenvetoon on todettava, että nyt Suomi onnistui pelillisesti luomaan ihan eri tasolla asioita kuin Tanskaa vastaan. Suomi onnistui luomaan itselleen maaliodottamaa, mikä pidemmällä aikavälillä näkyisi maaleina ja pisteinä.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen. Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

 

On totta – kuten päävalmentaja Markku Kanervakin lehdistötilaisuudessa pelin jälkeen sanoi – että Suomella oli ajoittain ongelmia puolustuspelaamisessaan. Venäjän maalia edelsi useampi heikko puolustusteko, ja Venäjällä oli muutama muukin huippupaikka.

Toisaalta myös Suomi onnistui luomaan maalintekoyrityksiä. Joel Pohjanpalon aikainen maali oli hyvin niukka paitsio. Pohjanpalo pääsi pariin muuhunkin paikkaan, Teemu Pukki ja Joni Kaukokin. Siinä suhteessa Suomi oli paljon parempi kuin Tanskaa vastaan.

Tanska-ottelussa Suomi oli vielä jokseenkin pelokas. Vähän sellainen koulupolkunsa aloittava ekaluokkalainen, joka näkee käytävällä kutosluokkalaisia ja väistää suosiolla.

Venäjää vastaan eka luokka oli vaihtunut jo ainakin kolmanteen. Ei pelkkää isompien, parempien ja kokeneempien varomista, vaan myös rohkeutta pelata itse. Ei se aina nappiin mennyt, mutta ainakin Suomella riitti rohkeutta yrittää.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö muotoili Huuhkajien turnauksen alun melko osuvasti (jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä):

Jaakko Perttilä
Twitter: @JaakkoPerttila