Italia ja Espanja iskevät yhteen tiistai-iltana Wembleyllä EM-lopputurnauksen välieräottelussa.

Illan ottelun voittaja kohtaa sunnuntaina pelattavassa finaalissa joko Tanskan tai Englannin, jotka kohtaavat toisensa keskiviikkona niin ikään Wembleyllä.

Vakuuttavan turnauksen pelannut Italia lähtee ennakkosuosikkina Espanjan kimppuun. Italia on ollut tähän mennessä kenties jopa turnauksen paras joukkue. Loistavasti valmennettu joukkue on pelannut kurinalaista jalkapalloa läpi turnauksen.

Italialla ei ollut perjantaisessa Belgia-ottelussa mitään hätää käytännössä missään vaiheessa. Italialaismedia luonnehtikin Belgia-voittoa päävalmentaja Roberto Mancinin taideteokseksi – ja ihan syystä.

Jos Italia on vakuuttanut, ei samaa voi sanoa suoranaisesti Espanjasta, vaikka Luis Enriquen miehistö on 12 maalillaan eniten täysosumia tehnyt joukkue.

Espanjalla oli merkittäviä vaikeuksia puolivälierässä Sveitsiä vastaan. Ottelu seurasi varsin tuttua kaavaa. Noin 45 minuuttia miesylivoimalla pelannut Espanja kykeni luomaan maalintekopaikkoja, mutta viimeistely-yritykset jäivät onnettomiksi. Lopulta Sveitsi kykeni pakottamaan Espanjan aina rangaistuspotkukilpailuun saakka, jossa Unai Simón nousi sankariksi kahdella torjunnallaan.

– Olin huolestunut jatkoajalla, kun emme onnistuneet maalinteossa. Meillä oli useita maalipaikkoja, mutta emme kyenneet tekemään maaliakaan. Totta puhuen en uskonut ottelun etenevän pilkuille saakka, mutta lähdimme itseluottavaisina rangaistuspotkukilpailuun. Jotkut sanovat sen olevan lottoa, mutta se ei ole niin. Olemme harjoitelleet paljon rangaistuspotkuja, Dani Olmo totesi Marcalle.

Mikel Oyarzabal laukoi Espanjan välieriin. Kuva: Getty

Italia joutuu pelaamaan lopputurnauksen ilman Leonardo Spinazzolaa. Vasen laitapuolustaja loukkasi Belgia-ottelussa vakavasti akillesjännettään. Spinazzola operoitiin hiljattain Turussa ja AS Romaa seuratasolla edustava laitapuolustaja on noin 6-8 kuukautta sivussa pelikentiltä. Emersonin on määrä nousta avauskokoonpanoon Spinazzolan korvaajaksi.

Luis Enrique ei sen sijaan kykene käyttämään Pablo Sarabiaa Italia-ottelussa. Kaksi maalia tehnyt ja kaksi maalisyöttöä antanut Sarabia kärsii lihasvammasta. Enrique tiedotti Sarabian poissaolosta maanantaina. AS:n mukaan Olmo nousee avauskokoonpanoon Sarabian loukkaantumisen vuoksi.

Espanja ja Italia eivät iske yhteen suinkaan ensimmäistä kertaa EM-lopputurnauksen pudotuspelivaiheessa. Espanja pudotti Italian vuoden 2008 EM-puolivälierissä rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Neljää vuotta myöhemmin maat päätyivät tasapeliin alkulohkossa, mutta Espanja voitti Italian finaalissa 4-0. Italia sai revanssissa edellisissä EM-kisoissa voitettuaan Espanjan neljännesvälierissä 2-0.

Italialaismedia tietää maansa lähtevän suosikkina illan välieräotteluun. La Gazzetta dello Sport kuitenkin muistutti, ettei Italia voi suinkaan lähteä takki auki Espanjan kimppuun.

– Espanja tarvitsi rangaistuspotkukilpailun voittaakseen Sveitsin. Lisäksi he olivat ongelmissa Kroatian kanssa, eikä Espanja ole missään vaiheessa vakuuttanut pelillään. Espanjan puolustus on ollut ajoittain tuuliajoilla ja Álvaro Morata on epäonnistunut useissa maalintekopaikoissa. Sen seurauksena Italia voi lähteä otteluun liian rauhassa ja optimistisena, lehti muistutti.

Italia pelasi suorastaan loistavan ottelun Belgiaa vastaan ja eteni ansaitusti välieriin. Kuva: Getty

Real Madridin peräsimessä La Ligan mestaruuden kahdesti voittanut Fabio Capello tuntee espanjalaisen jalkapallon läpikotaisin. Capello muistutti Corriere della Seran haastattelussa, ettei Espanjan puolustus ole suinkaan voittamaton.

– Emme voi nukkua ottelussa. Espanja pelaa hidasta jalkapalloa ja jos menemme siihen mukaan, on se riskialtista. Espanjalla on teknisesti loistavia pelaajia ja he hallitsevat upeasti palloa. Tarvitsemme nopeutta ja selkeää suunnitelmaa pallonriiston jälkeen. Meidän on silloin hyökättävä välittömästi vastaan. Meillä on riittävästi taitoa, eikä Espanjan puolustus ole missään nimessä voittamaton, Capello totesi.

Mahdolliset avauskokoonpanot

Italia (4-3-3, La Gazzetta dello Sport)

Donnarumma; Emerson, Chiellini, Bonucci, Di Lorenzo; Verratti, Jorginho, Barella; Insigne, Immobile, Chiesa

Espanja (4-3-3, AS)

Unai Simón; Alba, Pau Torres, Laporte, Azpilicueta; Pedri, Busquets, Koke; Olmo, Morata, Ferran Torres

Mistä näet ottelun

Yle televisioi ottelun tuttuun tapaan kanavillaan ja suoratoistopalvelussaan Yle Areenassa. Ottelu potkaistaan käyntiin klo 22.00. Ylen lähetys käynnistyy klo 21.00.