Yhdysvallat on voittanut Hollannin Tokion olympialaisten naisten turnauksessa. 2–2-tulokseen päättyneelle ottelulle jouduttiin hakemaan ratkaisua rangaistuspilkuilta. Niissä USA oli parempi 4–2-lukemin.

Uusinta kahden vuoden takaisesta MM-loppuottelusta pelattiin Japanissa International Stadium Yokohamassa. Yhdysvallat ja Hollanti olivat kohdaneet toisensa yhdeksän kertaa aiemmin, USA oli voittanut kohtaamisista kahdeksan, kerran oli Hollanti vetänyt pidemmän korren.

Vivianne Miedema vei Alankomaat johtoon jo 18. minuutilla. Yhdysvallat tuli takaisin peliin mukaan ja meni jopa johtoon Samantha Mewisin ja Lynn Williamsin maaleilla vartti ennen ensimmäisen puoliskon loppua.

Miedema taas tasoitti ottelun 54. minuutilla. Maali oli hänelle jo turnauksen kymmenes. (Kukaan ei ole koskaan onnistunut lähellekään yhtä monesti yksissä kisoissa. Muutama pelaaja on onnistunut maalinteossa kuudesti.)

Lieke Martensilla oli mahdollisuus tarjota Hollannille paikka välierissä 81. minuutilla Lineth Beerensteynin ansaitsemasta rankkarista. Alyssa Naeher kuitenkin torjui Martensin vaisun yrityksen, ja näin peli eteni jatko-otteluun.

Heti puolen tunnin alkupuolella Martens sai mahdollisuuden karistaa häntä painostanut pelonsekainen tunnetila niskastaan, kun hän pääsi pukkaamaan pallon sisään Naeherin kömpelöstä haparoinnista.

Avustava videotuomari huomasi kuitenkin pitkän tarkistuksen päätteeksi, että hän oli ollut tilanteessa paitsiossa.

[readmore from=Tokion-olympialaiset]

Amerikkalaisista myös Christen Press sekä Alex Morgan osuivat jatkoajan toisella puolikkaalla maalipuiden väliin, mutta molemmat tilanteet liputettiin pois selkeinä paitsioina.

Ottelu jatkui rangaistuspilkkujen merkeissä. Ensimmäisenä yhdestätoista metristä pääsi yrittämään Miedema, joka ei ikinä lauo pilkkuja rankkarikilpailujen ulkopuolella. Hänen heppoisen laukauksensa Naeher piti maaliviivan väärällä puolella hollantilaisten näkökulmasta.

Aniek Nouwenin epäonnistuttua Hollannin neljännessä kudissa oli Megan Rapinoenlla mahdollisuus ratkaista ottelu. Hän ei sitä jättänyt käyttämättä, vaan kylmäverisesti pommitti pallon oikeaan yläkulmaan.

Loppuvihellyksen jälkeen hollantilaiset olivat murheen murtamia. Erityisesti Martens oli hetken aikaa lohduttoman oloinen. Myös Miedema antoi tunteidensa näkyä.

Amerikkalaisten esitykset lohkovaiheessa olivat vaatimattomia, mutta se ei enää heitä haittaa. Yhdysvallat kohtaa Kanadan välierissä.