TOP 5: Tässä EM-kisojen lohkovaiheen vakuuttavimmat joukkueet

© Kuva: Getty Images

EM-kisojen lohkovaihe on nyt pelattu päätökseen. Tänään ja huomenna vietetään kisojen ensimmäisiä välipäiviä, ja tositoimiin palataan taas juhannuspäivänä kahdella ensimmäisellä neljännesvälieräottelulla.

Jatkoon selvisi kaikkiaan kaksi maata (Tanska ja Ukraina) vain kolmella pisteellä. Kolme maata puolestaan selvitti lohkovaiheen puhtaalla pelillä. Emme kuitenkaan tuijota nyt ainoastaan sarjataulukkoja ja pisteitä, vaan yritämme katsoa myös tulosten taakse. Eli nostamme esiin viisi maata, joiden lohkovaihe oli vakuuttava ja joiden trendi nousujohteinen. Sellainen maa kun tuppaa menemään pitkälle, joka parantaa peliään sitä mukaa, mitä pidemmälle kisat etenevät.

Tässä tulevat siis arviomme mukaiset lohkovaiheen viisi vakuuttavinta joukkuetta.

5) Tanska

Tanskasta tuli koko EM-kisahistorian ensimmäinen maa, joka selviytyi pudotuspeleihin, vaikka se hävisi kaksi ensimmäistä otteluaan. Kuten hyvin muistamme, ensimmäinen tappio tuli Suomelle.

Tanska piti Huuhkajia pihdeissään ensimmäiset 40 minuuttia Lukas Hradeckyn ottaessa Suomelle monta tärkeää torjuntaa. Kaikki kuitenkin muuttui sillä hetkellä, kun Christian Eriksenin sydän pysähtyi ja hän tuupertui kentän pintaan. Peliä jatkettiin dramaattisten vaiheiden jälkeen vajaat kaksi tuntia myöhemmin. Tanskan valmentaja Kasper Hjulmand ja monet muut totesivat sittemmin, että päätös jatkaa ottelua vielä samana iltana oli virhe.

Vaikka Suomi sai Tanskaa vastaan vain yhden maalipaikan – jonka Joel Pohjanpalo päätti maaliin – pysyi joukkue toisella puoliajalla jo paljon paremmin Tanskan kyydissä. Pohjanpalon maalissa saattoi näkyä maalivahti Kasper Schmeichelin ja Hradeckyn torjumassa rankkarissa Pierre-Emile Højbjergin keskittymisen herpaantuminen. Ja se, jos mikä on inhimillistä. Kenenkään ei voi odottaa suoriutuvan parhaalla tasollaan, kun on nähnyt vain vähän aiemmin joukkuetoverin ja hyvän ystävän taistelevan hengestään.

Eriksen toipui muutamissa päivissä sellaiseen kuntoon, että hänet voitiin kotiuttaa sairaalasta. Tanskan joukkue puolestaan toipui tasolle, jolla se alkoi taas pelata uskottavaa jalkapalloa.

Belgiaa Tanska piti toisessa ottelussaan lähes pilkkanaan, kun valmentaja Hjulmandin ovela miehityksen muutos yllätti lohkon suosikin täysin. Taukojohto ei kuitenkaan kestänyt, vaan tauolla kentälle vaihdetun Kevin De Bruynen nerokkuus ja yksilötaito oli juuteille liikaa. Tuloksena oli Tanskan kolmas tappio Belgialle alle kymmenen kuukauden sisällä. Sitten syksyn 2018 Tanska ei olekaan tappioita kärsinyt kuin Belgialle ja vajaat kaksi viikkoa sitten Suomelle.

Lohkovaiheen päätösottelussa Tanskan oli pakko voittaa, ja se teki sen suorastaan näytöstyyliin. Venäjä oli täysi altavastaaja, kun Tanska löi taululle selkeät 4-1-voittonumerot ja lunasti paikan jatkopeleissä B-lohkon kakkosena. Avauskierroksella järkyttynyt yleisö juhli taas katsomossa ja joukkueen peli-ilo oli palannut. Etenkin Højbjerg ja kaksi maalia tehnyt Yussuf Poulsen ovat olleet erinomaisessa iskussa.

