Huuhkajien Pyry Soirin nykyinen ja muun muassa Joni Kaukon ja Lukas Hradeckyn entinen seura Esbjerg fB on ollut kesällä myrskyn silmässä. Esbjergin pelaajisto lähetti seurajohdolle ja Tanskan pelaajayhdistykselle heinäkuun lopussa avoimen kirjeen, jossa se kritisoi seuraan kesäkuun lopussa palkattua valmentaja Peter Hyballaa epäammattimaisesta kohtelusta ja syytti tätä epäsuorasti muun muassa lukuisista loukkaantumisista.

Saksalaisvalmentaja vastasi nopeasti kritiikkiin ja syytti pelaajistoa muun muassa kiusaamisesta. Värikkäästä julkisesta sananvaihdosta ei ehtinyt lopulta kulua kahta viikkoakaan, kunnes Hyballa keskiviikkona päätti erota pestistään. Hyballan paikan ottaa ainakin toistaiseksi Roland Vrabec, mutta välittömästi alettiin myös spekuloida, nousisiko päivää aiemmin seuraan palkattu Rafael van der Vaart saman tien päävalmentajan paikalle.

45-vuotias Hyballa allekirjoitti Esbjergin kanssa kaksivuotisen sopimuksen, muttei lopulta ehtinyt hoitaa tointa kuin noin puolitoista kuukautta. Saksan TV:ssä asiantuntijana EM-kisojen aikaan toiminut Hyballa olikin hyvin tuohtunut eroonsa johtaneesta kohtelustaan, eikä säästellyt dramaattisia sanavalintoja nytkään.

– Se, mitä tapahtui, on valtavan törkeää. Se oli kunnianloukkaus, Hyballa latasi Transfermarktin haastattelussa.

– Minua vastaan käytiin ajojahtia. Jopa perhettäni uhkailtiin. Amerikkalaiset halusivat ehdottomasti minun jäävän, mutta kaikki otti hirveästi kierroksia.

”Amerikkalaiset”, joihin Hyballa viittaa, ovat yhdysvaltalainen sijoittajaryhmä, joka osti Esbjergin osakkeista enemmistöosuuden. Omistajataho tuki Hyballaa koko ajan, mutta pelaajayhdistyksen, tanskalaismedian ja sosiaalisen median kautta tullut paine oli valmentajalle lopulta liikaa.

– Nauroin sille avoimelle kirjeelle. Pelaajat sanoivat minulle, että he ovat paineen alla. Sanoin heille, että mehän ymmärrämme toisiamme.

– Se oli todella kummallinen elokuva. En tietenkään lyö pelaajia, se oli täyttä puppua. Kyseessä on maineeni, ja siksi olen järkyttynyt.

– Lähden täältä myös ilman rahaa. En salli perhettäni solvattavan, ja haluan suojella omaa kunniaani, Hyballa lisäsi.

Hyballan mukaan koko painostuksen takana oli lähinnä 3-4 pelaajaa, vaikka avoimen kirjeen allekirjoittikin 21 Esbjergin pelaajista.

[readmore from=Esbjerg]

– Me emme valmistautuneet valmennustiiminä riittävän hyvin Tanskaa varten. Emme olleet tottuneet siihen intensiteettiin. Olen kuitenkin duunarivalmentaja – piste. Minulla oli ongelmia vain kolmen, neljän pelaajan kanssa.

Jatkosuunnitelmistaan Hyballa ei osannut vielä sanoa.

– Ensin haluan hengähtää, sillä tämä oli minulle fyysisesti raskasta, vaikka olenkin voimakas persoona. Valmentajalta olet yksinkertaisesti yksin. Se, mitä tapahtui, ei käy laatuun. Me valmentajat emme ole mitään roskasakkia.