Venäjän koronavirustilanne pahenee nopeasti – vaikutuksia myös jalkapallon EM-kisoihin

© Kuva: Getty Images

Pietarissa on pelattu toistaiseksi yksi EM-kisaottelu – Belgian 3-0-voittoon päättynyt Venäjä-kohtaaminen – mutta kuusi on vielä edessä. Pietarin kisajärjestelyjen ylle heittää kuitenkin varjon Venäjän nopeasti paheneva koronavirustilanne.

Uutistoimisto TASS:in mukaan Venäjän Covid-19-tartuttavuusluku nousi torstaina 1,15:een. Tartuttavuusluvulla tarkoitetaan sitä, kuinka monta ihmistä keskimäärin yksi tartunnan saanut voi tartuttaa ennen eristämistään. Huolestuttavaa on, että tuorein lukema on Venäjällä korkein sitten lokakuun 14. päivän, eli kahdeksaan kuukauteen.

Erityisen paha tilanne on pääkaupunki Moskovassa, jossa tartuttavuusluku hyppäsi 1,24:stä 1,43:een yhdessä päivässä. Pietarissa tartuttavuusluku oli 1,01, eli täpärästi yli kriittisenä pidetyn yhden rajan.

  • ÄLÄ MISSAA HETKEÄKÄÄN: EM-kisojen LIVE-seurantaan TÄSTÄ!

Sunnuntaina Venäjällä tilastoitiin kaikkiaan 14 723 uutta tartuntatapausta. Se on maan suurin uusien tartuntojen lukema sitten helmikuun 13. päivän. Eniten tartuntoja oli Moskovassa (7 704), mutta heti perässä seurasi Pietari 862 uudella tartunnallaan. Pietarin väkiluku on suunnilleen sama kuin Suomen. Suomessa uusia tartuntoja todettiin sunnuntaina 47.

146 miljoonan asukkaan Venäjällä on todettu kaikkiaan yli 5,2 miljoonaa koronatartuntaa, ja 126 430 koronakuolemaa, joista 357 viimeisen vuorokauden aikana.

AS:n mukaan Venäjällä käytetään neljää eri Venäjällä annettua koronarokotetta, jotka ovat ilmaisia kaikille yli 18-vuotiaille. Rokotemyönteisyys ei kuitenkaan ole erityisen korkealla tasolla. EM-kisojen avausviikonloppuna kasvomaskit eivät myöskään olleet pakollisia joukkoliikennettä ja kauppoja lukuun ottamassa, joten kaduilla, baareissa tai kisojen fan zonella vain harva käytti kasvomaskia. Ottelussa Belgia-Venäjä oli paikalla kaikkiaan 26 264 katsojaa.

Pietarissa ollaan nyt reagoimassa pahenevaan tilanteeseen asettamalla uusia, torstaina voimaan astuvia koronamääräyksiä ja -rajoituksia. Pietarin kuvernööri Aleksandr Beglovin allekirjoittamassa määräyksessä kielletään muun muassa viihdetapahtumat ravintoloissa ja suljetaan lasten leikkipaikat kahviloissa ja ravintoloissa. Myös ruoan kotiinkuljetuspalvelu keskeytetään.

Erityisen jyrkkinä Pietarin koronarajoituksia ei silti voi pitää. Elokuvateatterit saavat jatkaa toimintaansa 50 prosentin kapasiteetilla, ja ainoastaan yli 3 000 hengen viihdetapahtumat sekä sisä- että ulkotiloissa kielletään. Vesipuistot, akvaariot, museot, kuntosalit ja kirjastot pysyvät auki.

3 000 hengen yleisötapahtumarajoitus ei mitä ilmeisimmin kosketa jalkapallo-otteluita, sillä niistä ei tiedotteessa puhuta mitään. Sen sijaan ruoan myynti fan zonella keskeytyy, ja Pietariin on tulossa maskipakko.

– Turvallisuusmääräyksiä kiristetään EM-kisojen fanialueilla. Maskipakko astuu voimaan 14.6. Kesäkuun 17. päivästä alkaen ruoan tarjoilu ja myynti ei ole sallittua fan zoneilla, mutta juomien myynti sallitaan, määräyksissä todetaan.

Suomi kohtaa Pietarissa Venäjän 16. kesäkuuta ja Belgian 22. kesäkuuta.

Lähteet: TassAS ja United News of India