Kuudesta aiemmin jaetusta naisten jalkapallon olympiakullasta neljä voittanut USA sai pettyä Tokion turnauksen välierävaiheessa. USA lähti naisten turnaukseen suurimpana voittajasuosikkina ja haaveili paluusta kultakantaan Rio de Janeiron pettymyksen jälkeen (USA putosi tuolloin Ruotsille puolivälierissä), mutta toisin kävi.

Pohjoinen naapurimaa Kanada pudotti USA:n jatkosta ja eteni loppuotteluun. Kanadalle finaalipaikka on olympiatasolla ensimmäinen. Kaksissa edellisissä olympialaisissa Kanada on voittanut pronssia.

USA hallitsi avausjaksoa lievästi, mutta kumpikaan joukkueista ei pystynyt luomaan kunnon maalipaikkoja. Takaiskun USA koki, kun sen ykkösvahti Alyssa Naeher loukkaantui ja joutui tulemaan puolen tunnin kohdalla vaihtoon. Torjuntatöihin asteli kakkosvahti Adrianna Franch, jolle pelikomennus oli kisojen ensimmäinen.

Toisella puoliajalla USA alkoi hyökätä aiempaa raivokkaammin. Hallinta oli kuitenkin yhä tehotonta, ja tunnin pelin jälkeen USA vaihtoi koko hyökkäyskolmikkonsa. Taso ei todellakaan romahtanut, sillä kentälle tullut trio oli kivikova ja kokenut kolmikko lajilegendoja: Megan Rapinoe, Carli Lloyd ja Christen Press.

USA:n parhaista tekopaikoista huolehti vahvan ottelun pelannut kanadalaismaalivahti Stephanie Labbe, ja 74. minuutilla peli sai äkillisen käänteen. Tuomari meni VAR-näytön äärelle ja havaitsi Tierna Davidsonin potkaistua rangaistusalueen reunamilla Deanne Rosea pohkeeseen. Pallo vietiin videotarkistuksen jälkeen pilkulle, ja Jessie Fleming ampui rankkarin verkkoon. Franch oli vedossa hyvin mukana, mutta ei ylettynyt palloon.

[readmore from=Olympialaiset]

USA:n takaa-ajossa parhaan paikan sai Carli Lloyd, jonka pusku pomppasi kuitenkin ylärimasta kentän rajojen ulkopuolelle. Rypistys oli kovaa, mutta maalia USA ei aikaiseksi saanut. Se saa siis tyytyä pelaamaan pronssista, kun Kanada taistelee olympiakullasta perjantaiaamuna kello 5 Suomen aikaa alkaen.

Naisten jalkapallo on ollut olympialaisten ohjelmassa vuodesta 1996 lähtien. Mestaruuksista siis neljä on mennyt USA:lle. Norja ja Saksa ovat voittaneet kerran, mutta kumpikaan maista ei ollut tällä kertaa mukana. Tokiossa saadaan siis uusi mestari.