Lukas Podolskin kotiinpaluu kuin satukirjasta: ”En muista mitään tämän kaltaista puolalaisessa jalkapallossa”

© Kuva: Getty Images

36-vuotias Lukas Podolski on palannut kotiin.

Górnik Zabrzen joukkue on se, jota kannattaen muiden muassa Saksan maajoukkueesta, Bayern Müchenistä, Kölnistä, Arsenalista muistettava, pidetty hyökkääjä kasvoi.

Podolskin perhe muutti Saksaan tämän ollessa vasta kaksivuotias, mutta siteet synnyinmaahan ovat säilyneet.

– Hän puhui puolalaisille meidän omalla kielellämme, eikä juhlinut maaliaan Puolaa vastaan vuoden 2008 EM-kisoissa. Pidämme häntä yhtenä omistamme, toimittaja Marek Wawrzynowski sanoo BBC:lle.

Hurjan laukauksen omaavasta hyökkääjästä on pidetty kaikkialla, minne tämä on hetkeksikin asettunut. Itse hän kuvailee siirtoaan viime kaudella Puolan pääsarja Ekstraklasassa sijalle 10. päätyneeseen joukkueeseen unelmaksi.

– Se, että voin pelata perheeni kotikaupungin joukkueelle, täyttää minut ylpdeydellä.

Górnikin entinen urheilutoimenjohtaja Krzysztof Maj, sekä Podolskin isoäiti Zofia eivät enää ole näillä tajuuksilla todistamassa kotiinpaluuta, josta pelaaja puhui kummankin kanssa uransa aikana. Isoäidin kerrotaan odottaneen tapahtumaa sitkeästi. Hän menehtyi kuitenkin vuonna 2019.

Kun Podolski tahkoi hurjia palkkioita ympäri maailmaa vielä urheilullisten huippuvuosiensa jälkeenkin, alkoi usko Górnikisissa hiipua.

– Siitä tuli ikään kuin vitsi. ”Kun Podolski pelaa Górnikissa” tarkoitti suurin piirtein samaa kuin ”kun lehmät lentävät”, toimittaja Piotr Kozminski sanoo.

Łukasz Józef Podolski on kuitenkin nyt ollut Górnikin pelaaja pian kuukauden päivät. Ainakin se on varmaa, että rahasta ei ole kyse.

– Hän ansaitsisi helposti kuusi-seitsemän kertaa enemmän muualla. Kyse on nyt vain paluusta juurille, Kozminski jatkaa.

Toimittaja Pawel Czado kuvailee tilanteen merkitystä.

– Ensimmäistä kertaa koskaan, Górnikin pelaaja esiteltiin yleisölle stadionilla. Paikalla oli 10 000 kannattajaa. En muista mitään tämän kaltaista puolalaisessa jalkapallossa.

Vaikka Górnik on tätä nykyä pieni tekijä, sitä pidetään historiallisesti yhtenä Puolan merkittävimmistä. Se on edelleen maan ainoa seura, joka on pelannut eurooppalaisen kipailun loppuottelussa (Manchester Cityä vastaan cupvoittajien cupissa vuonna 1970).


TALLETA TÄNÄÄN 10€ JA SAAT 60€ PELIRAHAA!

1. Avaa pelitili Nordicbetille
2. Aktivoi bonus ja talleta 10€
3. Tilillesi lisätään 50€ ja voit hakea voittoja yhteensä 60 eurolla

K18 | S & E voimassa | Pelaa vastuullisesti – Peluuri.fi | BML Group Ltd. on MGA:n lisensoima MGA/CRP/108/2004