Tanskan joukkue pelaa varmasti yhtenäisenä joukkueena nyt Christian Eriksenille. Kuva: Getty Images

Tanskan suurin tähti ja tärkein pelaaja Christian Eriksen seuraa loppukisat televisiosta, mutta on aivan varmaa, että koko joukkue pelaa nyt yhtenäisemmin kuin koskaan Eriksenille. Eriksenin menetys on pelillisesti suuri puute, mutta Tanska voi korvata sen entistäkin paremmalla yhteishengellä. Tanska voi olla pudotuspelien potentiaalinen musta hevonen. Ainakin avausvastustaja Walesin pitäisi olla lyötävissä.

4) Espanja

Espanjan turnaus alkoi tuloksellisesti vaisusti, sillä sen kaksi ensimmäistä ottelua päättyi vähämaalisiin tasapeleihin. Kapteeni Sergio Busquetsin puuttuminen koronatartunnan vuoksi näkyi, ja Sevillan surkeakuntoinen nurmi sai ankaraa kritiikkiä osakseen. Impulsiivisessa espanjalaismediassa alettiinkin jo nopeasti spekuloida valmentaja Luis Enriquen potkuilla.

Espanjan viimeistely oli sekä Ruotsia että Puolaa vastaan surkeaa, ja kahden pelin jälkeen se olikin saanut aikaiseksi vain yhden maalin. Slovakiaa vastaan kuitenkin rävähti, kun Espanja löysi tehonsa. 5-0 oli koko turnauksen tähän saakka suurinumeroisin voitto. Etenkin Álvaro Moratan ruuti on kuitenkin ollut pelistä toiseen märkää, ja Espanjan paras maalintekijä on alkulohkovaiheen jälkeen ”Oma maali”.

Espanja on luonut kaikissa kolmessa ottelussaan runsaan määrän maalipaikkoja. Sen maaliodottama on Hollannin jälkeen kisojen toiseksi suurin, joten tekopaikoille Espanja on päässyt hyvin. Ferran Torres ja Gerard Moreno olivat Slovakiaa vastaan erittäin luovia ja energisiä, joten voi olla, että päävalmentaja Luis Enrique viettää unettomia öitä miettiessään, onko aika pudottaa Álvaro Morata vaihtopenkille.

Vieläkö Luis Enrique luottaa Álvaro Morataan, vai onko aika tehdä hyökkäykseen peluutusmuutoksia? Kuva: Getty Images

Jos maalintekopulmien väistyminen on pysyvämpää sorttia, voi Espanja edetä mitalipeleihin. Puolustus sillä on toiminut jopa odotettua paremmin. Vain Italialla ja Englannilla on lohkovaiheen jälkeen pienempi vastustajien maaliodottama. Neljännesvälierissä Espanja saa vastaansa niin ikään piristymässä olevan Kroatian, joten helpolla ottelulla pudotuspelit eivät ala.

3) Hollanti

Hollannin C-lohkoa pidettiin etukäteen ehkä kisojen heppoisimpana tasoltaan, eikä käsitys välttämättä pelien jälkeenkään muuttunut. Oli miten oli, Hollanti hallitsi kaikkia kolmea peliään ja otti kolme voittoa. Kahdeksalla tehdyllä maalillaan Oranje oli myös lohkovaiheen maaliahnein maa, joten viihdykettä puukenkämaan edustusjoukkueen kannattajille tarjottiin.

Jo avausottelussa Ukrainaa vastaan Hollanti esitteli erittäin vauhdikasta, luovaa ja yleisöön menevää futista. Peli haisi jo lähes murskavoitolta, kunnes alakerta alkoi rakoilla ja Ukraina nousi tasatilanteeseen. Erinomaisesti kisat aloittanut Denzel Dumfries pelasti Hollannille kuitenkin 3-2-voiton.

Itävallan ja Pohjois-Makedonian Hollanti kaatoi melko vaivattomasti PSG:hen siirtyvän Georginio Wijnaldumin ja Barcelonaan muuttavan Memphis Depayn tehojen ansiosta. Jatkopeleissä tehoja pitäisi kuitenkin tulla vieläkin laajemmalta rintamalta, jotta Hollanti pelaisi kisoissa vielä niiden viimeiselläkin viikolla. Tehtävää ei helpota, että Luuk De Jongin kisat päättyivät jo loukkaantumiseen.

