Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkue aloittaa syyskuussa uuden ikäluokan EM-karsintansa. Suomen kanssa samassa lohkossa pelaavat Viro, Kroatia, Norja, Itävalta ja Azerbaidzhan.

Tuore Pikkuhuuhkajien ikäryhmä koostuu vuonna 2000 ja sitä myöhemmin syntyneistä pelaajista. Suomi avaa karsinnat vieraspelillä Virossa 3. syyskuuta ja Oulussa pelattavalla kotipelillä Kroatiaa vastaan 7. syyskuuta.

Kohta jo neljä vuotta Pikkuhuuhkajia valmentanut Juha Malinen julkaisi tiistaina uuden ikäryhmän ensimmäisen EM-karsintaryhmän. 24 pelaajan joukosta kymmenen pelaa ulkomaisissa seurajoukkueissa. Valmistautumista on osaltaan häirinnyt koronavirustilanne, joka mutkisti suunniteltuja tapahtumia jo maalis- ja kesäkuussa.

– Olisimme mielellämme lähteneet tekemään tällä porukalla töitä jo maaliskuussa, mutta se ei valitettavasti ollut mahdollista. Nivoutumisemme alkaa heti maanantaina, ja meidän tulee olla joukkue viimeistään perjantai-iltana. Aikataulu on tiukka, mutta pelaajillamme on selkeästi kääntynyt mopo oikeaan suuntaan, Malinen kommentoi Palloliiton kotisivujen tiedotteessa.

Maalivahtikolmikko on ehdottomasti mielenkiintoinen, sillä sekä Lucas Bergström (Chelsea) ja Viljami Sinisalo (Aston Villa) ovat valioliigaseurojen pelaajalistoilla. Sinisalo pelasi viime kaudella vakuuttavasti lainapestillään Skotlannissa ja Bergström on nimellisesti Chelsean nelosvahti. Kolmikon täydentää Ilveksen ykkösvahti Rasmus Leislahti.

Kansainvälistä läpimurtoaan ovat tekemässä muun muassa Oliver Antman ja Leo Walta, jotka saavat jo suhteellisen säännöllisesti peliminuutteja Tanskan Superliigassa (lue lisää). Anssi Suhonen on puolestaan debytoinut HSV:n edustusjoukkueessa ja pelannut jo sekä Saksan Cupia että 2. Bundesliigaa. Keskikenttäpelaaja Julius Tauriainen on puolestaan saanut mukavasti minuutteja 3. Bundesliigassa pääsarjaseura SC Freiburgin kakkosjoukkueessa.

– Uusista pelaajista on todella hienoa saada Anssi Suhonen keskikentällemme. Hän on pelannut hyvin HSV:ssä aivan kuin Leo Walta FC Nordsjællandissa ja Julius Tauriainen SC Freiburgissa. Meillä ei ole ollut liikaa maalintekijöitä, ja Terry Ablade on tehnyt mukavasti maaleja Fulhamin U23-joukkueessa. Hän tuo meille erilaisen vaihtoehdon hyökkäykseen, Malinen luonnehti joukkueen nimekkäimmästä päästä olevia pelaajiaan.

Listan muut ulkomailla pelaavat pelaajat ovat AIK:sta Eskilstunassa lainalla pelaava toppari, Ruotsissa syntynyt Robin Tihi, Ligue 2:n Toulousessa näyttöpaikkaa janoava Naatan Skyttä sekä joukon ehkä tuntemattomin nimi, Latvian pääsarjaseura Spartaks Jurmalaa edustava Adam Marhiev.

Vuonna 2002 syntynyt Marhiev on HJK:n organisaatiossa jalkapallo-oppiaan saanut keskikenttäpelaaja, joka siirtyi Latviaan viime keväänä. Marhiev pelaa säännöllisesti Spartaks Jurmalan avauksessa, ja useimmiten täysiä 90-minuuttisia. Kauden 16 sarjaottelussa hän on tehnyt yhden ja syöttänyt yhden maalin.

Pikkuhuuhkajien koko joukkue näyttää tältä:

Lucas Bergström (mv), Chelsea FC
Rasmus Leislahti (mv), Ilves
Viljami Sinisalo (mv), Aston Villa FC
Terry Ablade, Fulham FC
Mikael Almén, Ilves
Oliver Antman, FC Nordsjælland
Pyry Hannola, SJK
Juho Hyvärinen, FC Inter
Taneli Hämäläinen, KuPS
Daniel Håkans, SJK
Jere Kallinen, AC Oulu (joukkueen mukana 4.–7.9.)
Ville Koski, FC Honka
Adam Marhiev, FK Spartaks Jūrmala
Eetu Mömmö, Ilves
Noah Nurmi, FC Inter
Anthony Olusanya, HJK
Niklas Pyyhtiä, FC Honka
Matias Rale, FC Honka
Naatan Skyttä, Toulouse FC
Anssi Suhonen, HSV
Julius Tauriainen, SC Freiburg
Robin Tihi, AFC Eskilstuna
Matias Vainionpää, SJK
Leo Walta, FC Nordsjælland

Romaniassa ja Georgiassa kesällä 2023 pelattaviin 16 maan EM-kisoihin pääsevät suoraan kunkin lohkon voittajat sekä paras lohkokakkonen. Muut kahdeksan lohkokakkosta pelaavat lopuista neljästä kisapaikasta jatkokarsinnassa syksyllä 2022.