HELSINKI. Helsingin Jalkapalloklubin haaveet Eurooppa-liigaan selviämisestä kaatuivat torstai-iltana Töölössä. Fenerbahce haki ratkaisevasta osaottelusta vakuuttavan 5–2-voiton.

Turkkilaisseura matkaa Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen täten yhteismaalein 6–2, kun HJK aloittaa kilpailullisen eurourakkansa puolestaan Konferenssiliigassa.

Otteluparin käänteentekeväksi pelaajaksi nousi Fenerbahcen 31-vuotias maalitykki Enner Valencia, jolta jäi viime viikon avausosa väliin. Entinen Valioliiga-hyökkääjä viimeisteli torstain pelissä hattutempun.

Kohtalokas nukahdus melusta huolimatta

Tunnelma Bolt Arenalla oli alusta alkaen katossa. Klubipäädyn huudot ja Fenerbahce-fanien vihellyskonsertti aiheuttivat ottelun alussa niin kovaa ääntä, ettei läpiajoon ampaissut Roope Riski tajunnut edes pysähtyä heti paitsiovihellyksen jälkeen.

Paikalle oli saapunut runsas määrä turkkilaisseuran kannattajia, jotka värittivät osan sekä pääty- että sivukatsomosta sinikeltaisella vaatetuksellaan. Klubipäädyn näkyvin elementti oli avauspotkun alla sytytetyt soihdut, joiden takaa raikasi kovaäänisiä kannatuslauluja.

Kymmenen minuutin pelin jälkeen myös kentällä alkoi tapahtua. Fenerbahcen keskuspuolustaja Attila Szalai lähetti korkean pystypallon linjan taakse, jonka Daniel O’Shaughnessy ja Luis Murillo katsoivat menevän päätyrajasta yli.

Vastoin HJK-puolustajien odotuksia Fenerbahcen laitapelaaja Nazim Sangare ehti kuitenkin palloon ennen päätyviivaa, keskitti sen boksissa olleelle Enner Valencialle, jonka jälkeen ecuadorilainen viimeisteli pallon kliinisesti vasempaan alakulmaan.

Vain kolmea minuuttia myöhemmin Valencia osui toistamiseen, kun hän tykitti pallon rangaistusalueen ulkopuolelta Jakob Tånnanderin ulottumattomiin. Fenerbahce johti toista osaottelua siis 2–0-lukemin vain 14 minuutin pelin jälkeen.

Toivonkipinä

Ottelun edetessä Fenerbahcen ote helsinkiläisten henkseleistä hellitti hieman, ja myös HJK sai nauttia pallosta vierasjoukkueen kenttäpuolella. Kun peliä oli takana reilu 25 minuuttia, tuotti HJK:n hyökkäyspelaaminen myös kaivattua tulosta.

Murillo onnistui vapauttamaan Fenerbahce-puolustajien ympäröimän Roope Riskin alueen sisällä, jossa suomalaistykki käänsi katseensa heti maalia kohti. Riski laukoi matalan kudin, joka upposi maalivahdin kautta sisään.

Tuuletukset Klubipäädyn edessä eivät kuitenkaan kestäneet kauaa, sillä takaa-ajomatka oli yhä kahden maalin mittainen. Yhteismaalitilanne oli yhä 3–1 Fenerbahcen hyväksi ja suurempi vaihde oli vaihdettava silmään.

Loppuhetkien ilotulitus

Näin ei kuitenkaan käynyt – ainakaan tarpeeksi ajoissa.

Fenerbahce piti HJK:n melko vaivatta poissa hyviltä maalintekopaikoilta, minkä lisäksi Enner Valencia sai viimeistellä hattutemppunsa Klubipäädyn edessä pelin 52. minuutilla. Valencia pääsi taas kiinni Sangaren keskitykseen ja ohjasi sen komeasti takavasaralla maaliin.

HJK onnistui usean epäonnistuneen hyökkäyksen jälkeen maalinteossa kolme minuuttia ennen päätösvihellystä, kun Riku Riski latasi David Brownen keskityksen komealla volleylla sisään. Se ei kuitenkaan jäänyt kuin lohtuosumaksi, sillä vain hetkeä myöhemmin Fenerbahce teki neljännensä.

Yigit Sanliturk teki vieraiden neljännen lisäajan ensimmäisellä minuutilla, eikä show jäänyt siihen. HJK:n oma maali lisäajan viimeisellä minuutilla sinetöi Fenerbahcen musertavan 5–2-voiton Töölössä.

Tuoreet jalat tulivat akatemiasta

Hieman ennen puoliaikavihellystä keskikentän ankkuri Tim Sparv loukkaantui ja joutui jättämään kentän. Huuhkajien kapteeni käveli itse vaihtoon ja korvattiin häntä 15 vuotta nuoremmalla Santeri Väänäsellä.

Toiselle puoliajalle Toni Koskela vaihtoi puolestaan nuoren puolustajan Matti Peltolan. Väänäsen tavoin vasta 19 vuoden ikäinen Klubi 04:n kasvatti otti Murillon paikan vasempana laitapakkina. Myöhemmin kentällä nähtiin myös 18-vuotias Casper Terho.

Vaihdot kertoivat siitä, miten rajattu valikoima pelaajia Koskelalla oli käytössään. Etenkin Lucas Lingman ja Atomu Takana olisivat olleet enemmän kuin kaivattuja vahvistuksia hyökkäyspelaamisen nopeuttamiseksi.