Memphis Depaylta odotetaan maaleja myös pudotuspelivaiheessa. Kuva: Getty Images

Valmentaja Frank de Boeriin ei ole hirveästi uskottu aiempien vaisujen tulosten takia, mutta näissä kisoissa Hollanti on pelannut lähes yli odotusten. Sen neljännesvälierävastustaja Tshekki pelasi tosin myös hyvän alkulohkon, joten leijumiseen ei ole yhtään varaa.

Lohkovaiheen peliesitykset olivat joka tapauksessa lupauksia antavia. Kuten niin usein ennenkin, hyökkäys on jälleen kerran Hollannin paras puolustus. Siksi Oranjeen ovatkin miljoonat futisfanit rakastuneet.

2) Belgia

Huuhkajien jatkomahdollisuudet torpannut Belgia on puolustava MM-pronssijoukkue ja FIFA-rankingin ykkösmaa. Se lähti EM-kisoihin yhtenä ennakkosuosikeista, eikä lohkovaihe odotuksia juuri jarruttanut. Kolme voittoa maalierolla 7-1 on vakuuttava saldo.

Venäjän Belgia nujersi suhteellisen vaivattomasti 3-0, mutta Tanska riisui Belgian hetkiseksi aseista. Vaan eipä huolta: kun valmentaja Roberto Martínezilla on kaivaa vaihtopenkiltä Kevin De Bruynen kaltainen supertietokone, voi peli kuin peli kääntyä Belgialle.

Kolme maalia lohkovaiheessa tehnyt Romelu Lukaku sekä parahiksi loukkaantumisistaan toipuneet De Bruyne ja Axel Witsel ovat Belgialle elintärkeitä pelaajia, jotka voivat viedä sen vaikka kuinka pitkälle. Eden Hazard ei ole toistaiseksi loistanut, mutta parhaimmillaan Hazardkin kykenee taikuuteen.

Kevin De Bruynen yksilötaito voi kääntää Belgialle lähes pelin kuin pelin. Kuva: Getty Images

Kuvaavaa on, ettei Belgian maalivahti Thibaut Courtois’ta ole vielä oikein kunnolla edes testattu. Jos Belgian puolustus kestää edessä olevien alati kovenevien vastustajien rynnistykset, voi se taistella jopa mestaruudesta. Mikään helppo polku ei silti ole edessä: neljännesvälierissä vastaan tulee Portugali ja kisoissa viisi maalia tehnyt (3 rangaistuspotkusta) Cristiano Ronaldo, ja mahdollisissa puolivälierissä huippuvireinen Italia.

1) Italia

Rankingin ykkösestä ei ole oikein edes syytä keskustella. Italia teki lohkovaiheessa jota kuinkin kaiken lähes täydellisesti. Se voitti ensimmäisen kerran arvokisahistoriassaan lohkonsa puhtaalla pelillä ja ilman takaiskumaaleja.

Nyt Azzurrilla on maaotteluvoittoja jo 11 putkeen, eikä omiin ole mennyt näissä peleissä ainuttakaan maalia. Tappiottomia pelejä on jonossa jo uskomattomat 30.

Italian koko lohkovaihe oli kuin hauska päivä huvipuistossa. Kuva: Getty Images

Italian puolustus oli lohkovaiheessa totutun tiivis, eikä Gianluigi Donnarumma joutunut tekemään kuin pari torjuntaa. Italia on totuttu tuntemaan hyvin puolustusorientoituneena joukkueena, mutta nyt se esitteli vieläpä erittäin vauhdikasta ja silmiä hivelevää hyökkäyspeliä. Erityisesti Ciro Immobile ja Manuel Locatelli ovat olleet liekeissä. Keskikentän pohjalla Jorginho on puolestaan ollut ehkä pelipaikkansa paras turnauksessa.

Italia oli lohkovaiheessa niin suvereeni ja itsevarma, että niin uskomatonta kuin se onkin, on joukkueen pelaajista kolmosvahti Alex Meretiä lukuun ottamatta jokainen käynyt jo kentällä. Joukkue pääsee siis pudotuspeleihin erittäin hyvin levänneenä. Ensimmäisenä vastaan tulevan Itävallan pitäisi olla Italialle pelkkä suupala, mutta seuraavalla kierroksella Belgia tai Portugali tarjoaa jo kunnon haasteen.

Ei olisi mikään ihme, jos Italia juhlisi turnauksen päätteeksi mestaruutta. Niin vakuuttavaa Roberto Mancinin valmentaman joukkueen tekeminen ja yhteishenki on ollut.

Heikki Kuparinen
Twitter: @Heykki80